Supa chinezeasca iute acrisoara 酸辣汤

29
10998

Supa chinezeasca iute acrisoara, cunoscuta si sub numele de hot and sour soup, este o supa bogata si consistenta. Aroma iute este data de piperul alb, iar gustul acrisor este dat de otetul de vin. Culoarea specifica supei este roscata usor spre maroniu, datorita sosurilor de soia light si dark. Exista mai multe variante ale acestei supe, deci condimentele pot varia, insa piperul alb si otetul de vin sunt ingrediente de baza ale acestui deliciu. Exista de asemenea si varianta fara carne si fara ou, deci puteti transforma cu succes aceasta supa intr-o masa de post. Astazi insa va redau varianta traditionala pe care eu am savurat-o de multe ori in restaurantele chinezesti.

Avem nevoie de:
150 g carne de porc sau pui
100 g branza soia (toufu)
50 g muguri bambus
4 ciuperci negre
 uscate
1 fir ceapa verde
1 bucata mica de ghimbir
1 ou batut
300 ml supa de pui
1/2 lingurita piper alb
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
1 lingurita amidon
2 lingurite sos de soia light
1 lingurita sos de soia dark
2 lingurite otet de vin
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
pentru inceput punem ciupercile la hidratat intr-o cana cu apa calda si le vom lasa pentru 30 de minute

 

 dupa ce s-au rehidratat, aruncam piciorusul ciupercilor caci este lemnos si nu se poate consuma, taiem ciupercile feliute,

 

apa in care au stat ciupercile NU o aruncam, ci o amestecam cu supa de pui, punem lichidul obtinut intr-o oala si punem pe foc sa fiarba impreuna cu bucatile de carne taiate fasii (eu am pus carne de pui)
dupa ce carnea a fiert, o scoatem din oala si o punem deoparte
punem in oala bucata de ghimbir pentru a aromatiza supa, mai lasam sa fiarba, dupa care scoatem ghimbirul si il aruncam
punem pe rand in supa branza toufu taiata bucati
bucatile de muguri de bambus taiate fasii (eu am folosit lamele de bambus), carnea de pui fiarta si ciupercile
mai lasam sa se fiarba toate pana se imbina gusturile
dupa care adaugam sosurile, vinul de orez uleiul si otetul
condimentam cu sare, zahar si piper alb
dizolvam amidonul in cateva lingurite de apa rece si il adaugam la supa

 

lasam cateva secunde sa fiarba pana se ingroasa supa
dupa care adaugam in fir subtire oul batut

 

stingem focul si punem supa in boluri individuale
garnisim cu ceapa verde

 

 si ne bucuram papilele gustative

 

 

are un gust unic datorita piperului alb

 

iar culoarea ei este minunata
este delicioasa!
Enjoy!
Previous articleMelting moments
Next articleCornulete pufoase cu rahat
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

29 COMMENTS

  1. Alta reteta minunata pe care musai s-o fac. M-au ''tarat'' candva demult niste colegi la un restaurant chinezesc (din Montreal) cam saracut la prima vreme insa supa lor (cred ca asta este) si puiul general Tao au fost absolut minunate.

    Intrebare de nestiutor: bambus din conserva?

  2. Andreea, este una dintre cele mai renumite supe chinezesti. Da, bambus din conserva. Ideal ar fi bambus proaspat, dar cum eu nu am gasit aici in Romania si nici nu cred ca o sa gasesc vreodata, bambus din conserva este varianta cea mai fericita.

  3. Brandusa, sincera sa fiu nu am inlocuit niciodata ciupercile negre cu shiitake in acest tip de supa. Ciupercile negre au un gust special si minunat, usor "afumat" daca as putea spune. Ele aromatizeaza supa si ii dau o savoare aparte. Ar fi indicat sa le folosesti pe acestea. Daca esti din Bucuresti, le poti gasi in Ki-Life.

