Supa chinezeasca iute acrisoara cu taitei

4
13591
image_pdfimage_print

 

Dragii mei, iata ca vin cu prima mea postare in casuta noua! Si nu se putea altfel decat cu o reteta chinezeasca! :). De data aceasta va propun o supa iute acrisoara, delcioasa, care o sa va placa mult, chiar daca este pe baza de legume, fara carne! Spre deosebire de supa iute acrisoara clasica pe care o stiti demult si pe care am postat-o inca de la inceput, aceasta supa contine si taitei, deci este mult mai consistenta. Ca si inlocuitor al carnii puteti folosi cu succes ciupercile. Pot fi ciuperci uscate shiitake sau ciuperci proaspete enoki. In plus, taiteii sunt din cartofi! Da, exista un soi de taitei din cartofi care au o textura putin mai ferma decat taiteii obisnuiti. Daca nu gasiti taitei din cartofi, nu e nicio problema,puteti folosi cu succes taitei de orez sau din faina de grau. De data aceasta si eu tot taitei de grau am folosit. Importanta este supa si ceea ce contine ea!

Aceasta supa este specifica zonei Sichuan, mai ales pentru gustul ei picant si pentru nota acrisoara data de legumele murate care o insotesc.

Legumele chinezesti murate, nu se aseamana prea mult cu muraturile pe care cunoastem noi, in afara faptului ca sunt usor acrisoare. Muraturile chinezesti contin legume precum muguri de bambus, varza, ridichi, ardei si diferite soiuri de frunze verzi care sunt sarate si condimentate, apoi lasate la fermentat. In general aceste legume nu se consuma ca atare, ci se adauga la supe sau mancaruri pe baza de carne.

Ingrediente (pentru doua portii):

  • 2 manunchiuri taitei de grau sau de cartofi
  • 2 linguri arahide prajite
  • 1 legatura mica ciuperci enoki
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri legume chinezesti murate
  • 4 legaturi baby bok choy sau baby spanac

pentru fiecare bol de supa, urmatoarele ingrediente:

  • 1/2 lingurita piper Sichuan macinat
  • 1 lingura ulei de ardei iute
  • 1 lingura otet de vin chinezesc
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingurita ulei de susan

Folositi arahide nesarate in coaja rosie pentru ca au un gust mult mai bun. Cel mai indicat ar fi sa le prajiti singuri acasa intr-o tigaita impreuna cu cateva picaturi de ulei.

Puneti la fiert o oala cu apa si un praf de sare, aduceti apa la punctul de fierbere. Adaugati taiteii si amestecati usor. Lasati sa fiarba 2-3 minute pana ce taiteii sunt fierti al dente, astfel incat sa aiba o textura ferma. Pastrati apa in care au fiert taiteii, adaugati bok choy si fierbeti 1 minut pana ce se inmoaie usor. Scoateti din apa cu ajutorul unei palete, repetati operatiunea si cu ciupercile enoki.

In cele doua boluri puneti ingredientele din lista: piperul Sichuan macinat, uleiul de ardei iute, otetul de vin, sosul de soia, uleiul de susan. Peste toate adaugati usturoiul zdrobit, apoi adaugati taiteii de grau fierti si scursi de apa.

Intr-o margine a bolului adaugati bok choy, intr-o alta margine ciupercile enoki, intr-o alta parte legumele murate. Luati cate 2 polonice de apa fierbinte din apa folosita la taitei. Zdrobiti arahidele prajite si presarati pe deasupra.

Amestecati usor cu ajutorul betisoarelor, astfel incat condimentele care se afla la baza bolului sa se distribuie uniform in toata supa.

 

Serviti fierbinte!

Gustul iute este dat de piperul Sichuan si uleiul de ardei iute, iar gustul de acrisor este dat de legumele murate si de otetul de vin chinezesc.

O sa va placa mult!

Enjoy!

 

Previous articleBine ati venit!
Next articleTurta dulce low carb-fara faina, fara zahar
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here