Tarta cu migdale si prune caramelizate

22
3736
Tarta cu prune si migdale caramelizate
image_pdfimage_print

Tarta cu migdale si prune caramelizate este o tarta superba de toamna cu arome de scortisoara, migdale coapte si rom flambat. 

LATER EDIT: 02.10.2023 Prajitura aceasta se afla pe blog din anul 2012 si nu as fi crezut vreodata ca o voi reedita aici. Mi-a fost atat de draga tarta aceasta incat mi-a fost greu sa ii modific pozele, desi multe dintre ele aratau jalnic. Dar pe de alta parte, simt ca merita poze mai bune pentru ca este o tarta fabuloasa! 

Tarta cu migdale si prune caramelizate

La momentul acela in care am postat-o, am decis ca e mai bine sa o numesc tarta, desi nu are blat de tarta si nici nu se aseamana foarte mult cu o tarta. Daca doriti, o puteti numi si prajitura. Doar sa o faceti caci este dementiala! 

Am editat si mare parte din text, caci pe vremea aceea aveam un stil copilaresc de a scrie aici 🙂 si uneori mai scapam anumite detalii tehnice importante, precum dimensiunea tavii, sa zicem :). Pe vremea aceea eram atat de entuziasmata de retete si de scrierea acestora, incat nu luam in calcul toate amanuntele. Si da, intre timp, anii au si trecut, vremea blogului a apus, si altfel scrii un text la 40+ani :). 

Tarta cu migdale si prune caramelizate

Revenind la tarta noastra de azi (sau… de acum 11 ani 🙂 ), este un blat cu migdale coapte, iar pe deasupra are un topping de prune rotunde. Prunele au fost gatite in prealabil si impreuna cu sosul lor cu tot se asaza pe blat astfel incat sa insiropeze si blatul si sa il faca si mai aromat. O sa va placa mult! 

Pe blog mai gasiti si alte deserturi cu prune precum: tarta cu prune si fistic, strudel cu prune si nuci, tarta cu prune si branza, galuste cu prune.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).

Ingrediente (pentru o tarta cu diametrul de 22 cm)

  • pentru blat:
  • 250 g faina
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 4 oua
  • 1 lingura cacao
  • 250 g migdale
  • 5 g praf copt (1 lingurita cu varf)
  • 1 1/2 lingurite esenta rom
  • 1 praf sare
  • pentru topping:
  • 1 kg prune rotunde
  • 200 g zahar brun
  • 150 ml suc portocale proaspat stors
  • 2 lingurite unt
  • 2 batoane de scortisoara
  • 3 linguri cognac sau rom de buna calitate
  • 1 lingurita zahar vanilat

Pregatiti blatul: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, puneti migdalele intr-o tava si dati-le la cuptor pana cand se rumenesc usor si capata un miros placut. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet.

Intr-un robot de bucatarie maruntiti migdalelele, dupa care le puneti intr-un castron peste care adaugati faina, praful de sare, praful de copt si lingura de cacao.

Intr-un castron incapator amestecati untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul brun, zaharul alb si zaharul vanilat. adaugati pe rand ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, dupa care adaugati si esenta de rom. cu ajutorul unui tel sau cu o spatula de silicon incorporati mixul de faina si migdale. Ungeti cu unt o forma de tort cu inel detasabil cu diametrul de 22cm, tapetati fundul formei cu hartie de copt. Turnati compozitia obtinuta in forma de tort si o dati la cuptorul incins pentru 35 -40 de minute. Scoateti blatul din cuptor si lasati-l deoparte asa cum este, in forma in care s-a copt.

Pregatiti prunele caramelizate:

Curatati prunele de samburi si taiati-le felii nu foarte subtiri. Intr-o tigaie mai mare caramelizati zaharul brun, avand grija sa nu-l ardeti. Cand zaharul s-a caramelizat si a capatat o culoare aurie, adaugati cele doua lingurite de unt, lasati sa se topeasca, dupa care turnati cu grija sucul de portocale.

Tarta cu migdale si prune caramelizate

In acest moment caramelul ferbinte va deveni tare si lipicios datorita contactului cu sucul de portocale. Amestecati cu o spatula de lemn amestecul din tigaie si usor- usor caramelul se va topi si se va transforma intr-un sos delicios. Adaugati toate prunele feliate impreuna cu zaharul vanilat si cele 2 batoane de scortisoara si lasati sa fiarba si sa fiarba toate pana ce prunele se vor inmuia putin, operatiunea aceasta dureaza cam 7, maxim 10 minute cu focul mediu spre mic. Adaugati cu grija cognac-ul sau romul, lasati sa se evapore alcoolul.

Cat timp topping-ul este cald,  cu ajutorul unei linguri insiropati blatul de migdale racit folosind aproape tot sosul format. La o prima vedere, ar putea parea ca este mult sos. Turnati acest sos pe toata suprafata blatului, dupa care asezati prunele.

Lasati tarta sa se insiropeze cateva ore, sau peste noapte.

Puteti consuma tarta alaturi de un glob de inghetata cu vanilie si inca putin sos din care ati pastrat.

Enjoy!

Poza initiala din 27.05.2012

22 COMMENTS

  1. La recomandarea ta am facut si eu tarta si ai avut mare dreptate, este senzationala, felicitari si multumesc mult pentru minunata reteta! Te pup

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here