Covrigei cu cascaval si mac sunt gustarile sarate pe care le fac adesea cand mergem undeva in calatorii, la munte, in excursii sau atunci cand vin prietenii pe la noi. Dar de multe ori fac acesti covrigei si in perioada Sarbatorilor de Paste sau de Craciun.
Cum in perioada aceasta nu putem pleca nicaieri, voi face totusi cativa covrigei cu cascaval si mac, insa o cantitate mult mai mica, doar cat sa avem prin casa in caz ca ne apuca cheful sa rontaim.
Tot din categoria rontaieli, pe blog gasiti si saratele cu cheddar si gruyere, sau biscuiti cu chives si branza albastra, sau chipsuri de tortilla.
Stiu ca pentru mult covrigeii sunt gustarile copilariei si ca fiecare dintre noi avem de pe la bunica, de pe la matusa sau de la vreo vecina o reteta de covrigei testata si ras-testata. Pentru cine nu mai are reteta sau doreste sa incerce si o alta reteta de covrigei, las si eu varianta mea aici :).
Daca nu aveti forma speciala de covrigei, puteti taia si alte forme cu ajutorul formelor de prajituri, cu gura unui pahar, sau puteti taia fasii de aluat ca pentru saratele.
- Ingrediente:
- 250 g unt moale
- 2 galbenusuri ou
- 200 g smantana acra 30% grasime
- 1 lingurita sare
- 1 lingura otet
- 300 g branza telemea
- 450 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2 albusuri ou
- 200 g cascaval ras pe razatoarea mica
- 3 linguri mac
Pentru inceput amestecati untul cu galbenusurile, smantana acra, sarea si otetul. Adaugati branza telemea rasa, dupa care faina amestecata cu praful de copt.
Framantati un aluat care nu se mai lipeste de maini. In caz ca aluatul vi se pare prea lipicios, mai puteti adauga o lingura sau doua de faina.
Inveliti aluatul in folie alimentara si dati-l la frigider pentru cel putin 2 ore.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-un castron bateti usor cele doua albusuri, nu e nevoie sa fie spumate, ci doar sa fie amestecate. Intr-un alt castron puneti cascavalul ras. Scoateti aluatul de la frigider, cu ajutorul unui sucitor intindeti o foaie de aluat cu grosimea de 0.5 cm.
Cu ajutorul formei de covrigei taiati covrigei. Treceti covrigeii pe o parte prin albus, dupa care prin cascavalul ras . Puneti covrigeii pe o tava acoperita cu hartie de copt. La final presarati covrigeii cu seminte de mac.
Dati covrigeii la cuptorul incins pentru 18-20 de minute pana sunt rumeni. Lasati sa se raceasca complet.
Sunt perfecti alaturi de un pahar de bere.
Enjoy!