Cheesecake cu gutui

0
14611
Cheesecake cu gutui
image_pdfimage_print

Cheesecake cu gutui a fost desertul nostru festiv pentru astazi, de Sfantul Nicolae. De ceva timp incoace m-am tot gandit la un cheesecake cu arome de toamna si iarna, cu mirodenii calde si cu nuci.

Pe blog am tot pus retete de cheesecake (le gasiti pe toate AICI) cu multe si chiar foarte multe fructe. Marea majoritate a cheesecake-urilor mele sunt din cele fara coacere caci mi se par mai fresh si mai racoroase. Insa acum toamna cel mai bine merge un cheesecake copt, iar topping-ul de gutui este unul genial!

Mereu am incercat sa pun aromele astea de toamna si de iarna in cate un desert. Pe blog gasiti tortul cu mere si scortisoara care a fost incercat de multi cititori si tare apreciat. Va recomand cu caldura prajtura cu mere si scortisoara si tarta cu pere si scortisoara.

Ingrediente (pentru un cheesecake cu diametrul de 20 cm)

pentru blat:

  • 250 g biscuiti digestivi
  • 50 g biscuiti amaretti
  • 50 g alune de padure prajite
  • 150 g unt topit si racit

pentru umplutura:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g crema de branza
  • 150 g zahar alb
  • 4 oua
  • 50 g amidon
  • 150 g smantana acra
  • 1 praf sare
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie

 

  • pentru topping:
  • 3 gutui curatate de cotor
  • 500 ml vin alb
  • 100 g zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 2 stelute anason
  • 5 pastai cardamom
  • 5 cuisoare
  • 5 g gelatina
  • 50 g alune de padure prajite
Cheesecake cu gutui

Incepeti mai intai cu gutuile, caci ele au nevoie de ceva timp sa se gateasca. Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Spalati bine de tot gutuile, curatati-le de cotor, dar lasati-le cu coaja. Taiati gutuile in felii si puneti-le intr-o tava. Peste feliile de gutui turnati vinul alb, zaharul, scortisoara, vanilia, anasonul, cardamomnul si cuisoarele. Amestecati totul bine. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins pentru 30 de minute. Dupa acest timp indepartati folia de aluminiu si mai gatiti gutuile inca 30 de minute. Ele trebuie sa fie moi dar inca ferme, sa nu se destrame.

Indepartati mirodeniile, puneti gutuile intr-o sita si lasati-le sa se scurga. Recuperati lichidul din tava si puneti-l intr-un ibric. Puneti ibricul pe foc si lasati lichidul sa fiarba incet pana ce scade la jumatate. Lasati deoparte sa se racoreasca.

Cheesecake cu gutui

Pregatiti cheesecake:

Pentru inceput incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Pregatiti mai intai o tava de copt cu inel detasabil. Tapetati tava pe exterior cu folie de aluminiu, aveti grija sa sigilati tava foarte bine. La sfarsit vom pune aceasta tava intr-o tava cu apa, asa ca avem nevoie de o sigilare a tavii foarte buna.

Pregatiti blatul pentru cheesecake. Intr-un blender puneti biscuitii digestivi si biscuitii amaretti si porniti blenderul pentru cateva secunde pana ce obtineti o compozitie nisipoasa. Alernativ, daca nu aveti blender sau nu doriti sa folositi, puneti biscuitii intr-o punga tip ziplock, inchideti punga si cu un sucitor zdrobiti biscuitii pana obtineti o compozitie nisipoasa. Turnati amestecul de biscuiti intr-un bol. Tot in blender adaugati alunele de padure si maruntiti-le cu ajutorul blenderului. Turnati alunele maruntite peste biscuitii macinati din bol. Amestecati bine compozitia aceasta cu untul topit si puneti totul in tava de tort cu inel detasabil. Presati cu podul palmei compozitia astfel incat sa obtineti un blat compact.

Pentru umplutura, intr-un bol incapator puneti mascarpone, crema de branza si zaharul alb si amestecati totul foarte bine pana obtineti o compozitie spumoasa (aici va puteti ajuta de un mixer). Adaugati ouale unul cate unul, amestecand foarte bine dupa fiecare. La sfarsit adaugati amidonul, smantana acra, sarea, extractul de vanilie si coaja de lamaie si amestecati din nou. Turnati compozitia peste blatul din tava.

Cheesecake cu gutui

Cautati o tava de friptura sau o cratita cu diametru mai mare, astfel incat sa va incapa in ea in ea tava cu cheesecake. Asezati tava cu cheesecake in tava mare, umpleti-o pana la jumatate cu apa fierbinte. Aveti grija sa nu turnati apa in tava de cheesecake. Dati cheesecake la cuptorul incins pentru 40-50 de minute. Veti observa ca pe margini cheesecake va fi ferm, iar in centru va fi inca moale. Pe masura ce se racoreste se va mai intari. Nu va panicati daca veti observa crapaturi pe suprafata cheesecake-ului. Nu se vor observa la final pentru ca pe deasupra va fi topping-ul de gutui.  Lasati cheesecake (in tava asa cum l-ati scos din cuptor) la temperatura camerei pana se raceste complet, dupa care dati-l la frigider pentru 3-4 ore sau pana in momentul servirii.

Alternativ, puteti pune cheesecake direct in cuptor, fara tava cu apa si atunci veti obtine un cheesecake cu exteriorul auriu asa cum vedeti in poze aici la mine. Pentru ca tava mea de cheesecake nu a fost etans,  in timpul coacerii, apa din tava a patruns in cheesecake. Asa ca imediat am scos cheesecake din tava cu apa si am continuat coacerea lui in cuptor ca pe orice prajitura obisnuita. 

Pentru montaj: scoateti cheesecake de la frigider, eliberati-l cu grija din forma de tort si din inelul tortului. Puneti cheesecake pe o farfurie sau pe platoul de servit. Hidratati gelatina in 3 linguri cu apa rece. Incalziti usor lichidul din ibric, stingeti focul. Adaugati gelatina hidratata si amestecati foarte bine pana ce gelatina este topita complet. Puneti gutuile scurse intr-un bol, peste ele adaugati amestecul de lichid si gelatina. Amestecati usor cu ajutorul unei linguri. Peste cheesecake-ul racit puneti felii de gutui, aranjati-le astfel incat sa aveti o gramajoara in centru. Tocati alunele de padure grosier. Presarati alunele tocate deasupra gutuilor. Optional, puteti decora cheesecake cu o steluta anason si un baton de scortisoara din mirodeniile cu care ati gatit gutuile.

Cheesecake cu gutui

Este un cheesecake foarte aromat si delicios!

Enjoy!

Previous articleCornulete cu gem de gutui
Next articleCeai de fructe uscate
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!