Odata cu incheierea Provocarii lunii iulie organizata de un blog minunat numit Simplu si bun, inchei si eu aici periplul retetelor cu zmeura. Dragii mei Daiana si Cosmin, va multumesc din suflet pentru ca ati ales acest fruct minunat in fata caruia ma inchin cu drag. Datorita voua, am pus pe blogul meu cele mai bune si mai delicioase retete cu zmeura din cate am descoperit eu pana acum.
Sa nu credeti despre mine ca fac numai torturi, dar m-am gandit ca la finalul unei ceremonii asa frumoase precum Provocarea, ar fi cazul sa inchid totul cu acest tort special.
In acest tort am pus muuuulta dragoste si ingrediente placute sufletului meu: cafea si zmeura. Iar ca totul sa fie complet si parca si un pic mai pacatos, tare multa ciocolata! Deci, ciocoholicilor, sper ca sunteti fericiti! 🙂
Pentru blat:
4 oua
180 ml lapte batut
60 ml cafea tare preparata (espresso)
50 ml ulei
1 lingurita extract vanilie
175g ciocolata neagra
100 g unt
300 g zahar
50 g cacao
270 g faina
1 lingurita praf copt
1/2 lingurita bicarbonat sodiu
1 praf sare
Pentru umplutura de zmeura
350 g zmeura proaspata sau congelata
100 g zahar
3 lingurite suc de lamaie proaspat stors
Pentru umplutura de ciocolata
250 g ciocolata cu lapte
2 lingurite unt
Mai intai incingeti cuptorul la 200 grade C. Pregatiti o forma de tort rotunda cu diametrul de 18 cm. Ungeti-o cu unt si tapetati fundul ei cu hartie de copt.
Intr-o craticioara puneti zmeura, zaharul si sucul de lamaie.
Lasati sa fiarba pe foc impreuna pana ce obtineti un sos legat ca dulceata. Puneti la racit
Preparati espresso si lasati sa se raceasca.
Intr-un castron incapator amestecati ingredientele uscate: faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea.
Intr-un castron pe care l-ati pus la bain marin puneti ciocolata neagra si untul sa se topeasca. Luati de pe foc si amestecati bine, lasati deoparte sa se raceasca.
Intr-un castron mediu bateti cu telul ouale, impreuna cu laptele batut, uleiul, zaharul si extractul de vanilie.
adaugati espresso rece si amestecati, dupa care adaugati si cicolata topita impreuna cu untul.
Turnati amestecul lichid in castronul cu ingredientele uscate si amestecati bine.
Turnati in forma de tort pregatita numai jumatate din compozitie.
Coaceti pentru 30 de minute. Lasati blatul sa se raceasca usor in forma, dupa care il scoateti pe un gratar sa se raceasca complet. Repetati operatiunea si pentru cealalta jumatate de compozitie.
Veti obtine doua blaturi de tort. Taiati partea rotunda de sus a blaturilor.
Fiecare blat il taiati in doua, astfel incat in total sa obtineti 4 felii de blat.
Pentru insiropat:
50 ml cafea tare preparata (espresso)
50 ml lichior de cafea
1 lingurita extract de cafea
3 lingurite zahar
intr-un castronel mai mic amestecati toate ingredientele de mai sus. Cu ajutorul unei pensule insiropati blaturile.
Puneti pe bain marin ciocolata cu lapte si untul. Cand s-au topit, luati de pe foc si lasati deoparte.
Peste blaturile insiropate puneti un strat subtire de ciocolata cu lapte (cam 2 linguri)
dupa care compozitia de zmeura (tot cam 2 linguri).
Alternati blaturile cu ciocolata si zmeura, avand grija sa insiropati si ultimul blat.
Initial, am vrut sa montez inelul formei de tort pentru a da un aspect mai ingrijit tortului, insa m-am razgandit si am vrut sa-l las asa…neingrijit, vulcanic si cu valurile astea de zmeura si ciocolata. Carnagiu! Ce mai?! :))
La sfarsit, turnati restul de ciocolata cu lapte, lasand darele de ciocolata sa navaleasca peste tort. Exagerez prea mult? 🙂 Va descurcati voi la fatza locului. 🙂
Apoi il ornati cum vreti. Eu am pus imediat peste ciocolata zmeura si frunze de menta si gata. 🙂
Rezistati eroic si lasati-l la frigider vreo 2 ore, bine hai, pentru cei mai putin rezistenti, 1 ora :))
dupa ora cea critica va lasati prada tortului
sau dati o feliuta prada voua 🙂
daca mai este cazul luati si cate o gura de cafea 🙂
o ultima feliuta, in special pentru tine, Magda F. (L.M.A dear!) 🙂
Enjoy! 🙂
Vaaaiii soarele meu cum arata.
