Scones cu dulceata sunt un fel de painici cu aluat fraged dar si crocant, se desfac in foite sunt delicioase! Se pot manca dimineata la micul dejun sau ca gustare alaturi de un ceai. Bineinteles ca ideea de scones vine de la englezi care le adora pur si simplu! Exista si la americani aceasta varianta, doar ca ei le numesc biscuits.
Pentru scones aveti nevoie de o faina cu procent mic de proteina, deci nu folositi faina puternica pentru paine sau Manitoba. Eu am folosit astazi faina superioara 000 de la Baneasa si am obtinut niste scones cu dulceata pufoase si cu multe foite. Mi-a placut tare mult rezultatul si o sa mai incerc si alte variante!
Pe blog mai gasiti si alte bunatati coapte precum: scones cu rosii deshidratate si masline sau scones cu porumb.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente:
- 300 g faina superioara 000 Baneasa
- 70 g zahar pudra
- ½ lingurita sare
- 1 si ½ lingurite praf de copt
- 1 lingurita zahar vanilat
- 140 g unt 82% rece
- 1 ou
- 160 ml lapte batut
Scones cu dulceata
Inainte sa pregatiti reteta, este bine sa pastrati untul la congelator pentru 1 ora. In felul acesta untul nu se va topi in timpul pregatirii aluatului.
Intr-un castron mare cerneti faina impreuna cu zaharul pudra, sarea si praful de copt. Amestecati totul bine si adaugati zaharul vanilat.
Treceti untul prin amestecul de faina astfel incat sa fie acoperit pe toate partile cu faina. In mijlocul fainii puneti o razatoare cu ochiuri mari.
Incepeti si radeti untul pe partea razatoarei cu ochiuri mari. Miscati-va rapid astfel incat untul sa nu se topeasca.
Indepartati razatoarea si amestecati untul cu faina pana obtineti o compozitie nisipoasa.
Intr-un castron bateti oul impreuna cu laptele batut.
Turnati amestecul de lapte peste unt si faina si cu ajutorul unei spatul incepeti sa amestecati pana obtineti un aluat lipicios.
Transferati aluatul pe masa de lucru, cu ajutorul unei raclete incepeti sa strangeti aluatul din laturi, il impachetati de 2-3 ori dupa care il aplatizati cu podul palmei.
Cu ajutorul unei forme de biscuiti sau cu gura unui pahar, decupati scones rotunde. Strangeti usor aluatul ramas, aplatizati-l din nou si formati alte scones. Puneti scones in tava de aragaz acoperita cu hartie, lasand spatiu intre ele. Ungeti scones cu putin lapte batut, presarati pe deasupra putin zahar tos. Dati scones la cuptorul incins pentru 20-25 de minute.
Scoateti-le pe un gratar de bucatarie si lasati-le sa se raceasca usor.
In mod traditional, in Anglia, aceste scones se consuma alaturi de clotted cream (un fel de caimac din lapte, sau o smantana mai groasa) si dulceata.
Pentru ca eu nu am avut clotted cream, am pus niste mascarpone amestecat cu putin zahar pudra. Iar pe deasupra am pus dulceata de capsune facuta de mine. Dar puteti folosi orice dulceata doriti voi.
Scones cu dulceata sunt cele mai bune in prima zi sau a doua zi.
Le puteti congela daca doriti. Dupa decongelare se pot manca asa la temperatura camerei sau le puteti incalzi la cuptorul cu microunde.
Sunt foarte foarte bune!
Enjoy!