Vinete chinezesti in sos picant 酸辣茄子

19
7510
Reteta de fatza este simpla si gustoasa, si la o prima vedere nu are nimic special in ea. Dar eu va spun ca are si va spun ca o sa va placa vinetele gatite in acest fel. Stim cu totii ca vinetele gatite sunt destul de uleioase si ca la prajit inghit destul de mult ulei. Vom vedea aici cum sa facem sa fie mai putin uleioase.

 

Ne trebuiesc urmatoarele:
1 vanata mai mare
2 catei de usturoi
100 ml ulei
1 lingurita ulei de susan
2 lingurite sos soia
1 lingurita otet de vin
1 lingurita alcool de gatit (vin de orez)
3 lingurite ulei de ardei iute
(daca nu aveti, puneti 3 ardei iuti uscati)
1/2 lingurita sare
2 lingurite zahar
1 lingurita amidon
intr-un castronel amestecam sosul de soia, otetul de vin, alcoolul de gatit, uleiul de ardei iute sarea si zaharul
curatam vanata de coaja si o taiem in bucati, in wok incingem uleiul si punem bucatile la calit
bineinteles ca vinetele  vor inghiti imediat uleiul, NU mai adaugam mai mult ulei. Le calim bine pe toate partile, chiar daca avem tendinta sa credem ca se vor arde. Dupa ce se calesc, punem o jumatate de cescuta de apa. Uleiul din vinete se va lasa imediat in apa. Scurgem bine vinetele si le punem pe servetele de bucatarie sa absoarba restul de ulei.
Tocam usturoiul marunt si il punem la calit impreuna cu lingurita de ulei de susan
dupa cateva secunde adaugam si vinetele scurse
mai calim cateva secunde si apoi adaugam amestecul de sosuri preparat inainte
dizolvam amidonul in 3 linguri de apa si adaugam peste vinete
mai lasam cateva secunde pana se formeaza un sos consistent si este gata.

 

sunt foarte bune si gustoase
se servesc alaturi de un bol de orez.
Previous articleTerci de orez chinezesc 稀饭
Next articleMini tarte cu mousse de somon
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

19 COMMENTS

  1. O, ce reteta speciala pentru un inceput de saptamana! Sunt curioasa in privinta gustului, asa ca o sa testez cu siguranta, pentru ca de cand cu dieta aceasta am inceput sa redescopar aceasta leguma. Mai am in stand-by si o reteta cu vinete din alea micute "japoneze", dar trebuie sa ajung in "Draginul Rosu" pentru a le achizitiona. Felicitari!

  2. In mod sigur nu sunt astea vinetele de care ziceam … In sosul alora, am detectat bucati de soia, sosul era negru, si ardei iute din ala foarte mic. Otet n-avea : daca am mancat eu, sigur n-avea otet.
    Gustul era dulce, usor picant

  3. Vinetele folosite nu sunt chiar "chinezesti", dar ma bucur ca am descoperit cum sa le prepar pe cele autohtone, altfel decat vesnica salata sau musaca…

    • Exista mai multe soiuri de vinete folosite in bucataria chinezeasca, printre care si acest soi. In bucatariile chinezesti in care priveam eu cum se gateau mancarurile, bucatarii foloseau acest tip de vinete. Una peste alta, mie mi-au placut mult gatite in acest fel.

  4. Buna Andreea,
    descopar ca ai niste retete grozave
    am sa incerc chiar astazi vinetele si iti voi scrie cum le-am reusit
    Bafta multa in continuare si la cat mai multe retete

  5. Buna Anonim! Iti multumesc mult pentru comentariu! 🙂 Sper sa-ti placa vinetele gatite in acest fel. Mie una imi plac tare mult! Ne vedem in curand si cu alte retete chinezesti! 🙂

  6. Am ,,executat reteta,, cu unele mici modificari. adica am folosit un sigur ardei iute, cred ca jumatate ajungea.Am pus ceapa verde taiata marunt la urma, in reteta nu era dar era in poza. Am presat vinetele in servetele de mai multe ori sa scurg uleiul. Au fost delicioase. Cred ca am sa le folosesc in combinatie cu alte retete sa suplinesc astfel carnea. adica vinetele astfel preparate vor fi pe post de carne adaugate la sfarsit. Ce zici? Multumim pt reteta.
    Acelasi Adrian.
    P.S. nu am uitat promisiunea dar nu am avut timp.O seara buna

    • Da, reteta aceasta este numai buna pentru cei care tin post! Si eu am facut-o de multe ori. Pe blog la mine gasesti destul de multe retete bazate pe legume vegetale, deci aveti de unde alege. Ma bucur mult ca v-au placut vinetele. Sa inteleg ca nu mancati asa picant? :). Puteti incerca si taiteii sau supele cu taitei. Iar ca snack puteti incerca si turtitele chinezesti cu ceapa verde. Sunt o bunatate! :). Daca nu va place toufu, eu zic sa va mai ganditi, pentru ca in retetele astea sigur o sa va placa! :). Spor in toate!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − sixteen =