Superb si mi-ai facut o pofta de nu pot sa-ti spun.
Sa ai o zi excelenta.
Mai perfect si apetisant decat atat nu cred ca puteai sa faci acest tort, este minunat! Felicitari!
Pupici 🙂
Cu adevarat a fost un carnagiu, dar dintr-ala bun rau! :)) Periculos de bine arata, m-a lasat fara cuvinte!! Felicitari multe pentru ca le meriti din plin draga mea!
bestial arata tortul asta!!!
Mama mia, Andreea, ce mi-ai facut !
Dupa ce ca imi scazuse glicemia, acum sunt la pamanat ! Am inghitit in sec. Cum spui si tu….CARNAGIU !
BESTIAL !
Tortul tau de lamaie cu menta l-am incercat si a fost dememtial. Urmeaza acesta !
Miha Sun – asta ca sa fiu si eu in trend cu blogul tau ( adicatelea, Soare )
Arata demential. Sunt sigura ca a iesit super bun. Tot ce faci tu cu manutele tale are un gust magnific. Pupici.
Arata de milioane!Cosmin
Vaaai nu se poate!!!
Cat de bine arata,la gust nu mai vorbesc,ai pus preferatele mele:zmeura si ciocolata!!
Pup si o zi buna!!
Minunat arata tortul! Si ce arome placute!!!!
Uau, arata super apetisant!!!Mmm, ce poftesc la o feliuta:)Pupici si un weekend minunat iti doresc!
poze de revista tort de nota 10
Maria, ma bucur ca iti place, si noua ne-a placut tare mult! PuP!
Delicious Flavours, sa stii ca tocmai cand postam reteta, ma gandeam ca as fi putut sa-l fac mai apetisant de atat, dar …data viitoare vin cu idei noi :). Pup!
Poliana, ce ti-e si cu carnagiile astea…bune, rele…tot carnagii sunt! :))Saru'mana pentru cuvintele frumaose!
Saru'mana Gaby! Pup!
Miha Sun, ma bucur tare mult ca ai incercat tortul meu cu lamaie si menta, ne-a placut tare mult si noua! Te astept sa-l incerci si pe acesta :). Sa-mi zici cum ti-a iesit.
Cosmin, ma bucur ca va place si multumesc ca l-ati inclus in Provocare. Va imbratisez cu drag!
Lulu, ma buur ca iti place! Si eu sunt fan zmeura, cioco mai putin, dar din cand in cand merge 🙂
Timea, multumesc! Haida la o feliuta!
Licuta, nu e cazul sa poftesti, chiar e cazul sa gusti o feliuta! Haide! 🙂 Pup cu drag!
Yaya, saru'mana! M-am straduit sa iasa pozele frumoase, mai trebuia sa mai lucrez ceva la ele…dar, poate data viitoare. Pup!
wow …!!!! sint fara cuvinte… Fotografii super reusite … Torta nici nu mai zic.. :))) Bravo!!!!
Multumesc mult! Haida la o feliuta! 🙂
Suna divin, iar de poze nici nu mai zic. Cred ca zmeura este fructul meu preferat dintre cele pe care le gasim si pe la noi, iar tortul acesta o combina nu numai cu ciocolata ci si cu cafeaua. Un desert desavarsit (te-ai intrecut la capitolul deserturi cu zmeura cu siguranta) 🙂 Si eu care credeam ca o sa gasesc numai preparate chinezesti :))
Diana, iti multumesc pentru cuvintele frumoase! Tin sa-ti spun ca si eu m-am indragostit de-a dreptul vara trecuta de zmeura. Atatea deserturi cu zmeura am pregatit, si nu-ti spun cate idei mai aveam! 🙂 Sa stii ca initial am pornit si eu numai pe mancaruri chinezesti, dar cand imi venea inspiratia si mai prestam cate un tortulet din asta imi parea rau sa nu-l pun pe blog si sa-l vedeti si voi! 🙂 Pup!
decadent …