Prajitura cu cirese si ciocolata este ultima dulcegarie cu cirese pe anul acesta. Un blat moale si umed cu multa ciocolata, bucati de ciocolata, cirese si sos de ciocolata pe deasupra. Daca doriti ca acest desert sa fie si mai decadent, atunci puteti adauga pe deasupra si o lingura de frisca batuta sau chiar un glob de inghetata.
Din categoria cirese, pe blog mai gasiti cheesecake cu cirese sau pancakes cu cirese si rom. Daca in vremea aceasta nu mai gasiti cirese, le puteti inlocui cu zmeura sau cu alte fructe rosii. Merge la fel de bine, va asigur!
Si inca ceva: chiar daca vi se pare ciudat, va sfatuiesc sa serviti aceasta prajitura calda. Turnati sosul peste ea, apoi adaugati inghetata. Este ceva divin! Eu am optat sa coc aceasta prajitura in doua tavi mai mici, dar puteti la fel de bine sa o faceti si intr-o tava mai mare. Dupa ce se raceste, tatiati bucati pe care le incalziti usor la microunde si le puteti servi dupa cum v-am sugerat.
- Ingrediente
- pentru prajitura:
- 3 oua
- 100 g zahar brun
- 150 g unt topit
- 150 g iaurt
- 150 g faina alba
- 50 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 1 praf sare
- 2 lingurite extract de vanilie
- 2 lingurite esenta rom (optional)
- 300 g cirese tocate bucati
- 100 g ciocolata neagra tocata bucati
- pentru sosul de ciocolata:
- 200 g ciocolata neagra
- 100 ml smantana lichida
- 2 lingurite unt
- 2 lingurite extract de vanilie
- 2 lingurite esenta rom (optional)
- pentru garnisit: aschii de ciocolata
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron amestecati faina cernuta impreuna cu cacaoa, praful de copt si sarea.
Intr-un bol mare sau in bolul unui mixer adaugati ouale impreuna cu zaharul brun si mixati la viteza maxima pana ce ouale isi dubleaza volumul. Adaugati untul topit si iaurtul si mixati din nou.
Incorporati amestecul de faina si cacao cu ajutorul unei spatule. La sfarsit adaugati extractul de vanilie, esenta de rom (daca folositi), ciresele tocate bucati si ciocolata neagra tocata bucati.
Ungeti cu unt o tava mare (23×35 cm) sau doua mai mici, asa cum am folosit eu. Turnati compozitia in tava sau tavi, nivelati bine si dati la cuptorul incins pentru 40-50 de minute. Scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.
Pentru sosul de ciocolata: intr-un ibric aduceti la punctul de fierbere smantana lichida, luati de pe foc. Intr-un bol rezistent la caldura puneti ciocolata tocata. Peste ciocolata turnati smantana fierbinte si lasati asa pentru 2 minute. Apoi adaugati extractul de vanilie, esenta de rom si untul. Cu ajutorul unui tel incepeti si amestecati totul pana obtineti un sos fin si lucios.
Pentru montat: taiati patrate de prajitura cat inca este calda, sau daca este rece, incalziti usor la microunde. Puneti-le pe farfuriile de servit. Turnati sosul de ciocolata, garnisiti cu cirese proaspete si aschii de ciocolata. Nu uitati si de inghetata!
O sa va placa mult!
Enjoy!