Coffee cheesecake-Cheesecake cu cafea

57
4518

 

Pe cuvantul meu de bloggerita va spun ca acesta este cel mai bun cheesecake pe care l-am facut vreodata! 🙂 Si am facut numeroase cheesecake-uri la viata mea! Insa concursul Inspiration Food Marathon organizat de Electrolux  m-a facut sa creez aceasta deliciosenie. Tema de astazi Coffee Addict, m-a facut sa tremur de placere, adica la placerea gandului ca ma voi imbata cu aroma cafelei mele preferate!

 

Pe scurt sa va spun despre ce este vorba: este un cheesecake care are la baza un blat de biscuite cu nuci si boabe de cafea, crema de branza, bineinteles, aromatizata cu lichior de cafea, briose mici si delicate cu ciocolata si cafea si o glazura mi-nu-na-ta de cafea si ciocolata. Ah, deja salivez! 🙂 Daca deja v-am convins, poate am sa va mai conving o data sa-mi lasati comentarii la aceasta postare, sau pe Facebook unde voi face propaganda in acest sens:).
Si acuma reteta:
Pentru blatul de biscuite (diametrul de 24 cm):
100 g unt
120 g zahar brun
1 ou
50 g cafea boabe
75 g miez nuca
175 g faina
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita extract vanilie
1 praf sare
Incingem cuptorul la 190 grade Celsius. Punem nucile intr-o tava si le dam la cuptor pentru 7 minute. Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Intr-un castron amestecam faina cu sarea si praful de copt.
Punem in blender boabele de cafea macinata si macinam cafeaua (nu o transformam in pudra!!),
 astfel incat sa lasam bucatele de boabe de cafea.
In acelasi blender maruntim si nucile.
 Intr-un castron mai mare mixam bine de tot untul la temperatura camerei, pana obtinem o crema pufoasa,
adaugam zaharul, mixam din nou,
 dupa care incorporam oul,
adaugam cafeaua macinata, nucile si faina amestecata cu praful de copt si sarea.
Framantam repede de tot o biluta de aluat.

 

Acoperim tava aragazului cu hartie de copt.
 Asezam in centrul ei un inel de tort cu diametrul de 24 cm. In interiorul inelului punem biluta de aluat pe care o aplatizam cu mana, astfel incat aluatul sa se distribuie uniform si sa acopere tot interiorul inelului de tort.
Dam blatul la cuptorul incins pentru 15 minute, pana ce observam ca pe margini biscuitele capata o culoare usor maronie. In mijloc biscuitele va fi pufos si va parea necopt.
insa odata racit, va capata consistenta unui biscuite obisnuit, insa cu dimensiuni mult mai mari. Lasam biscuitele la racit pe un gratar de copt.

 

Pentru mini briose:
100 g ciocolata neagra 70% cacao
100 g unt
2 oua
50 g cacao pudra
2 lingurite cafea granule
130 g zahar
140 g faina
50 ml lapte batut
1 lingurita praf de copt
1 lingurita extract vanilie
1 praf sare
Incingem cuptorul la 200 grade Celsius. Punem pe un vas de aburi un castron in care am pus ciocolata si untul.

 

Lasam sa se incorporeze toate, dupa care adaugam si cafeaua granule. Lasam amestecul sa se raceasca.
Intr-un castron amestecam faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
Intr-un castron batem ouale impreuna cu zaharul,
adaugam extractul de vanilie, dupa care laptele batut. Turnam in fir subtire amestecul de ciocolata si omogenizam.
La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si sarea.
Trebuie sa obtinem o compozitie care “curge” dar care sa nu fie foarte lichida.
Pregatim o tava pentru briose mici (cu diametrul de 5 cm), punem in ea hartiutele pentru copt
 si turnam in hartiute compozitia, avand grija sa umplem doar pana la jumatate. Tava are 24 de orificii pentru briose, insa noi vom folosi doar jumatate din ele, restul de compozitie il vom turna in tava de briose mari. Practic, pentru acest cheesecake vom folosi 7 mini briose si 1 briosa mare.
Dam tava la cuptor pentru 20 de minute. Scoatem mini briosele din cuptor si le lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-au racit, scoatem hartiutele de copt de pe ele si le lasam deoparte.
Pentru crema de branza:
800 g crema de branza
200 g mascarpone
150 g zahar
200 ml smantana lichida
50 ml espresso proaspat preparat
3 linguri lichior cafea
1 lingurita extract cafea
15 g gelatina granule
Pentru inceput preparam un espresso tare si aromat si il lasam sa se raceasca.

