Demult mi-am dorit sa-mi fac eu proprii mei biscuitei in casa, niste biscuitei sarati, deliciosi, fragezi si crocanti. Chiar daca sunt calorici, macar stiu ca nu au ingrediente ciudate si E-uri sau alte adaosuri dubioase. Eh, cu reteta asta, sunt multumita! Adica este exact ce mi-am dorit de la un biscuite si exact ce am obtinut! Prima reteta de biscuiti sarati , Biscuiti sarati cu parmezan si rozmarin, a fost si ea tare buna, insa un pic mai migaloasa decat aceasta. Biscuitii astia sunt…cum sa va spun…mai rustici, mai fragezi, mai parfumati, datorita ierburilor proaspete si mult mai buni! O sa ma credeti pe cuvant! 🙂
Ingrediente:
300 g faina alba
120 g unt RECE taiat cubulete
50 g parmezan
100 g amestec branzeturi (Edam, Cheddar, Emmentaler)
1 galbenus ou
30 ml apa cu gheata
1/2 lingurita sare
2 crengute rozmarin proaspat
3 crengute cimbru proaspat
1/3 lingurita piper proaspat macinat
Rupeti acele de rozmarin de pe crengute, rupeti si frunzulitele de pe crengutele de cimbru, lasati deoparte. Intr-un blender incapator puneti untul RECE taiat bucati, faina, parmezanul si amestecul de branzeturi. Deasupra puneti acele de rozmarin si frunzulitele de cimbru, presarati sarea si piperul.
Porniti blenderul si mixati totul timp de 30 de secunde, pana ce toate se incorporeaza si formeaza un aluat nisipos. Turnati apa RECE si adaugati galbenusul de ou. Mai pulsati blenderul de cateva ori, pana obtineti un aluat care se strange de pe marginile blenderului. Impartiti aluatul in 2 parti egale, aplatizati bucatile de aluat cu podul palmei astfel incat sa obtineti 2 discuri de aluat. Inveliti cele 2 discuri de aluat in folie alimentara si dati-le la frigider pentru 1 ora.
Dupa o ora, scoateti un disc de aluat pe masa de lucru pudrata cu faina. Incepeti si intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor. Intindeti aluatul cat de mult puteti, pana ajungeti la consistenta unei coli de hartie.
Veti observa, ca fara probleme, aluatul se va intinde fara sa se rupa.
Nu va fi foarte elastic, insa se va intinde uimitor de mult. Eu din acest disc de aluat am obtinut o foaie subtire, am obtinut o foaie cu lungimea de 40 cm si latimea de 30 cm.
Taiati marginile “zimtate” ale aluatului, astfel incat sa obtineti un dreptunghi, potrivit cat sa intre in tava de copt a aragazului. Ca sa va fie mai usor, rulati foaia de aluat pe sucitor si transferati aluatul in tava de copt.
Cu ajutorul unei role sau cu un cutit taiati usor aluatul direct in tava, taiati biscuiteii dupa dimensiunile dorite. Bineinteles ca nu am aruncat marginile, le-am copt si pe ele separat :). Celalalt disc de aluat il puteti pune la congelator si puteti face biscuitei si alta data (desi, ma indoiesc ca runda asta de biscuitei va va fi suficienta :)) ).
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si dati tava cu biscuitei la cuptor pentru 8-10 minute, pana ce biscuiteii incep si se “umfla” usor, se rumenesc si fac niste basicute delicioase!
Scoateti biscuiteii din tava si puneti-i pe un gratar de bucatarie. Pe moment ce se racesc, devin din ce in ce mai fragezi.
Serviti biscuiteii simpli,
sau cu sosuri, dipping-uri, creme de branza, ketch-up….
icre, hummus, sau chiar…fasole batuta! 🙂
de asemenea, ii puteti servi alaturi de bere, sau un pahar de vin alb
Oricum i-ati servi, va asigur ca sunt deliciosi!
Enjoy! 🙂