Ulei picant aromat

0
1812
Ulei picant aromat
image_pdfimage_print

Ulei picant aromat sau chilli oil este un ulei cu specific zonei Sichuan datorita piperului care provine din zona Sichuan a Chinei si a ardeilor iuti uscati. Dupa ce este preparat rezista foarte bine cateva luni bune intr-o camara. Se poate consuma alaturi de foarte multe preparate precum: Dim Sum, coltunasi, taitei, in supe, la salate, orez, toufu.

Acest ulei picant aromat este foarte versatil si foarte aromat. Pregatirea lui nu dureaza mult si nu este complicat de facut. Rezista foarte bine cateva luni bune daca este depozitat intr-un borcan inchis ermetic, tinut la loc racoros si ferit de soare.

Pe blog am mai povestit despre acest ulei picant aromat, insa astazi reiau reteta pas cu pas astfel incat sa va fie mai clara si mai usor de urmarit.

Uleiul picant aromat il puteti regasi in retetele de pe blog precum: creveti cu wonton pe pat de salata de alge, coltunasi cu porc si creveti, supa iute acrisoara sau salata picanta de taitei cu alune.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

Ingrediente:

  • 350 ml ulei de arahide sau de floarea soarelui
  • 2 tije ceapa verde (doar partea alba)
  • 3 lingurite piper Sichuan
  • 2 foi dafin
  • 3 bucati anason steluta
  • 1 bucata scortisor
  • 1 bucata cardamom negru
  • 5 cuisoare
  • 5 felii ghimbir
  • 2 lingurite seminte susan
  • 2 lingurite ardei iute pudra (optional)
  • 5 linguri fulgi de ardei uscati
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare:

1.Intr-un ibric puneti uleiul la incalzit, adaugati 2 lingurite piper Sichuan (din cantitatea indcata la ingrediente), foile de dafin, anasonul, cuisoarele, ceapa si ghimbirul.

Lasati ibricul pe foc mic timp de pana cand ceapa si ghimbirul capata o culoare aurie.

2. Intre timp intr-un vas termorezistent puneti sarea, o lingurita pudra de ardei iute, restul de piper Sichuan, fulgii de ardei si semintele de susan.

Luati o strecuratoare, asezati-o deasupra vasului termorezistent, turnati in ea uleiul incins si strecurati ingredientele din ulei. In acest moment, pudra de ardei si susanul in contact cu uleiul incins vor face uleiul sa sfaraie, deci atentie mare!

3. Turnati tot uleiul in vasul termorezistent si lasati-l sa se racoreasca pentru cateva minute, dupa care adaugati si cealalalte doua lingurite cu ardei iute pudra (daca folositi), lasati sa se raceasca complet.

Pastrati uleiul intr-un recipient inchis ermetic.

In timp, uleiul va capata o culoare de rosu intens datorita ardeiului.

Dupa cum spuneam, rezista foarte bine cateva luni bune. Sau il puteti face cadou celor dragi!

Este atat de bun acest ulei picant aromat!

Previous articlePaste cu ciuperci la cuptor
Next articleTaitei chinezesti proaspeti
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!