 

 Intr-un bol punem granulele de gelatina turnam peste ele espresso racit si lasam sa se hidrateze.
Intr-un castron incapator amestecam crema de branza, mascarpone si zaharul pana obtinem o crema fina.
Adaugam lichiorul de cafea, si extractul de cafea.
 Pe un vas cu aburi incalzim usor gelatina (aveti grija sa nu fiarba!!), pana ce aceasta se lichefiaza.
 Punem peste ea 3 linguri din amestecul de branza si amestecam energic, dupa care punem compozitia rezultata peste amestecul de branza din castronul mare si amestecam bine de tot, avand grija sa nu obtinem cocoloase de compozitie. La sfarsit batem smantana lichida pana obtinem o crema pufoasa, si o adaugam la compozitie.
Pe platoul de servit punem biscuitele nostru gigant,
 in jurul caruia montam inelul de tort.
  Peste biscuite turnam jumatate din compozitia de branza.
In crema de branza “infigem” 7 mini briose, iar in mijloc 1 briosa mare.

 

 

 

Turnam si restul din crema de branza.
Nivelam totul bine si dam la frigider pentru 4 ore, sau cel ma bine peste noapte.
Pentru glazura de cafea
100 g ciocolata cu cafea
60 ml espresso proaspat preparat
1 lingurita unt
2 linguri cacao
50 g zahar pudra
1 lingurit extract cafea
3 linguri lichior de cafea
1 lingura boabe cafea
Preparam un espresso aromat.
Intr-o tigaie mica punem la fiert espresso impreuna cu untul, cacaoa, ciocolata si zaharul pudra.
Lasam sa se omogenizeze totul, dupa care adaugam lichiorul de cafea si extractul de cafea.

 

 

 Lasam glazura sa se raceasca complet.
Scoatem cheesecake-ul din frigider, cu grija eliminam inelul de tort. Turnam glazura in centrul cheesecake-ului, avand grija sa se prelinga usor pe margini, dar nu complet, astfel incat sa obtinem “dare” de glazura.
Imediat punem pe deasupra boabele de cafea. Dam cheesecake-ul din nou la frigider pentru inca o ora.
Intr-un final putem servi! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

taiem felii mici si delicate 🙂

 

cat sa se ajunga pentru toata lumea 🙂

 

 

 

 iubitori de cafea, uniti-va! 🙂

 

 

 

Va servesc si pe voi cu o feliuta, numai daca imi lasati comentarii aici pe blog sau pe Facebook! 😛
Multumesc! 🙂
Previous articleSmörgåstårta-Tort Sandwich
Next articleCouscous cu pui si mazare
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

57 COMMENTS

  1. Eu ca de fiecare data imi adjudec felia trasa-n poza! Sau mai bine stii ce? Arata mult prea bine, asa ca-mi adjudec tot tortul nene! Si cana de cafea! 😀

  2. Am si eu o intrebare intrebatoare: nu se simt boabele de cafea rasnite neplacut intre dinti? Ca si cum ai da de un fir de nisip, asa? Oare nu ar fi mai bine cu cocoa nibs? Sau se simt cam la fel?

