Cornulete cu gem de gutui

0
12644
Cornulete cu gem de gutui
image_pdfimage_print

Cornulete cu gem de gutui fac parte din copilaria mea si de fiecare data cand ma gandesc la ele, imi aduc aminte de zilele petrecute acasa la mama. Multi dintre voi stiti probabil cum era pe vremuri, cand in magazine nu se gaseau atat de multe dulciuri, iar cofetariile aveau un numar limitat de prajituri.

Cornulete cu gem de gutui

Atunci cand mergeam in vizita la cate o matusa, sau o cunostinta mai in varsta, primul lucru imi punea pe masa o mica farfurie cu dulceata si un pahar cu apa. Adultii primeau cafea, in cel mai fericit caz, sau poate doar nechezol. Depinde care cum avea prin casa, caci se stie, cafeaua era tare rara pe vremea aceea! Se mai intampla sa mai fie cate o matusa care mai punea pe masa cate o prajitura cu gem sau cornulete. Cornuletele erau tare spornice. Si la facut si la mancat! :). In general erau umplute cu rahat, dar se mai intamplau si ocazii fericite cand se umpleau cu magiun gros de prune. In foarte rare cazuri se umpleau si cu gem de gutui. Acel gem gros, nu peltea! Gem cu bucati intregi de gutui.

Cornulete cu gem de gutui

Anul acesta gutuiul lui tataie a facut tare multe gutui. Am primit si eu o mare parte dintre ele, insa nu m-am incumetat sa fac nici dulceata si nici gem, pentru ca mama face cea mai buna dulceata si cea mai buna peltea de gutui! Asa ca am lasat maestrul sa faca si anul acesta! Eu m-am rezumat la acest cheesecake cu gutui pe care il gasiti pe blog.  Si din gemul minunat de gutui facut de mama am tot mancat pe paine, insa intr-o zi, cand m-am apucat sa fac cornulete si nu mi-a ajuns magiunul de prune, am apelat la gemul facut de mama. Doamne, cum au iesit cornuletele astea!

Cornulete cu gem de gutui

Pe blog mai gasiti o reteta de cornulete pufoase cu rahat si cornulete cu nuci.  Reteta de cornulete cu gem de gutui este cea clasica, doar ca am folosit unt, ci nu untura. Cornuletele astea sunt geniale in perioada Sarbatorilor, le puteti face din timp caci rezista mult timp in cutii metalice inchise ermetic. Puteti face o cantitate mai mare si va puteti bucura de ele sau le puteti face cadou de Craciun, sa zicem. Tot pe blog, mai gasiti si cateva idei de Craciun, precum ciocolata de casa, coji de portocala confiata, mix de alune picante, sau gem de  dovleac cu portocale.

  • Ingrediente:
  • 550 g faina
  • 250 g unt rece
  • 2 galbenusuri ou
  • 200 g smantana acra 30% grasime
  • 1 praf sare
  • zahar vanilat
  • 5 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 400 g gem de gutui
  • zahar pentru pudrat

Pentru inceput intr-un castronel amestecati drojdia impreuna cu lingurita de zahar si amestecati foarte bine pana ce drojdia se lichefiaza. Lasati deoparte. Intr-un castron incapator adaugati faina impreuna cu untul rece taiat bucati. Cu mainile amestecati rapid faina si untul pana obtineti o compozitie nisipoasa. Adaugati galbenusurile de ou, sarea, smantana acra, zaharul vanilat si drojdia lichida.

Cornulete cu gem de gutui

Amestecati totul bine pana obtineti un aluat omogen, fin si elastic. Inveliti aluatul in folie alimentara si dati-l la frigider pentru 2 ore sau peste noapte. Asigurati-va ca gemul de gutui este mai ferm si nu foarte lichid. Daca totusi vi se pare acest gemul de gutui mai lichid, il puteti pune intr-o sita si il lasati sa se scurga pentru 1 ora.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider, impartiti aluatul in 5 parti egale. Intindeti prima parte de aluat  ajutorul sucitorului intr-un disc cu diametrul de 25 cm. Cu o rola de patiserie sau cu un cutit taiati discul de aluat in 8 triunghiuri egale. La baza fiecarui triunghi puneti cate o lingurita mica de gem de gutui. Rulati strans triunghiurile de la baza spre varf. Asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele. Repetati operatiunea si cu restul de aluat.

Coaceti cornuletele pentru 15-20 de minute sau pana ce incep sa devina usor rumene. Cat sunt fierbinti pudrati-le cu zahar. Lasati-le sa se racoreasca si rezistati tentatiei de a le manca asa fierbinti! Serviti-le alaturi de o ceasca de ceai.

Cornulete cu gem de gutui

Enjoy!

Previous articlePere in foietaj
Next articleCheesecake cu gutui
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!