Chipsuri de tortilla sunt chipsuri putin mai sanatoase pentru ca sunt facute in casa. Desi denumirea de chipsuri ne duce cu ganduri la chipsurile din cartofi prajiti, mai exista si cele facute din faina de malai. Tortillas sunt niste lipii foarte subtiri facute din faina de malai si sunt preferatele mexicanilor si spaniolilor.
Exista insa si variante de tortillas doar cu faina de grau. Cum eu nu am avut acasa faina de malai, am facut aceste chips-uri cu malai si faina. In aceasta situatie, malaiul chiar da un gust si mai bun chipsurilor si o textura si mai interesanta! In plus, sunt vegane, deci de post. Va puteti rasfata cu ele din cand in cand.
Fiind vorba de chipsuri este clar ca a fost nevoie si de prajit in ulei. Partea buna este faptul ca aceste chipsuri se prajesc doar cateva secunde in ulei incins, iar aceasta activitate dureaza per total destul de putin. Iar pentru varianta cea mai sanatoasa, puteti apela cu incredere la cuptor, insa chipsurile vor fi mai putin crocante si va trebui sa le intoarceti pe ambele parti ca sa se gateasca uniform.
Una peste alta, chipsurile acestea dau dependenta odata ce veti incepe sa le faceti in casa! Va asigur ca nu veti mai avea nevoie de chipsuri cumparate sau alte soiuri de biscuitei. La final le puteti presara cu sare sau cu condimentele preferate! Eu astazi le-am lasat in varianta naturala, deci nu le-am condimentat cu nimic deoarece am servit langa ele o salsa de rosii si o crema de avocado (aici in postare va las si reteta pentru ele) care au fost chiar naturale si sanatoase! Si sa nu mai spun ca au fost extreeem de bune! Le puteti servi si cu alte sosuri sau guacamole. Sunt minunate!
Pe blog mai gasiti o idee de salsa picanta cu porumb, pe care am servit-o la un burger de somon. Daca va face cu ochiul si aceea, o puteti include si pe ea atunci cand serviti aceste chipsuri.
- Ingrediente pentru chips-uri de tortilla:
- 200g faina
- 70 g malai
- 100 ml apa calda
- 50 ml ulei masline
- 1 lingurita sare
- ulei pentru prajit sau copt
- Ingrediente pentru salsa de rosii:
- 4 rosii pentru pasat in blender
- 2 rosii pentru tocat cuburi
- 1 ceapa rosie
- 1 catel usturoi
- 1 fir ceapa verde
- 2 lingurite zeama lime
- 1/4 lingurita chimion pudra
- sare
- piper
- Ingrediente crema avocado:
- 2 avocado copti
- 1 castravete mic
- 1 ardei jalapeno verde (optional)
- 1/2 ceapa rosie
- 2 lingurite zeama lime
- sare
- piper
- coriandru proaspat
Intr-un bol amestecati faina, malaiul si sarea. Faceti o gropita in mijloc si turnati apa calda si uleiul. Amestecati cu o lingura de lemn pana ce aluatul incepe sa se tina. Mutati aluatul din bol pe masa de lucru si framantati pana obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini. In acest moment aluatul inca nu este neted si este putin mai dens si mai tare. Inveliti aluatul in folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei pentru 20 de minute.
Desfaceti aluatul din folia alimentara si framantati-l din nou. Veti observa ca aluatul este mai moale si mai neted. Impartiti aluatul in 8 parti egale. Din fiecare bucata de aluat formati cate o bila. Acoperiti cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie bilele de aluat.
Luati o prima bila de aluat si cu ajutorul unui sucitor intindeti un disc subtire de aluat. Pentru a obtine tortillas egale puteti sa va folositi de o farfurie cu diametrul de 16 cm si sa taiati cercuri egale cu ajutorul unui cutit. Procedati la fel cu toate bucatile de aluat.
Turnati uleiul intr-o tigaie. Incingeti uleiul pana la 180 grade Celsius, aveti grija sa nu se incinga prea tare. Taiati fiecare disc de aluat in 8 parti egale. Puneti triunghiurile de aluat in uleiul incins si prajiti-le cate 20 de secunde pe fiecare parte. Scoateti chipsurile pe o tava acoperita cu prosop de hartie pentru a elimina excesul de ulei. Nu puneti in tigaie prea multe chipsuri caci nu vor avea loc sa se prajeasca. Repetati operatiunea si pentru celelalte discuri de aluat.
Pentru varianta la cuptor: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Cu ajutorul unei pensule ungeti discurile de aluat pe ambele parti cu ulei, apoi taiati fiecare disc in 8 parti egale. Asezati triunghiurile de aluat pe o tava acoperita cu hartie de copt. Dati tava la cuptor pentru 7 minute. Intoarceti chipsurile si pe partea cealalta si ungeti-le cu ulei, mai lasati-le la cuptor pentru 7-8 minute verificand din cand in cand sa nu se arda. Presarati sare peste ele si lasati-le sa se raceasca complet.
Pentru salsa de rosii: Tocati cuburi cele 2 rosii pentru tocat. Intr-un blender puneti celelalte 4 rosii si restul ingredientelor. Porniti blenderul si lasati sa se omogenizeze toate ingredientele. Turnati amestecul intr-un bol, adaugati rosiile tocate. Gustati si potriviti de sare si piper sau ce mai doriti voi. Garnisiti cu coriandru proaspat si felii de lime. Serviti cu tortillas.
Pentru crema de avocado: Puneti toate ingredientele intr-un blender in afara de ceapa rosie. Mixati totul pana obtineti o crema fina. Potriviti de sare si piper si condimentati dupa dorinta. Tocati marunt ceapa rosie. Garnisiti cu ceapa rosie, coriandru proaspat si felii de lime.
Enjoy!