    • Atunci cand am rasnit boabele de cafea, asta mi-am si dorit, sa se simta un pic boabele crocante. Chiar a fost ok, nu am simtit nimic ciudat in textura cheesecake-ului. Cu cocoa nibs n-am incercat, nu stiu daca acelea mai raman crocante dupa copt, nu stiu cum se comporta. Eu zic ca merita sa incerci. Noua ne-a placut mult!

  3. Am gustat si eu briosele de ciocolata si sunt delicioase :)!
    Tortul arata incredibil! Ar trebui sa va apucati de catering sau macar de comenzi :D. Mult succes!

    • Briosele alea mici sunt o buna alternativa pentru o prajiturica. Eheee… cu catering-ul, ce sa zic, mai e drum lung pana acolo. Multumesc mult pentru sustinere! 🙂

    • Saru'mana, Adriana! Sa stii ca gustul a fost tare bun! Incercat pentru prima data, dar o sa refac acest cheesecake pentru ca ne-a placut mult!

  4. Am cumparat tot ce imi trebuie, tine-mi pumnii 😀 Vreau sa imi astept sotul acasa ( e plecat din tara 2 saptamani) cu o surpriza delicioasa!

    • Am scris si in postare, 24 de cm. A iesit intr-adevar mai inalt, pentru ca are acele briose, iar compozitia trebuie sa fie destul de multa ca sa acopere briosele. In plus, biscuitele a fost si el mai gros un pic. 🙂

  5. Ma intreb daca as face varianta clasica de blat cu biscuite pisat si unt, oare ar merge?
    Ce zici?
    Mi se pare deosebita reteta si vreau sa o incerc, insa e un pic cam multa cafea si pentru copii:P

    • Raluca, daca servesti acest cheesecake copiilor, nu ar fi o idee buna sa pui cafea, mai ales ca este atat de multa. Bineinteles ca poti face blatul din biscuite pisat si unt, eu am dorit sa fac un blat mai special. Dar daca iti place acest tip de cheesecake, iti dau cateva idei ca sa il poti servi si copiilor: pentru blat: in loc de cafea macinata poti pune bucatele de ciocolata, pentru briose poti renunta la cafeaua granule. Pentru crema, de asemenea poti renunta la cafeaua espresso, si in crema de branza poti rade un pic de ciocolata. Crema de branza o poti aromatiza cu ce va place: menta, esenta de portocale, sau poti pune capsune proaspete sau pasate. Pe deasupra poti turna o glazura din ciocolata, la fel, fara cafea. Sper sa va placa! Daca mai ai si alte intrebari, ma gasesti aici :).

    • Ms mult de idei, eu sunt o mare iubitoare de cafea, prin urmare as vrea sa pastrez reteta, in schimb as schimba blatul cu cel de biscuiti, numai de data aceasta :p
      Iar cat priveste cafeaua, am sa optez pe cea decofeinizata, gustul sa fie 🙂
      Ce zici? :)))
      Ms mult, am sa revin cu un comment dupa ce prepar minunea! 😛

    • Si mie imi place la nebunie cafeaua! Super idee cu cafeaua decofeinizata! Totusi, sa pui mai putina daca dai si copiilor :). Astept cu nerabdare sa il prepari! 🙂 Sa-mi atasezi si o poza sa vad cum ti-a iesit! Bafta multa! 🙂

  6. Am facut si minunea, din pacate nu m-am descurcat cu mixul dintre crema si gelatina, dar a iesit bun la gust, un fel de stracciatella cu gelatina cristalizata :))) data viitoare o sa fiu mai atenta, oricum s-a mancat si s-a lns farfuria, inseamna ca pana la urma nu a fost atat de rau 😛

    • Sunt sigura ca a iesit foarte bine! Cu gelatina are mai toata lumea probleme la inceput pana se obisnuieste cu textura ei. Dar dupa aceea totul merge struna! :). Ma bucur mult ca l-ai incercat si ca v-a placut!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − 5 =