  4. Daca iti place supa si mai iute, poti adauga si ardei iute. Dupa cum spuneam in primele randuri din postare, specificul acestei supe este faptul ca se foloseste piper alb macinat. El este cel care da gustul picant la aceasta supa.

  5. Ma bucur ca ti-a placut. Apropo, vad ca esti fan carnitza de vita. Eu una nu sunt, dar sunt unele retete chinezesti care dau carnii de vita un gust extraordinar. In curand postez o reteta cu carne de vita picanta. Sper sa-ti placa.

  6. Felicitari Andreea ! Atat pentru volumul de munca pe care l-ai investit in acest blog cat si pentru modul inteligent in care iti prezinti retele, explicand rolul anumitori operatiuni sau ingrediente. Imi place si ca nu te poti abtine la fiecare sfarsit de reteta sa pui si putin suflet.
    Vreau sa te intreb daca ne permiti sa postam diferite comentarii critice sau alternative de preparare sau de ingrediente. De exemplu la supa acra picanta:
    – ghimbirul in loc sa se puna la fiert in supa sa caleste ( doua felii taiate pe lung si groase de 2 mm) in cateva linguri de ulei apoi se elimina. Aroma este foarte eficient transferata in ulei si devine mai subtila decat daca se fierbe.
    – in continuare in acelasi ulei incins se caleste o lingura buna de pasta iute de fasole Szechuan Hot Bean Sauce ( se gaseste la magazinul din Colentina si e de fapt un ingredient esential in bucataria chinezeasca).
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Doubanjiang
    Aceasta pasta calita formeaza baza supei peste care se procedeaza in continuare exact cum ai descris tu
    – flacara se inchide inainte de adaugarea oului iar la ou se adauga o lingura de apa cand se bate. Se bate incet sa nu faca spuma, dar mult. Astfel franjurile vor iesi mult mai fine si catifelate.
    – in fine, un substituent pentru tofu ( stiu ca e teren minat, pentru ca am citit regulile tale de aur SA NU SCHIMBAM INGREDIENTELE, si ai perfecta dreptate 🙂 ) sunt fasii lungi taiate pe lung din surimi de crab. Reteta originala pentru supa acra picanta cere tofu moale taiat fasii lungi dar eu nu am gasit inca o sursa pentru asa ceva in Romania. Fasiile de surimi dobandesc aceeasi textura si sunt la fel de neutri la gust si capabili sa preia gustul din condimente.

    • Bambus – se gaseste in Selgros, in conserva. Ce NU se gaseste este vinul din orez. Am citit pe un site, dar nu prea am incredere in informatia respectiva, ca Dry Sherry seamana cu vinul lor. Oricum nu se gaseste nici din acela nicaieri. Acelasi site ne spune ca ginul ar semana si el cu vinul din orez… Hmm… Poate ne spune Andreea. Eu ma indoiesc. Tofu dupa mine seamana la gust cu… casul daca nu ma insel. Totusi am folosit tofu adevarat, si e ok. Un pic neutru la gust, ca si bambusul, dar are rolul sau (textura, leaga elementele etc.). Bambusul seamana bine ca aspect si textura cu ananasul, doar ca nu prea are gust. Cel putin asta de la noi. Una peste alta, cand le combini pe toate, chiar iese ok! Am facut si eu supa din aceasta, intai la restaurantul meu chinezesc preferat (nu in Romania oricum) si apoi… acasa, dupa aceasta reteta, pentru care aduc pe aceasta cale multumiri Andreei.

