Babka cu fistic si portocale

0
3043
Babka cu fistic si portocale
Babka cu fistic si portocale
image_pdfimage_print

Babka cu fistic si portocale cu pasta de fistic, bucati de fistic, coaja de portocala, insiropat cu suc de portocale. O nebunie de arome!

In ultima perioada am vazut nenumarate deserturi cu fistic, incepand de la choux, prajituri, torturi, dar mai ales cozonaci si babka! Ma bucura mult acest lucru, insa ma intristeaza sa vad ca de multe ori fisticul nu este atat de prezent in deserturi, cat o pasta cu ceva aroma de fistic ☹. Da, pot intelege faptul ca fisticul este foarte scump, insa daca tot facem un desert rafinat cu fistic, sa si contina fistic, nu inlocuitori!

Recunosc, eu una nu sunt cel mai mare fan fistic. Mai ales in deserturile cu fistic. Imi place, insa, sa rontai din cand in cand fistic copt cu sare. Dar culoarea verde naturala a fisticului intr-un desert este cevaaa fenomenal! Asa ca m-am decis sa pregatesc o Babka cu fistic. Dar ca sa fie total pe gustul meu, am ales sa potrivesc fisticul cu portocalele! Eh, combinatia asta mi-a placut tare mult!

Revenind un pic la fistic: in aceasta reteta puteti folosi pasta pura de fistic pe care o gasiti in comert sau puteti sa o faceti chiar voi acasa. Chiar va recomand acest lucru caci nu este atat de greu de facut! Faptul ca faceti voi pasta de fistic acasa va duce 2 satisfactii: 1. Veti obtine o culoare verde absolut superba. 2. Gustul este infinit mai bun pentru ca stiti sigur ca pasta voastra contine 100% fistic, ci nu altceva!

In reteta mai jos o sa va las si reteta mea de pasta pura de fistic. Din pacate, atunci cand am facut aceasta Babka, am plecat de la ideea ca o sa fie doar o incercare. Insa a iesit bine din prima si am hotarat sa o si pozez la final. Deci, nu am nici poze si nici filmari din timpul prepararii ☹

Nota: puteti renunta complet la portocala si sa ramaneti doar cu gustul de fistic! Eliminati coaja de portocala din aluat, coaja confiata de portocala din umplutura si inlocuiti sucul de portocala din sirop cu apa 😊.

Pe blog mai gasiti delicioasa Babka cu zmeura si Babka cu ciocolata si alune de padure. Ambele sunt absolut delicioase si trebuie neaparat sa le incercati!

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

Din ingredientele de mai jos obtineti 2 Babka de dimensiuni mai mici in forme de 22×12 cm. Puteti face si o singura Babka in tava mare de 36×6 cm.

  • Ingrediente pentru Babka cu fistic si portocale:
  • 530 g faina (pentru paine) cu procent mare de proteina (13)
  • 10 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 80 ml lapte
  • 80 ml apa
  • 2 oua intregi+2 galbenusuri
  • 100 g unt moale la temperatura camerei
  • Coaja rasa de la 2 portocale bio
  • Pentru umplutura:
  • 250 g pasta de fistic
  • 70 g zahar pudra
  • 50 g fistic tocat
  • 100 g coaja confiata de portocale
  • Pentru pasta de fistic facuta in casa:
  • 250 g miez fistic (crud!!)
  • 1 lingurita ulei vegetal (floarea soarelui, samburi de struguri…)
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru finisat:
  • 1 galbenus ou
  • 1 lingura lapte
  • Pentru sirop:
  • Sucul de la 2 portocale (aprox. 200 ml)
  • 100 g zahar
  • Coaja rasa de la 1 portocala bio
  1. Pregatiti aluatul de Babka cu fistic si portocale (metoda este valabila si pentru framantatul la mana si pentru framantatul la robot): intr-un lighean sau in vasul unui robot cerneti faina si faceti o adancitura in mijlocul ei.

Intr-un castron separat adaugati zaharul, zaharul vanilat, laptele usor incalzit si apa. Adaugati drojdia uscata si amestecati bine pana ce drojdia este dizolvata. Turnati amestecul in mijlocul fainii, apoi ouale si galbenusurile. Incepeti sa amestecati cu ajutorul unei spatule sau porniti mixerul planetar daca alegeti sa framantati aluatul la robot. In momentul in care aluatul incepe sa se adune, adaugati sarea si coaja de portocala rasa si continuati sa framantati pentru 10-12 minute. Verificati din cand in cand consistenta aluatului. Aveti nevoie de un aluat elastic si neted.

Portionati untul in 5 bucati. Adaugati cate o bucata de unt moale si framantati pana ce este incorporata. Continuati si cu restul de unt.

Asezati aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, acoperiti-l cu o folie alimentara si lasati la dospit pentru 1 ora si jumatate.

