Incep postarea scurt si la obiect :). Happy birthday to me! Nu-mi doresc decat sanatate pentru mine si toti cei pe care ii iubesc! In cinstea zilei de azi am pregatit un tort special…un signature cake, daca pot sa-l numesc asa :), un tort care sa marcheze ziua mea de nastere si totodata primavara. Un tort cu…violete! Sau toporasi le mai zice, sau tamaioare. Caci, vorba sotului meu, mancand acest tort simti primavara la tine in gura :). Asa sa fie? Ca in fiecare an, mi-am dorit ca tortul meu sa fie unic, precum Tortul cu ciocolata, bezele si capsune sau deliciosul Tort cu dulceata de trandafiri si primul tort care a inceput seria torturilor speciale, Tort Snickers.
Bineinteles ca fiind tort cu tenta violet, am optat pentru colorant alimentar, nu m-am riscat sa pun in blat suc de mure (de care oricum nu aveam) sau de coacaze, sau orice alt colorant natural. Ceea ce este cel mai important la acest tort este sa gasiti un colorant de buna calitate, astfel incat sa obtineti o culoare frumoasa de blat, (nu cu o usoara tenta verde cum am obtinut eu 🙂 ), sa gasiti flori proaspete de violete, muuulte violete si…bomboane cu violete. Da, ati citit bine. Daca inca nu le-ati reperat in magazin, va zic eu repede de unde sa le luati si puteti face acest tort oricand, nu neaparat primavara. Caci din florile de violete puteti face un sirop cu o culoare superba si un gust diafan de flori…Asigurati-va ca luati violete din locuri sigure, nepoluate si ca intr-adevar sunt violete, ci nu alte tipuri de flori. Astea stiu sigur ca sunt comestibile, pentru orice alta floare care se aseamana cu aceasta…nu garantez! 🙂
Eu am jumulit mai mult de jumatate din gradina lui Andie ca sa pot obtine cam 40 g de astfel de floricele, voi vedeti pe unde va orientati :). Si dupa ce ati facut aceasta operatiune migaloasa, apucati-va imediat de prepararea florilor, intrucat ele se ofilesc foarte repede!
Buun, acum ca am lamurit si acest aspect, sa trecem la bomboane. Adica dropsuri. Le gasiti la Mega Image, costa in jur de 7 lei si sunt delicioase, dar foarte parfumate. Asa ca eu am considerat ca le-ar sta foarte bine in tortul meu :).
Si acum reteta:
Pentru blat cu diametrul de 24 de cm
120 g unt
2 oua
250 g zahar
220 lapte batut
1 lingurita colorant alimentar violet (mov)
1 lingurita otet
1 lingurita bicarbonat de sodiu
250 g faina
2 linguri cacao
1 praf de sare
pentru crema:
250 g mascarpone
250 crema de branza
50 g zahar pudra
75 ml sirop de violete
1 punga dropsuri cu violete
1 lingurita zahar vanilat
300 ml smantana lichida pentru frisca
(optional 5 g gelatina)
pentru sirop:
40 g flori proaspete de violete
150 ml apa clocotita
150 g zahar
5-6 picaturi zeama lamaie
Pentru blat, incingem cuptorul la 175 grade Celsius, ungem cu unt 2 tavi de tort cu diametrul de 24 cm. Intr-un castron mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Intr-un castron amestecam faina, cacaoa si praful de sare. Intr-o ceasca amestecam laptele batut cu colorantul alimentar. Incepem sa adaugam mixul de faina si alternam cu laptele batut amestecat cu colorant.
La sfarsit, intr-o ceasca mica amestecam bicarbonatul cu otetul ( va incepe sa se umfle) si turnam peste compozitie. Amestecam totul si impartim compozitia in mod egal in cele 2 forme de tort. Daca nu aveti 2 forme de tort la fel, atunci puteti coace primul blat de tort, dupa care pe al doilea. Dati blaturile la cuptor pentru 25-30 de minute si lasati-le sa se raceasca.
Pentru sirop:
spalati foarte bine florile de violete(eu le-am spalat in 4 ape), avand grija sa indepartati ganganiile sau alte impuritati. Puneti florile intr-un vas de sticla si turnati peste ele apa clocotita.
Amestecati usor si lasati sa se infuzeze pentru 12 ore. Veti obtine un lichid albastru de culoarea cernelii, natural! Scurgeti lichidul printr-o strecuratoare sau un tifon curat. In lichidul obtinut turnati zaharul si puneti pe foc, amestecand din cand in cand.
La fiert, culoarea albastra se pierde si se transforma intr-un verde turbat foarte urat, insa dupa ce adaugati picaturile de laimaie, obtineti o superba culoare violeta! Lasati lichidul sa scada pana ce se formeaza un sirop curgator.
Pentru crema:
Puneti dropsurile intr-o punga tip ziplock, cu ajutorul unui ciocan spargeti dropsurile de violete pana ce obtineti mici bucatele de drops. Va sfatuiesc sa incercati sa le spargeti cu ciocanul, nu cu sucitorul cum am facut eu, caci sunt foarte tari si va pot distruge suprafata sucitorului! :).
mixati intr-un castron mascarpone, crema de branza, zaharul pudra si zaharul vanilat pana ce obtineti o crema pufoasa. Mixati smanantana lichida pana ce obtineti o crema pufoasa, Amestecati jumatate din frisca obtinuta la crema de mascarpone, restul il pastrati pentru ornat si imbracat tortul.
(Daca observati ca ati obtinut o crema mai moale, atunci adaugati gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj)
Turnati siropul de violete racit peste crema de mascarpone.
La sfarsit incorporati dropsurile zdrobite, amestecati usor.
Montati tortul:
taiati calota blaturilor, in caz ca se formeaza
peste primul blat turnati jumatate din compozitia de branza, asezati al doilea blat, dupa care restul de compozitie. Nivelati bine. Dati tortul format la frigider pentru 4-5 ore sau cel mai bine, peste noapte.
Imbracati tortul in frisca si ornati-l cum va pricepeti mai bine 🙂
Eu nu am mai avut timp sa-l garnisesc cu flori zaharisite, am preferat sa pun florile proaspete pe deasupra
Seara deja se lasase la mine in balcon, asa ca pozele nu au fost tocmai excelente, sa ma iertati…:)
A doua zi am mai facut pe graba alte poze cu o noua feliuta 🙂
Gustul tortului este foarte aromat si placut, dropsurile sunt la inceput crocante si dau o textura interesanta tortului. A doua zi incep si se topesc usor, insa gustul este la fel de bun.
Incercati si o sa vedeti 🙂
Enjoy! 🙂