Lipii umplute cu hummus si legume coapte

0
779

 

La noi in casa gustarile au fost mereu la mare cautare. Chiar daca uneori ne mai “agatam” de cate un biscuite, un covrig, sau mai stiu eu ce alt produs nu foarte “light and healthy”, de multe ori incercam sa ne pastram in limita “gustos si sanatos”. Eu una prefer, spre exemplu bastonase de legume si crema de branza, sotul meu prefera paine cu unt, zacusca, sau pateu pe paine. Cand suntem in weekend acasa preparam un hummus cu rosii uscate delicios sau minunatul hummus cu dovleac copt pe care il servim pe lipii facute in casa. Insa uneori ne mai ramane de pe o zi pe alta cate o lingura-doua de hummus, ca daca s-au terminat lipiile de casa, nu prea il combinam cu paine. Asa ca pentru situatiile acestea, ca sa nu irosim bunatate de hummus, am adus un element nou care sa fie vedeta: legumele coapte. Hummus-ul in acest caz este acela clasic, preparat cu naut de la SunFood.

Fiind vorba despre o gustare rapida, uneori nu mai fac lipii de casa, ci le cumpar, insa am grija sa fie unele cu ingrediente de calitate si sa nu aiba o textura prea groasa. In general iau tortillas caci sunt destul de subtiri. Pe langa faptul ca este o gustare sanatoasa, plina de legume delicioase, este si vegetariana, deci puteti apela la aceasta varianta si cand sunteti in zilele de post.

Ingrediente pentru 4 lipii sau tortillas

  • pentru hummus:
  • 1 conserva naut SunFood
  • 2 linguri pasta tahina
  • 1 catel mic usturoi
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 linguri apa plata
  • 1 praf sare
  • 1/2 lingurita chimion macinat
  • pentru legumele coapte:
  • 2 zucchini
  • 2 ardei capia
  • 2 morcovi
  • 2 lingurite amestec za’atar
  • 2 linguri ulei masline
  • sare
  • piper

Pentru inceput, spalati bine legumele si curatati-le. Taiati zucchini si morcovii fasii pe lungime cu ajutorul unui cutit special pentru cartofi (potato peeler) sau cu ajutorul unei mandoline. Daca nu aveti asa ceva, atunci taiati fasii foarte subtiri cu ajutorul unui cutit. Cu ajutorul unui cutit taiati si ardeii capia.

Puneti la incins un gratar de bucatarie. Intr-un bol amestecati fasiile de zucchini si cele de ardei capia, presarati sare, piper si ulei de masline, amestecati totul bine.

 

Morcovii pastrati-i deoparte. Puneti fasiile de legume pe gratarul incins si coaceti-le pe ambele parti.

Intre timp, pregatiti hummus-ul. Intr-un blender puneti toate ingredientele specificate pentru hummus si porniti blenderul, continuati pana ce obtineti o pasta fina.

Luati o lipie si asezati-o pe farfurie, ungeti lipia cu 2 linguri de hummus.

pe deasupra alternati fasii coapte de zucchini si ardei capia

apoi fasii crude de morcovi

pe deasupra presarati amestecul za’atar

Rulati lipia strans intocmai ca pe o clatita. Repetati operatiunile si cu restul lipiilor.

Asezati-le pe o farfurie.

Pentru servit taiati lipiile in doua sau mai multe bucati, presarati inca putin za’atar si patrunjel proaspat tocat.

Sunt delicioase atunci cand sunt imediat pregatite, hummus-ul este racoros, iar legumele coapte sunt calde.

Pot fi servite si a doua zi la micul dejun sau ca gustare in pachetul de scoala al copilului, la picnic sau in parc.

O sa va placa mult!

Enjoy!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 13 =