Placinta cu gris de post aluat crocant, umplutura fina si delicioasa de gris cu lapte vegetal. Pe deasupra pudrata cu zahar si scortisoara.
De vreo 2 ani de zile tot zic ca postez reteta aceasta pentru zilele de post si tot nu mai apuc. Anul acesta mi-am adus aminte din nou de ea si am zis ca neaparat trebuie sa o scriu ca sa nu treaca postul si de data aceasta.
Din categoria dulciuri de post, pe blog mai gasiti si un minunat Strudel cu mere de post, sau cornuri cu gem de post, sau tort vegan cu ciocolata sau muffins cu banane si picaturi de ciocolata.
Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente (tava de aproximativ 23×25 cm.)
- Pentru aluat:
- 350 g faina
- 150 ml apa minerala
- 70 ml ulei
- 1 lingurita otet
- 1/2 lingurita sare
- Pentru umplutura
- 1 l lapte vegetal
- 300g zahar
- 120g gris
- 50 g amidon
- 3 lingurite zahar vanilat
- 1 praf sare
- 50 ml ulei
- Pentru finisat
- Zahar pudra vanilat
- 1 lingurita scortisoara
Pentru inceput pregatiti umplutura: intr-o cratita turnati laptele vegetal, adaugati zaharul si amestecati totul bine pana ce zaharul este topit. Aduceti laptele la punctul de fierbere si adaugati treptat grisul amestecat cu amidonul amestecand incontinuu cu telul ca sa nu se faca cocoloase. Cand amestecul s-a ingrosat, adaugati zaharul vanilat , sarea si uleiul. Amestecati din nou foarte bine si dati deoparte, lasati sa se raceasca complet.
Pregatiti aluatul: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un bol incapator puneti faina cernuta faceti o gropita in mijlocul ei si turnati in mijloc apa minerala, uleiul de floarea soarelui, otetul si sarea. Amestecati ingredientele lichide in mijloc dupa care incepeti si incorporati faina incet incet pana ce obtineti un aluat compact. Framantati aluatul 2-3 minute, inveliti-l intr-o folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca pentru 20 de minute.
Desfaceti aluatul din folia alimentara, impartiti-l in doua parti egale. Veti observa ca aluatul a devenit destul de elastic si fin la atingere, veti putea sa il indindeti destul de usor. Luati o prima bucata de aluat si cu ajutorul unui sucitor incepeti si intindeti aluatul de dimensiunea tavii.
Asezati aluatul in tava, lasand borduri pe margini. Pe deasupra turnati toata cantitatea de crema de gris racita. Nivelati bine cu o spatula. Luati cea de-a doua bucata de aluat si intindeti-o pe dimensiunea tavii. Asezati foaia de aluat pe deasupra, lipind usor marginile de bordura de jos. La sfarsit intepati din loc in loc placinta cu o furculita.
Dati placinta la cuptorul incins pentru 30-40 de minte pana ce este rumena pe deasupra. Scoateti placinta din cuptor si lasati-o sa se racoreasca la temperatura camerei acoperita cu un prosop.
Cand este complet racita o puteti taia patrate. Pudrati cu zahar pudra vanilat si scortisoara.