    • Vinul de orez sau alcoolul de gatit, este intr-adevar mai greu de procurat. Se poate gasi totusi in Bucuresti in Ki-Life sau in Dragonul Rosu. Cu dry sherry nu am incercat niciodata si nici nu stiu daca il putem gasi la noi in Romania. Mai puteti incerca cu un cognac simplu, fara miros. Rolul alcoolului in mancarea chinezeasca este acela de a fragezi carnea si de a gati mai repede legumele, insa le pastreaza in acelasi timp si crocante. Despre bambus, ce sa va spun, prima data am avut si eu aceeasi reactie! Adica am crezut ca este stricat! :)) Pentru ca trebuie sa va spun ca in China mereu se foloseste bambus proaspat, care nu are acelasi miros ciudat ca cel de la conserva. Mai nou, bamsul la conserva se mai gaseste si la Lidl, la Mega Imageg si Kaufland. Ma bucur din suflet ca incercati retetele mele si ca urmati sfaturile. Mult succes in continuare! Va mai astept pe blog! 🙂

    • Ma bucur tare mult ca iti plac retetele chinezesti! Daca ai incercat vreuna dintre retetele mele, sa-mi spui cum ti-au iesit! :). Spor in bucatarie! 🙂

    • Intr-adevar, bambusul acela la conserva are un miros tare ciudat si multora nu le place. Insa te asigur ca daca il pui in aceasta supa, gustul de bambus nu se va simti. Daca totusi nu-ti place, atunci eu zis ca nu mai pui deloc bambus. Gustul original nu se schimba foarte mult, atat timp cat nu te abati de la celelalte ingrediente :). Mult succes!

    • Buna ziua. Branza toufu (adica branza vegetala de soia, fara nicio legatura cu branza noastra din lapte de vaca) nu are un anume rol in aceasta supa. In multe din preparatele chinezesti toufu este adaugat in supe sau mancaruri alaturi de carne de pui sau porc. In aceasta supa, toufu confera o textura aparte si imprumuta din aromele supei. Supele chinezesti nu sunt atat de bogate precum cele de la noi, astfel ca uneori se adauga bucati de toufu.

  7. In Dragonul Rosu, la etajul 1 in cladirea principala, gasiti o alimentara chinezeasca de unde puteti achizitiona absolut orice instrument sau ingredient pentru a gati preparate culinare chinezesti: oala speciala pt orezul facut la aburi, ciupericle negre, urechi de lemn sau alte feluri de ciuperci, preparate congelate, conservate, paste din orez, muguri de bambus ori bambus sunb orice forma, inclusiv in pungi vidate, satar, wok si alte asemenea. Aviz incepatorilor: wok ul are nevoie sa fie ars la prima folosire. Veti gasi pe internet metodele in care va puteti arde wok ul. Daca nu este ars, metalul sau oxideaza si schimba gustul preparatelor. Ah, ingrediente esentiale precum usturoiul chinezesc, varza chinezeasca, amidonul de porumb sunt de asemenea aici si multe alte preparate pe care eu sincer inca nu am avut curajul sa le prepar inca. In schimb exista o diferenta de pret fata de tot ceea ce veti gasi in oras pentru produse asemanatoare. Asa ca este recomandabil sa optati pentru o piata facuta mai rar dar mai consistenta pentru ca oricum preparatele lor sunt usor de pastrat mai mult timp. Pofta buna! Eu sunt innebunita dupa preparatele chinezesti si am invatat sa le fac din ceea ce gustam chiar la fast-food-urile chinezesti din Dragonul Rosu. Tablita de vita cu urechi de lemn, orez sichuan, supa dulce-acrisoara si pastele de orez prajite cu legume si vita sunt dementiale si le prepar destul de des pentru mine si prietenii mei. Pachetelele de primavara sunt simpatice dar prea multa migala si nu prea le simt spornice.

  8. Intrebare ciudata poate… toate cantitatile sunt decat pentru cei 300ml de supa de pui? Nu am vazut in reteta ca se mai adauca si apa sau altceva (in afara de apa de la ciuperci).
    Multumesc!

    • Nu, nu este deloc intrebare ciudata :), din cantitatile date rezulta o supa pentru doua persoane. Acest tip de supa este mai consistenta si mai deasa deoarece contine mai multe ingrediente. De aceea nu se mai adauga apa in afara de supa si apa de la ciuperci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − 6 =