2. Pregatiti umplutura cu fistic: Intr-un vas amestecati pasta de fistic cu zaharul pudra. Daca doriti mai dulce, puteti sa cresteti cantitatea de zahar pana la 100 g. Conteaza foarte mult de unde provine pasta de fistic. Unele tipuri au consistenta mai moale, unele au consistenta mai tare. Dupa ce ati amestecat-o cu zahar pudra pasta de fistic tinde sa fie uneori mai moale, asa ca va recomand sa o lasati la frigider pentru a deveni mai ferma si pentru a va fi mai usor sa o intindeti pe aluat. Ca si consistenta, pasta de fistic pe care o intindeti pe aluat trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unui magiun de prune.

3. Daca pregatiti pasta de fistic acasa: Pentru o culoare verde intensa, eu folosesc fistic crud. Fierb 200 ml de apa si torn peste el, dupa care il las asa 10 minute. Dupa 10 minute il strecor de apa si il decojesc. Cojitele se inmoaie si se scot usor. Daca nu aveti timp pentru acest procedeu migalos, atunci sariti peste acest pas. In acest caz pasta de fistic va avea o culoare mai putin verde.

Incalziti cuptorul la 160 grade Celsius. Puneti fisticul intr-o tava si dati la cuptor pentru 10 minute pana ce capata un miros placut. (Atentie!! Fisticul nu are voie sa prinda culoare maronie! ) Lasati fisticul sa se raceasca complet.

Puneti fisticul intr-un blender puternic si incepeti sa il macinati. Miscati din cand in cand blenderul sau amestecati din cand in cand cu o spatula. La inceput veti avea o pudra de fistic, dupa care veti obtine o compozitie grunjoasa si usor uleioasa. Aici va fi putin mai greu de mixat. Pentru a ajuta procesul de mixare turnati si ulei vegetal. Mixati pana obtineti o pasta. Voi decideti consistenta pastei, daca doriti sa fie mai fina sau mai grunjoasa. La final adaugati sarea si mai mixati 1-2 minute.

4. Modelati Babka: Dupa ce aluatul a crescut in volum, scoateti-l din vas, framantati-l 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Impartiti aluatul in 2 parti egale pentru doua Babka mai mici.

Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Luati o prima bucata de aluat si intindeti-o intr-un dreptunghi. Pe deasupra puneti jumatate din cantitatea de pasta de fistic. Cu ajutorul unei spatule lungi intindeti pasta de fistic peste aluat in strat subtire si uniform, avand grija sa lasati putin spatiu la margini. Pe deasupra presarati fistic tocat si jumatate din cantitatea de portocala confiata.

Apucati de capatul mai lung al dreptunghiului si incepeti sa rulati strans. Aici aluatul va fi deja cam moale dupa atata dospit si manevrat. Dupa ce l-ati facut sul si l-ati umplut, puteti sa il dati la congelator pentru 30 de minute-o ora pentru a se intari. In felul acesta veti putea taia sulul de aluat cu o singura taietura, iar straturile vor fi mai tari si si se vor plia mai bine.

Scoateti sulul de aluat de la congelator, cu ajutorul unui cutit taiati-l in doua pe longitudine. Veti obtine doua fasii de aluat frumos marmorate pe care le impletiti cat mai repede pentru ca umplutura fistic sa nu iasa din aluat.

Impletiti cele doua fasii de aluat obtinute, avand grija sa lasati partea cu fistic in sus. Taiati cele doua capete ale sulului impletit. Transferati Babka formata in tava pregatita si unsa cu unt din belsug, apoi tapetata cu hartie de copt. Repetati operatiunea si cu cealalta bucata de aluat. Acoperiti tavile cu folie alimentara si mai lasati sa creasca pentru 1 ora. Ungeti Babka cu galbenusul amestecat cu lapte.

5. Coaceti Babka cu fistic si portocale: puneti tavile cu Babka la cuptorul incins la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute pana ce Babka este rumena. Daca observati ca in prima parte a timpului de coacere Babka tinde sa se arda prea tare, acoperiti tava cu hartie de copt pentru a proteja aluatul. De asemenea, puteti testa Babka sa vedeti daca e coapta cu ajutorul unui termometru de bucatarie. Daca in interiorul ei temperatura este de 94 de grade, atunci este coapta.

6. Pregatiti siropul de portocale: intr-un ibric amestecati sucul de portocale cu zaharul si fierbeti pe foc foarte mic (sucul de portocale tinde sa se umfle si sa dea pe afara daca focul este prea mare) pentru 10 minute. Adaugati coaja rasa de portocale si lasati sa se raceasca complet.

7. Insiropati Babka cu fistic si portocale:  Cu ajutorul unei pensule pensulati usor Babka cu o parte din sirop Insiropati treptat, repetenand operatiunea de 2-3 ori pana ce ati terminat tot siropul.

  • Lasati in tava sa se raceasca la temperatura camerei. Scoateti Babka din tava de copt, inlaturati hartia si asezati Babka pe platoul de servit.

Enjoy!

Previous articlePasca cu lamaie
Next articleScones cu dulceata
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here