Melci cu crema de vanilie si stafide

0
16273
Melci cu crema de vanilie si stafide
image_pdfimage_print

Melci cu crema de vanilie si stafide sunt rulouri pufoase din aluat copt cu crema parfumata de vanilie si stafide inmuiate in rom. Un dulce perfect pentru diminetile racoroase de toamna.

Melcii acestia de care va vorbesc astazi imi aduc aminte de zilele mele de facultate, mai exact de diminetile mele din facultate. Drumul catre facultate se facea pe langa o patiserie care avea mereu produse proaspete. De multe ori micul meu dejun era compus dintr-un sendvis facut de acasa in dimineata respectiva. In diminetile in care ma grabeam, imi mai luam cate un covrig sau cate ceva sarat, caci dimineata nu pot manca dulce de fel. Dar melcii aceia pufosi si aromati parca mereu imi faceau cu ochiul.

Melci cu crema de vanilie si stafide

Asa se face ca intr-o dimineata mi-am luat si un melc din acela cu vanilie si stafide pe care l-am mancat abia pe la pranz alaturi de o cafea. Mi s-a parut cel mai bun si mai parfumat dulce! Mi s-a parut mai bun ca orice croissant pretentios de patiserie frantuzeasca! Cu gandul la acel melc cu vanilie si stafide, am creat aceasta reteta. Vai, ce amintiri dulci de facultate!

Pe scurt reteta consta intr-un aluat pufos cu drojdie, o crema de vanilie parfumata facuta de la zero si stafide brune inmuiate in rom. Mai exact, esenta de rom. Va sfatuiesc sa cautati neaparat stafide brune caci sunt mai parfumate si dau un aspect placut la final, cum se zaresc ele prin crema de vanilie.

Melci cu crema de vanilie si stafide

De-a lungul timpului am facut diferite teste si am testat diferite retete pana am ajuns la aceasta varianta finala si cred ca acum a iesit intr-un final ce trebuie.

Daca nu aveti rabdare sa faceti aluatul cu drojdie, puteti folosi si aluat de foietaj din acela de cumparat. Insa aluatul cu drojdie este mult mai bun si mai pufos. Puteti face crema de vanilie cu o zi inainte, caci are nevoie sa fie rece in momentul in care o intindeti pe aluat. De asemenea este bine sa hidratati stafidele din timp pentru a nu deveni prea uscate in timpul coacerii.

Alte deserturi cu crema de vanilie mai gasiti pe blog: tarta cu mere si crema de vanilie, tarte cu vanilie si zmeura, melci cu crema de vanilie, cremsnit cu vanilie, placinta greceasca cu vanilie.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente:
  • pentru aluat:
  • 500 g faina cu procent mare de proteina(13)
  • 7g drojdie uscata
  • 250 ml lapte cald
  • 100 g zahar
  • 2 galbenusuri ou
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 70 g unt moale
  • pentru crema de vanilie:
  • 250 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 3 galbenusuri ou
  • 40 g amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat sau pasta de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 30 g unt
  • 100 g stafide brune
  • 50 ml apa calda
  • 1 lingurita esenta rom

Incepeti cu crema de vanilie caci are nevoie de timp ca sa se raceasca bine. Puteti face crema de vanilie de cu seara, iar separat sa hidratati stafidele.

Pentru crema de vanilie: Intr-o craticioara turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.

Melci cu crema de vanilie si stafide

Turnati compoztia inapoi in craticioara, adaugati coaja rasa de lamaie si lasati sa fiarba pentru cateva minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati pasta de vanilie sau zaharul vanilat, dupa care untul si amestecati bine pana este complet incorporat. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet. Apoi pastrati la frigider pana in momentul in care folositi crema.

Pentru stafide: intr-un castron mic puneti stafidele, adaugati apa si esenta de rom. Amestecati cu o lingurita si acoperiti castronul cu folie alimentara. Pastrati la temperatura camerei pana in momentul folosirii.

Pentru aluat: Intr-un bol cerneti faina impreuna cu sarea, amestecati bine, dati deoparte. Intr-un vas amestecati galbenusurile de ou, zaharul, laptele si drojdia uscata. Amestecati totul bine pana ce drojdia se dizolva. Turnati amestecul peste faina si incepeti sa amestecati totul cu ajutorul unei linguri pana ce tot lichidul este absorbit. Adaugati si coaja rasa de lamaie si incepeti sa framantati.

Melci cu crema de vanilie si stafide

Asezati aluatul pe masa de lucru si framantati 10-15 minute intinzand aluatul si strangandul inapoi cu podul palmei. Incorporati untul moale si framantati din nou inca 5 minute pana obtineti un aluat neted si fin. Alternativ puteti framanta aluatul ajutandu-va de un robot de bucatarie.

Asezati aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati sa dospeasca pentru aproximativ 2 ore pana ce aluatul si-a dublat volumul.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti tava mare a aragazului si acoperiti-o cu hartie de copt. Scoateti aluatul din vas, eliminati aerul format si framantati 1 minut. Cu ajutorul unui sucitor intindeti o foaie de aluat cu grosimea de 1/2 cm. Scoateti crema de vanilie de la frigider. Cu ajutorul telului amestecati energic crema de vanilie pentru a deveni omogena.

Intindeti in strat uniform crema de vanilie pe toata suprafata foii de aluat, lasand 1/2 cm spatiu la margini. Intre timp pregatiti stafidele hidratate. Stoarceti-le bine de lichid si presarati-le in mod uniform pe toata suprafata cremei de vanilie. Rulati strans foaia de aluat intr-un sul. Cu ajutorul unui cutit taiati felii groase de 2 cm. Puneti feliile pe tava de copt pregatita lasand spatiu intre ele.

Melci cu crema de vanilie si stafide

Dati tava la cuptorul incins pentru 17-20 de minute pana ce melcii sunt rumeni la suprafata. Lasati sa se raceasca complet. La final presarati zahar pudra.

Pastrati melcii pe o farfurie acoperita cu folie alimentara.

Enjoy!

Previous articleBanana bread
Next articlePlacinta spirala cu branza
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!