Cremsnit cu vanilie

0
21474
Cremsnit cu vanilie
image_pdfimage_print

Cremsnit cu vanilie a devenit una dintre prajiturile preferate la noi in casa. O prajitura delicioasa cu blat de foietaj crocant, crema de vanilie pufoasa, iar pe deasupra din nou foietaj pudrat cu zahar. Prima data cand am gustat un cremsnit a fost atunci cand am fost in vizita la o vecina. Dansa ii spunea prajitura cu vanilie, iar eu asa am stiut-o mult timp pana cand am vazut-o pentru prima data intr-o cofetarie. Cu parere de rau trebuie sa spun ca ceea ce am gasit in acea cofetarie nu se compara cu prajitura mult iubita pe care o stiam de la vecina mea: un blat crocant si stratificat facut in casa, cu o crema pufoasa si plina de vanilie, iar pe deasupra din nou blat sfaramat si pudrat cu zahar.

Cremsnit cu vanilie

Pentru acest cremsnit cu vanilie eu nu am facut blaturile in casa, ci am copt aluat de foietaj cumparat. Puteti folosi insa si foietajele acelea deja coapte si pregatite special pentru cremsnit.

M-am gandit sa pun astazi pe blog acest Cremsnit cu vanilie poate vreti sa il aveti pe masa voastra de Paste. Tot pentru aceste zile de Sarbatoare va mai recomand Pasca fara aluat sau placinta greceasca cu vanilie. Si daca tot vorbim de placinta greceasca, va recomand si Portokalopita.

De-a lungul timpului am tot incercat diferite variante ale Cremsnitului cu vanilie. Am facut crema de vanilie, peste care am pus cate un strat mai gros de frisca, caz in care am avut probleme serioase la taiat pentru ca frisca iesea din cremsnit. Am facut crema de vanilie simpla, fara sa pun frisca pe deasupra si atunci mi s-a parut mult prea dulce pentru gustul meu. Sau, am facut Cremsnit cu cate 3 foi, adica o foaie jos, una la mijloc si una pe deasupra, caz in care din nou aveam probleme la taiat din cauza foii de la mijloc. Intr-un final am ajuns la aceasta varianta pe care o scriu astazi si nu o mai modific pentru ca aceasta imi place cel mai mult si sper sa va placa si voua.

Cremsnit cu vanilie

Crema de vanilie este compusa din 3 elemente, dupa cum urmeaza: crema de oua, bezeaua italiana si frisca. Toate acestea 3 combinate dau aceasta crema de vanilie pufoasa si delicioasa!

  • Ingrediente:
  • 800 g aluat foietaj cumparat (2 foi)
  • pentru crema de vanilie
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • 70 g amidon
  • 500 ml lapte
  • 70 g unt
  • 1 praf sare
  • 3 lingurite extract vanilie sau zahar vanilat
  • 20 g gelatina granule
  • pentru bezeaua italiana:
  • 4 albusuri ou
  • 200 g zahar
  • 65 ml apa
  • 400 ml frisca lichida
  • zahar pudra pentru finisat cremsnit

Pentru inceput coaceti aluatul de foietaj. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. In tava mare a aragazului asezati o hartie de copt. Desfaceti aluatul din ambalaj, presarati putina faina pe blatul de lucru si intindeti-l usor cu ajutorul unui sucitor. Cu ajutorul unei furculite intepati din loc in loc foietajul pentru a nu creste prea mult la copt. Asezati foaia de aluat in tava si acoperiti-o cu alta hartie de copt, presati bine. Dati tava la cuptorul incins pentru 20 de minute pana ce foietajul este copt. Scoateti primul foietaj din cuptor si procedati la fel si cu cea de-a doua foaie de aluat. Daca totusi la copt foile de aluat s-au umflat mai mult, puteti sa le presati imediat ce le-ati scos din cuptor cu un fund mai greu sau un tocator.

Cremsnit cu vanilie

Pregatiti crema de vanilie: Hidratati gelatina granule in 6 linguri de apa, lasati deoparte. Intr-o cratita turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul, si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.Turnati compoztia inapoi in cratita si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati bine pana este complet incorporat, apoi adaugati extractul de vanilie sau zaharul vanilat. Adaugati gelatina hidratata si amestecati din nou pana ce gelatina este complet topita. Lasati compozitia deoparte sa se raceasca.

Pentru bezeaua italiana: intr-un ibric puneti apa impreuna cu zaharul, si fierbeti timp de 8 minute. Cel mai bine este sa aveti un termometru de bucatarie si sa obtineti temperatura de 118 grade Celsius. In paralel incepeti sa spumati albusurile pana obtineti o spuma usoara. Incepeti sa turnati siropul in fir subtire peste albusuri si mixati pana obtineti o bezea lucioasa. Pe moment ce bateti bezeaua, compozitia incepe sa se mai raceasca.

In crema de vanilie racita adaugati incet bezeaua italiana pregatita. Lasati deoparte sa se raceasca la temperatura camerei.

Scoateti frisca lichida de la frigider, cu ajutorul unui mixer de mana sau mixer vertical bateti frisca pana obtineti o spuma densa. Cu ajutorul unei spatule incorporati frisca batuta in crema de vanilie amestecata cu bezeaua italiana. Folositi aceasta crema imediat.

Puneti prima foaie de aluat intr-o tava potrivita pentru aceasta foaie. Turnati toata compozitia de cremsnit peste foaia de aluat si nivelati foarte bine. Luati cea de-a doua foaie de aluat si taiati-o cu ajutorul unui cutit in bucati patrate potrivite pentru o servire. Daca doriti bucati mai mari, o puteti taia in 9 bucati sau pentru bucati mai mici in 12 bucati. Asezati bucatile taiate peste crema de vanilie fara a lasa spatiu intre ele. Presati-le usor cu maina pentru a se fixa in crema de vanilie.

Daca partea aceasta cu taiatul aluatului pe deasupra vi se pare prea migaloasa, puteti zdrobi foaia de aluat de deasupra in bucati mici pe care le presarati pe toate peste crema de vanilie.

Dati tava la frigider pentru 12 ore sau cel mai bine peste noapte.

In momentul servirii taiati cremsnitul in bucati dupa cum ati asezat bucatile de aluat pe deasupra. La final pudrati cu zahar pudra.

Cremsnit cu vanilie

Previous articleCovrigei cu cascaval si mac
Next articleGrisine cu masline
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!