Supa chinezeasca iute acrisoara 酸辣汤, cunoscuta si sub numele de hot and sour soup, este o supa bogata si consistenta. Aroma iute este data de piperul alb, iar gustul acrisor este dat de otetul de vin. Culoarea specifica supei este roscata usor spre maroniu, datorita sosurilor de soia light si dark.
Exista mai multe variante ale acestei supe, deci condimentele pot varia, insa piperul alb si otetul de vin sunt ingrediente de baza ale acestui deliciu. Exista de asemenea si varianta fara carne si fara ou, (pe blog varianta de supa iute acrisoara cu taitei) deci puteti transforma cu succes aceasta supa intr-o masa de post. Astazi insa va redau varianta traditionala pe care eu am savurat-o de multe ori in restaurantele chinezesti.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente:
- 500ml supa clara de pui
- 150 g piept de pui taiat fasii subtiri
- 100 g toufu taiat bastonase
- 50 g muguri bambus taiati fasii subtiri
- 5 ciuperci Shiitake uscate
- 1 bucata mica de ghimbir
- 1 ou
- 1/2 lingurita piper alb
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite sos de soia light
- 1 lingurita sos de soia dark
- 2 lingurite otet de vin
- 2 linguri amidon
- 1 lingurita ulei de susan
- ceapa verde

In primul rand, otetul de orez negru. Este foarte asemanator la gust cu otetul balsamic, insa nu recomand sa il inlocuiti caci are un gust special. El da nota acrisoara acestei supe.

Sosul de soia light. Are un gust usor sarat si da savoare acestei supe

Sosul de soia dark. Este mult mai inchis la culoare si are o consistenta vascoasa. Da culoare mancarii si un gust mai pronuntat.

Uleiul de susan. Este un ulei din susan prajit, are un gust foarte pronunat si se foloseste in general la sfarsitul mancarii pentru a-si pastra aroma. Daca este pus la inceput, isi pierde gustul in timpul gatirii.

Piperul alb. Este complet diferit de piperul negru, ca si aroma si va recomand sa il folositi pe acesta in aceasta supa. El este cel care da nota iute si picanta in aceasta supa. Deci neaparat sa il folositi!

Ciupercile Shiitake uscate. Se folosesc intotdeauna hidratate, iar apa in care stau si se hidrateaza capata un gust puternic de ciuperci. In general aceasta apa nu se arunca, ci se foloseste ca supa de baza pentru mancaruri. In cazul nostru, aici se va amesteca impreuna cu supa clara de pui.

Dupa ce s-au rehidratat, aruncam piciorusul ciupercilor caci este lemnos si nu se poate consuma, si taiem ciupercile feliute.
Acum ca avem toate ingredientele pregatite, putem sa incepem sa pregatim supa:
Asezam pe foc o oala in care turnam supa clara de pui. Apa in care au stat ciupercile NU o aruncam, ci o amestecam cu supa de pui, fierbem totul la foc mic impreuna cu bucatile de carne de pui taiate fasii.

Pe deasupra se va forma o spuma albicioasa pe care o indepartam cu ajutorul unui polonic. Aceasta este de fapt proteina carnii ce apare la suprafata.

Adaugam pe rand bucatile de muguri de bambus taiate fasii si ciupercile Shiitake, dupa care adaugam sosurile, sarea, otetul de vin.

condimentam cu sare, zahar si piper alb

Adaugam doufu taiat bastonase

dizolvam amidonul in cateva lingurite de apa rece si il adaugam la supa

lasam cateva secunde sa fiarba pana se ingroasa supa, dupa care adaugam in fir subtire oul batut.


Este o supa delicioasa, potrivita pentru zilele friguroase de iarna sau pentru atunci cand simti ca esti racit.

Enjoy!
