Placinta cu spanac si branza

2
5994
Placinta cu spanac si branza

Placinta cu spanac si branza ne-a placut mult inca de la prima bucatica gustata. A fost atat de buna si de satioasa incat am decis sa o mai fac inca o data si inca o data. Am servit-o ca gustare sau ca mic dejun.

Ideea acestei placinte cu spanac si branza mi-a venit dupa ce am facut delicioasa Portokalopita-placinta greceasca cu portocale. M-am gandit ca o placinta sarata ar merge la fel de bine, fara siropul acela de la final, evident! :). Si am avut dreptate! A iesit fabuloasa! Acum deja ma gandesc sa o prepar si cu alte legume. Daca aveti prin casa non iubitori de spanac, eu zic sa incepeti cu placinta asta, poate vor incepe si ei sa iubeasca spanacul ;). Nu este ca placinta cu spanac din Grecia, este diferita si cu o textura wow! O sa va placa!

Placinta cu spanac si branza

Pe blog mai gasiti cateva retete interesante cu spanac dintre care vi le enumerez aici pe cele care imi plac mie mai mult: Tarta cu spanac si somon, naut cu spanac si oua ochiuriplacinta cu ciuperci si spanac. Si sa nu uit de minunatele bruschette cu naut, spanac si rosii. 

Ma intorc la placinta mea cu spanac si branza de astazi. Ca si la placinta cu portocale, am folosit tot foi subtiri de placinta pe care am ales sa le tai rondele si sa le usuc in cuptor. Si aici este nevoie de foi cat mai uscate ca sa absoarba amestecul de lapte si oua. Pentru aceasta placinta eu am folosit o tava mai mica dreptunghiulara cu laturile de 32 x 19 cm, prin urmare, am pus doar o jumatate din cantitatea de foi de placinta dintr-un pachet. Daca doriti sa faceti o placinta mai mare si sa folositi toate foile, dublati cantitatile de ingrediente. Daca aveti o tava mica si vreti o placinta mai mica, nu aruncati restul foilor. Puteti sa le congelati pentru o data viitoare sau puteti sa faceti si o portokalopita si astfel aveti o placinta sarata si una dulce :).

Eu am folosit spanac proaspat pe care l-am spalat si l-am gatit un pic. Daca nu aveti spanac proaspat, puteti folosi si spanac congelat pe care sa il decongelati si sa il scurgeti bine de apa.

  • Ingrediente:
  • 250 g foi subtiri pentru placinta
  • 4 oua
  • 300 ml lapte
  • 150 g iaurt
  • 500 g spanac proaspat (sau 200 g spanac congelat)
  • 50 ml ulei
  • 2 lingurite praf de copt
  • 250 g telemea
  • 1/2 lingurita sare

Daca folositi spanac proaspat, pregatiti mai intai spanacul: spalati-l bine in mai multe ape.

Incingeti o tigaie incapatoare sau un wok. Puneti spanacul spalat si scurt si inabusiti-l pana ce se inmoaie. Scoateti spanacul si puneti-l intr-o sita sa se scurga foarte bine. Dupa ce s-a racit stoarceti-l foarte bine de apa si lasati-l deoparte.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Desfaceti foile din ambalaj. Rulati-le strans intr-un sul asa cum au fost initial.

Din acest sul de foi de placinta, cu ajutorul unui cutit taiati rondele subtiri cu grosimea de 1 cm. Dupa cum spuneam, eu am folosit doar jumatate din sulul de foi de placinta.

Desfaceti foile in fasii si rasfirati-le foarte bine.

Le puteti lasa pe blatul de lucru aproximativ 2-3 ore sau chiar peste noapte. Aveti nevoie ca fasiile sa se usuce complet si sa fie casante.

Daca va grabiti atunci puteti folosi 2 tavi mari de aragaz in care sa puneti fasiilesi sa le dati la cuptorul cald, incins la 100 grade Celsius pana se usuca complet. Aveti grija sa nu le lasati prea mult sau sa nu depasiti temperatura indicata, altfel riscati sa se arda. Din cand in cand intoarceti fasiile de foi pe toate partile ca sa se usuce complet. Dupa ce sunt uscate complet, le puteti folosi. Cat sunt uscate, fasiile de aluat par multe si voluminoase, insa se vor incorpora in compozitie mai tarziu.

Intr-un castron incapator bateti bine ouale, adaugati laptele, iaurtul, uleiul, sarea si praful de copt. Amestecati totul foarte bine.

In castronul cu aceasta compozitie incepeti si puneti fasiile de foi uscate. Desi prima data vor parea multe si va ganditi ca nu le veti putea incorpora pe toate in compozitie, o sa vedeti ca veti reusi cu putina rabdare.

Amestecati totul foarte bine astfel incat toate fasiile de foi sa fie imbibate de compozitie.

Apoi adaugati 200g branza telemea. Pastrati cele 50 g pentru pus pe deasupra.

Cu ajutorul unui cutit tocati spanacul. Adaugati spanacul tocat in compozitie

Ungeti cu ulei o tava. Turnati toata compozitia in tava si amestecati bine. Pe deasupra presarati restul de branza telemea.

Dati tava la cuptorul incins la 180 grade Celsius pentru 40 de minute pana ce placinta este rumena la suprafata.

Placinta cu spanac si branza

Serviti calduta sau rece.

Placinta cu spanac si branza

A doua zi poate fi consumata rece, sau se poate incalzi.

Placinta cu spanac si branza

Este delicioasa!

 

Placinta cu spanac si branza

 

Enjoy!

Previous articleLipii cu ierburi si usturoi
Next articleChipsuri de tortilla
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

  1. Buna ziua. Am facut placinta si e absolut minunata, o adevarata revelatie. A meta si foarte rapid. Ma gandesc ca spanacul ar putea fi inlocuit cu dovlecei rasi si bine scursi, nu?
    Numai bine!

    • Buna ziua! Ma bucur tare mult ca v-a placut aceasta placinta! Da, dovleceii rasi sunt o optiune tare buna, nu m-am gandit pana acum la combinatia aceasta! Cred ca ar iesi tare buna la gust! Toate cele bune!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 3 =