Turta dulce low carb-fara faina, fara zahar

0
14352
image_pdfimage_print

 

 

 

Mereu mi-a placut sa ma bucur de anumite momente sau sarbatori la timpul lor. Sa le iau incetul cu incetul astfel incat sa nu simt ca timpul fuge pe langa mine! Ma refer, spre exemplu, la Sarbatorile de iarna. Cand aud ca se canta colinde de prin luna noiembrie, simt ca ceva nu e la locul lui si ca lumea se grabeste pentru Craciun ca si cum nu s-ar mai intampla! Ceea ce de multe ori mi se pare amuzant! :). Insa fara sa-mi dau seama, de multe ori, prin luna noiembrie ma apuc deja sa caut retete speciale pentru Sarbatori, ca sa stiu exact lista cu ce vom avea pe masa in acea perioada. Cel putin, la capitolul asta sunt foarte organziata! :). Asta pentru ca nu imi place sa ma apuc de pregatiri in ultima secunda si sa incropesc pe moment ceva doar ca sa fie pe masa! Si mai ales, nu imi place sa pregatesc 1000 de preparate pe care stiu ca cei ai casei nu o sa le manance pentru ca sunt ba prea multe, ba sunt prea grele, ba sunt prea satioase.

Anul acesta m-am hotarat sa ma alatur campaniei #ManancResponsabildeSarbatori, sustinuta de Alimentespeciale.ro o campanie care doreste sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentatie al romanilor care sufera de anumite afectiuni sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dieta speciala, sa ridice nivelul de constientizare si de responsabilitate al acestora, sa le aminteasca faptul ca dietele lor speciale nu trebuie uitate in perioada Sarbatorilor.

Tin sa va spun, cu aceasta ocazie, ca de ceva timp am mai rarit-o cu dulciurile si produsele fainoase. Pentru ca, desi nu realizam, corpul refuza sa mai primeasca anumite tipuri de alimente, iar noi trebuie sa il ascultam. Asa ca in ultima perioada am consumat mai multe legume si proteine, insa uneori m-am si rasfatat cu cate un dulce fara carbohidrati. Dulciurile fara carbohidrati sunt cunoscute in afara ca si low carb. Mai pe romaneste, low carb, inseamna alimente si fructe care au un continut scazut de carbohidrati. Prin urmare, sunt excluse din alimentatie cerealele de orice fel, precum: grau, ovaz, orez, si derivatele lor, leguminoasele de genul fasole, naut, linte, cartofi, etc, precum si fructele cu continut ridicat de zahar sau fructe confiate. Pe de alta parte, in acest tip de dieta, sunt indicate alimentele bogate in grasimi naturale, precum carnurile, untul, ouale, nucile si oleaginoasele. Beneficiile alimentatiei fara zahar le cunoastem toti foarte bine, insa de multe ori nu reusim sa gasim acele alimente care sa ne suplineasca nevoia de zahar pe care o stim cu totii. Desi la o prima vedere ar parea ca ne-au ramas putine alimente pe care sa le includem la categoria low carb, o sa vedeti ca exista o mare varietate si ca putem sa le folosim cu succes in mancarurile noastre.

Pentru astazi m-am gandit la un preparat specific sarbatorilor de iarna: turta dulce! Este intr-adevar dulce, pufoasa, aromata insa…are multi carbohidrati! Cum putem sa o preparam astfel incat sa devina low carb? In primul rand, ca sa devina turta dulce, ne trebuie faina. Un bun inlocuitor low carb al fainii este faina de migdale. Adica migdale macinate foarte marunt pana devin ca o faina. Sigur cunoasteti faina de migdale de la vestitele macarons frantuzesti! Acest tip de faina ne va ajuta sa obtinem un aluat care sa se tina bine la copt si sa reziste si dupa aceea. Un al doilea tip de faina este faina de cocos. Acest tip de faina are un continut scazut de carbohidrati, si este obtinuta din pulpa nucii de cocos, deshidratata. Are o putere mare de absorbtie de lichid, de aceea trebuie folosita o cantitate foarte mica in preparate.

In al doilea rand, ca sa obtinem gustul de dulce, bineinteles ca nu vom folosi zahar brut, nici macar zahar brun si nici miere, ci vom folosi indulcitor stevia.

Avand un indice glicemic scazut, fara zahar, fara faina si fara lapte, acest tip de dulce este potrivit si pentru diabetici si pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Ingrediente (pentru 15 bucati turta dulce):

  • 150 g faina migdale
  • 30 g faina cocos Biothemis
  • 2 oua
  • 50 g indulcitor stevia
  • 2 linguri ulei de cocos Barco
  • 30 g amestec condimente pentru turta dulce (in proportii variabile: scortisoara, anason macinat, ghimbir pudra, cardamon macinat, cuisoare, coaja portocala, extract de vanilie)
  • 1 praf sare

Incingeti cuptorul la 180 grade, tapetati cu hartie de copt tava mare a aragazului. Intr-un castron amestecati faina de migdale, faina de cocos si sarea. Intr-un alt vas puneti ouale, indulcitorul, uleiul de cocos si condimentele pentru turta dulce, amestecati totul pana la omogenizare. Turnati amestecul in castronul cu cele doua tipuri de faina si amestecati usor. Lasati deoparte pentru 2 minute pana ce faina de cocos absoarbe toata umezeala din compozitie si obtineti un aluat usor de modelat care nu se lipeste de maini.

Din compozitia obtinuta luati cu ajutorul unei lingurite si formati mingiute de marimea unei nuci, asezati-le in tava. Dati tava la cuptorul incins pentru 10-12 minute pana ce turta dulce s-a rumenit usor. In casa se va imprastia un miros minunat de turta dulce!

Scoateti turta dulce pe un gratar de bucatarie si lasati sa se raceasca complet. Depozitati in cutii metalice sau in pungi de hartie.

Este delicioasa alaturi de un ceai cald!

Previous articleSupa chinezeasca iute acrisoara cu taitei
Next articleLinte cu usturoi confiat si carnati
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here