Matcha Tiramisu

0
6105
Matcha Tiramisu
image_pdfimage_print

Matcha Tiramisu piscoturi inmuiate in ceai matcha, straturi pufoase de crema mascarpone si frisca, pudrat cu ceai matcha.

Ceaiul matcha este considerat o emblema culturala a Japoniei. Atunci cand vorbim despre ceai matcha, nu putem decat sa ne gandim la toata truda si implicarea pe care japonezii o investesc.

Insa putini stiu ca originile ceaiului matcha vin de fapt din China. Calugarii budhisti chinezi au inceput sa consume ceaiul verde frunze pentru a ramane treji in timpul meditatiilor pe care le practicau. Ulterior, in dinastia Song , frunzele de ceai culese au inceput sa fie incalzite la aburisi uscate, apoi macinate la moara, iar pulberea rezultata amestecata cu apa fierbinte cu sare cu un tel din bambus si servita intr-un bol. La primele vizite in China japonezii au fost fascinati de acest ceai si l-au adoptat imediat cu bucurie. Ulterior chinezii au revenit la obiceiul de a bea ceaiul verde frunze, iar japonezii au ridicat ceaiul matcha la nivel de arta.

Matcha Tiramisu

Un ceai matcha de calitate trebuie sa aiba o culoare verde aprins, miros , aroma, textura. Sa fie de un verde vibrant puternic. Si nu in ultimul rand, sa fie scump. Da, ceaiul matcha este scump! Cu cat este mai ieftin, cu atat calitatea sa este mai scazuta.

Ca sa isi pastreze culoarea, aroma si toate proprietatile benefice, trebuie sa fie tinut in recipiente vidate, la intuneric si ferit de umezeala.  

Pentru a prepara un ceai matcha este nevoie de pudra de ceai matcha si apa fierbinte, incalzita la 80 grade Celsius si nu mai mult de atat! Apa incalzita la o temperatura mai mare va distruge toti antioxidantii din ceai, iar ceaiul va capata un gust amar si neplacut.

Matcha Tiramisu

Pe blog gasiti si varianta clasica de Tiramisu, iar despre matcha mai gasiti pe blog Mochi cu cirese si matcha, Tort cu ceai matcha si iasomie, Tort cu fructul pasiunii si ceai matcha, Supa de ceai matcha cu inghetata de fasole rosie.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente pentru 2 persoane:
  • 1 lingurita pudra ceai matcha
  • 100 ml apa
  • 8  piscoturi
  • 2 galbenusuri ou
  • 100 g zahar
  • 200 g mascarpone
  • 30 ml vin Marsala
  • 2 lingurite zahar vanilat sau extract de vanilie
  • 250 ml frisca lichida rece
  • 2 lingurite pudra ceai matcha pentru pudrat

Pentru insiropat piscoturile: Incalziti apa la 80 grade Celsius. Intr-un bol puneti pudra de ceai matcha si turnati apa incalzita peste ceai. Cu ajutorul unui tel amestecati totul foarte bine pana ce tot ceaiul matcha este dizolvat. Lasati deoparte sa se raceasca.

Pentru crema: pregatiti pe foc un bain marin, puneti galbenusurile de ou impreuna cu zaharul intr-un castron si puneti castronul pe bain marin. Amestecati incontinuu cu ajutorul unui tel ouale si zaharul pentru 5 minute pana ce ouale incep sa devina pufoase si se deschid la culoare. Alternativ, puteti face acest lucru si cu un mixer de mana. Luati galbenusurile de pe foc si continuati sa mixati pana ce galbenusurile isi dubleaza volumul si obtineti o spuma aerata si usoara.

Matcha Tiramisu

Adaugati mascarpone, vinul Marsala si zaharul vanilat. Incoporati totul bine pana obtineti o crema. Bateti frisca lichida pana obtineti o spuma densa si incorporati frisca in crema de mascarpone.

Pentru montat:

Pregatiti 2 pahare (pot fi cu picior ca acestea din poza sau pot fi pahare obisnuite sau boluri transparente).

Luati primul piscot, rupeti-l in doua si treceti rapid prin solutia de ceai matcha. Puneti bucatile la baza paharului. Repetati operatiunea si cu cel de-al doilea.

Matcha Tiramisu

Puneti o parte din crema de mascarpone si frisca, nivelati bine. Luati din nou alte doua piscoturi, treceti-le rapid prin solutia de ceai matcha, asezati-le peste crema. Puneti din nou crema pe deasupra si nivelati bine. Daca aveti pahare mai inalte, puteti continua cu inca un strat de piscoturi si crema.

Dati paharele la frigider pentru cateva oreVa sfatuiesc ca abia inainte de a servi Tiramisu sa il pudrati pe deasupra cu pudra de ceai matcha. Stand la frigider pudra trage umezeala si nu are un aspect placut.

Serviti rece!

Matcha Tiramisu
Previous articleBiscuiti cu panselute
Next articlePlacinta cu gris de post
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here