Scones cu rosii deshidratate si masline

17
2312

 

Combinatia de rosii si masline a fost intotdeauna preferata mea. Insa cum pe vremea asta, rosiile nu fac parte din cele mai gustoase legume, a trebuit sa imi creez o alta combinatie care sa-mi multumeasca sufletul, cel putin pana la vara, cand o sa tot mancam rosii. Dar acuma vin eu si va zic ca minunata asta de combinatie proaspat creata mi-a bucrurat sufletul in asa hal incat, preconizez ca voi face foaaarte des de aici incolo, scones sarate! 🙂
Reteta mea zice asa:
300 g faina alba de grau
140 g unt rece
1 ou
160 ml lapte batut
75 g parmezan
100 g masline kalamata
6 rosii deshidratate
1 si 1/2 lingurita praf de copt
1 crenguta rozmarin proaspat
1 crenguta oregano proaspat
piper proaspat macinat
1 praf sare
cateva precizari despre ingrediente:

 

1. cumparati un bloc de parmezan, nu din cel deja ras la punguta, caci este incomparabil mai bun, desi este mai scump.
2. rosii deshidratate eu am folosit din cele in ulei pentru ca sunt mult mai parfumate si mai suculente, iar in aluat, vor da o textura foarte placuta. Puteti folosi si rosii deshidratate simple, fara ulei.
3. va sfatuiesc sa folositi masline kalamata, nu din cele negre, deoarece acelea negre tind sa devina dulci atunci cand sunt coapte
4. incercati sa gasiti rozmarin si oregano proaspat, pentru aceste scones; dau un gust infinit mai bun aluatului!
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius, dupa care
 rupeti acele de rozmarin de pe crengute, spalati bine oregano si tocati-le marunt, macinati piperul deasupra, presarati sare si lasati deoparte. Puneti doar un pic de sare, cat sa sarati aluatul (rosiile, maslinele si parmezanul deja au destula sare!)

 

 

Scoateti samburii maslinelor, tocati maslinele si rosiile scurse de ulei, lasati deoparte
Taiati untul rece in cubulete, puneti faina intr-un blender impreuna cu praful de copt  si puneti untul peste faina.

 

 

 Pulsati de cateva ori blenderul pana ce obtineti niste “firmituri” de unt in faina (sau fara blender puteti sa dati untul rece pe razatoare si sa-l amestecati cu faina).
Turnati amestecul de faina si unt intr-un castron incapator, puneti peste amestecul de plante aromate si piper, dupa care radeti parmezanul
adaugati rosiile deshidratate si maslinele kalamata tocate.
intr-un castron mai mic bateti oul impreuna cu laptele batut
si turnati totul in castron. Ca sa dau o aroma mai pregnanta de rosii aluatului, eu am mai pus si 2 lingurite din uleiul in care au stat rosiile.

 

Amestecati usor pana obtineti un aluat lipicios, transferati aluatul pe masa de lucru infainata si framantati de 2-3 ori. Nu framantati mai mult! De indata ce aluatul nu mai este lipicios si se tine, atunci este gata. Apasati aluatul usor cu podul palmei, pana obtineti o foaie de 4-5 cm grosime.
Cu ajutorul unei forme de biscuiti sau cu gura unui pahar, decupati scones rotunde.
Strangeti usor aluatul ramas, aplatizati-l din nou si formati alte scones. Puneti scones in tava de aragaz acoperita cu hartie, lasand spatiu intre ele. Dati scones la cuptorul incins pentru 20-25 de minute.
Scoateti-le pe un gratar de bucatarie si lasati-le sa se raceasca usor.
Serviti-le calde!

 

 cu unt sau cu crema de branza

 

 

Sunt atat de fragede si parfumate
Se potrivesc de minune la micul dejun sau la cina alaturi de un pahar de lapte
Si sa nu uit si sectiunea 🙂
Minunate! 🙂
Enjoy!
Previous articleSupa de taitei cu broccoli si ciuperci shiitake
Next articleGranola cu fructe roșii
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

17 COMMENTS

  1. Buna Andreea,
    Te-am descoperit cam de vreo 2 sapatamani si trebuie sa recunosc ca ma incanta retetele tale, dar inca n-am incercat niciuna.
    Am in plan pentru acest sfarsit de saptamana pachetelele de primavara si aceste fursecuri, dar te rog sa ma lamuresti cu doua chestii:
    – cate fursecuri ies din cantitatile mentionate de tine
    – in cat ulei prajesti pachetelele de primavara, ce fel de ulei folosesti si cat de tare e dat focul.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Buna Anonim! 🙂 Din acest aluat, depinde de dimensiunea formei cu care le tai, eu le-am taiat cu o forma cu diametrul de 3,5 cm si mi-au iesit vreo 15-17, nu mai stiu exact.
      Cat despre pachetelele de primavara, ele se prajesc in ulei vegetal la foc mic spre mediu. De floarea soarelui sau de palmier este ok. Daca faci pachetelele cu foi de placinta, ele se vor praji foarte repede, in jur de 1 minut pe fiecare parte, in maxim 3 minute termini de prajit toate pachetelele din tigaie.

  2. Buna Andreea,
    Te-am descoperit cam de vreo 2 sapatamani si trebuie sa recunosc ca ma incanta retetele tale, dar inca n-am incercat niciuna.
    Am in plan pentru acest sfarsit de saptamana pachetelele de primavara si aceste fursecuri, dar te rog sa ma lamuresti cu doua chestii:
    – cate fursecuri ies din cantitatile mentionate de tine
    – in cat ulei prajesti pachetelele de primavara, ce fel de ulei folosesti si cat de tare e dat focul.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  3. Salut Andreea,

    Praful de copt se amesteca de la inceput cu faina? Tocmai am pus o tava de scones la cuptor si mi-am dat seama ca acest ingredient lipseste cu desavarsire din aluatul meu :).

    Merci mult!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 1 =