Clatite cu ciuperci la cuptor sunt delicioase umplute cu ciuperci si cascaval, si cu o crusta delicioasa de ou, smantana si inca putin cascaval. Sunt un aperitiv delicios care poate fi consumat si vara si iarna.
De multe ori, cand spunem clatite, de obicei ne gandim la cele dulci umplute cu dulceata. Pana sa ma intalneasca pe mine, sotul meu nu mancase inca clatite in varianta sarata si nici nu il incanta aceasta idee. Intr-o zi am pregatit acest aperitiv fara sa ii spun ca are la baza clatite. A fost atat de incantat de rezultat, incat a mai cerut o portie!

Clatitele sunt foarte versatile. Se pot consuma in diferite variante sarate sau la cuptor. Pe blog gasiti varianta clasica de clatite, adica cele mai bune si mai simple clatite. Tot pe blog mai gasiti o varianta delicioasa de clatite cu marar si naut. Iar daca doriti ceva mai festiv, sa stiti ca puteti face si un tort de clatite cu cirese si ciocolata. Dar sa nu uitam nici de Cusma lui Guguta sau tortul de clatite cu visine.
Pentru aceste clatite la cuptor puteti folosi diferite tipuri de umpluturi: cu carne, cu legume sau cu branzeturi. Mie una imi place mult combinatia de ciuperci si cascaval, asa ca nu am ratat nici de aceasta data aceasta umplutura.
- Ingrediente:
- 8 clatite dupa reteta de AICI
- pentru umplutura:
- 500 g ciuperci champignon
- 1 catel usturoi
- 1 lingurita unt
- 2 lingurite ulei de masline
- 1/2 legatura patrunjel
- 2 crengute cimbrisor lamaios
- 100 g cascaval
- 50 g mozzarella tare
- sare
- piper
- pentru topping:
- 3 oua
- 200 ml smantana acra grasa 20%
- 100 ml lapte
- 50 g cascaval ras
Nu mai revin asupra momentului pregatirii clatitelor caci deja il stiti. Preparati niste clatite obisnuite insa fara a adauga zahar sau zahar vanilat. Pastrati clatitele pe o farfurie acoperita, la loc cald. Apoi pregatiti umplutura.

Puteti folosi o tava mai mare dreptunghiulara sau 2 tavi mai mici cum am folosit eu. Ungeti tava (tavile) cu unt si lasati deoparte.
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Pentru umplutura, curatati bine ciupercile champignon si taiati-le feliute. Tocati marunt catelul de usturoi. Intr-o tigaie incingeti untul si uleiul de masline, adaugati usturoiul tocat si sotati 1 minut, avand grija sa nu se arda. Adaugati ciupercile feliate si sotati-le pana ce toata apa lasata din ele se evapora. Potriviti de sare si piper si lasati deoparte sa se racoreasca.

Tocati marunt patrunjelul si cimbrisorul. Adaugati peste umplutura, apoi cascavalul ras si mozzarella rasa. Amestecati bine si lasati deoparte.
Luati o clatita puneti in mijlocul ei 3 linguri de umplutura. Rulati clatita pana la jumatate, pliati marginile catre interior, apoi continuati sa rulati clatita pana la capat. Astfel veti obtine o clatita sigilata la capete. Repetati operatiunea si cu restul de clatite.

Asezati clatitele in tava unsa cu unt. Apoi pregatiti topping-ul. Intr-un castron bateti ouale, turnati smantana acra si laptele peste si amestecati pana obtineti o crema omogena.
Turnati compozitia peste clatite. La sfarsit presarati cascavalul ras. Dati la cuptorul incins pentru 35-40 de minute pana ce s-au rumenit la suprafata.

Serviti calde alaturi de o salata verde. A doua zi se pot consuma reci, sau se pot reincalzi. Sunt delicioase ca gustare sau de luat la pachet a doua zi.
Enjoy!