Strudel cu mere (de post). Intr-un final am reusit sa postez pe blog si o reteta de Strudel cu mere! Desi multe dintre dulciurile pe care le prepar sunt prajituri pe baza de unt, lapte sau frisca, de multe ori prefer o prajitura mai simpla cu mere. Dupa ce la noi in casa prajitura cu mere si scortisoara a avut un succes enorm, am zis totusi sa mai modific textura aluatului cu unul mai special. Si m-am decis pentru un strudel cu mere, cateva nuci si bineinteles scortisoara. Este vorba despre un aluat preparat in casa, cu foi fine si gustoase si care se pregateste destul de usor. O varianta de alut asemanatoare am mai pregatit-o eu la placinta cu ciuperci si spanac sau invartita cu dovleac. A iesit un strudel atat de bun cu foi crocante si aerate, incat la noi nu a rezistat mai mult de 2 zile! Nu va spun ca abia astept sa apara la noi si alte fructe, precum ciresele sau caisele si sa le inlocuiesc in umplutura de mere!
Si pentru ca inca suntem in post, daca poftiti la ceva dulce, puteti prepara cu incredere acest strudel cu mere, insa eu va zic ca la cat de bun este, s-ar putea sa va doriti sa il preparati si cu alte ocazii! :).
Ingrediente (pt. 2 bucati strudel cu mere):
pentru aluat:
- 300 g faina alba tip 650
- 120 ml apa
- 50 ml ulei floarea soarelui
- 1 lingura otet
- 1 praf sare
pentru uns foile:
- 70 g ulei
- 70 g faina
pentru umplutura:
- 700 g mere curatate si tocate cuburi
- 100 g zahar
- 50 ml zeama de lamaie
- 30 g amidon
- 2 lingurite zahar vanilat
- 2 lingurite scortisoara
- 50 g nuci prajite si macinate
Pentru inceput pregatit aluatul: intr-un bol incapator puneti faina cernuta faceti o gropita in mijlocul ei si turnati in mijloc apa, uleiul de floarea soarelui, otetul si sarea. Amestecati ingredientele lichide in mijloc dupa care incepeti si incorporati faina incet incet pana ce obtineti un aluat compact. Framantati aluatul 2-3 minute, inveliti-l intr-o folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca pentru 20 de minute.
Intre timp pregatiti amestecul pentru uns foile: intr-un castronel amestecati bine uleiul si faina pana ce obtineti o compozitie lichida de consistenta unei smantani groase. Lasati deoparte.
Desfaceti aluatul din folia alimentara, impartiti-l in doua parti egale. Veti observa ca aluatul a devenit destul de elastic si fin la atingere, veti putea sa il indindeti destul de usor. Luati o prima bucata de aluat si cu ajutorul unui sucitor incepeti si intindeti aluatul pe planul de lucru cat de mult puteti, avand grija sa nu se rupa. Apoi, usor si delicat trageti de marginile aluatului pana ce acesta devine subtire ca foaia de ceapa. Daca sub foaia de aluat puneti o pagina de carte si puteti sa cititi prin aluat, atunci veti sti ca foaia este indeajuns de subtire. Nu va speriati! Aluatul se intinde foarte usor, nu veti avea probleme! Chiar daca pe alocuri se mai rupe, nu este nicio problema, se va rezolva pe parcurs :).
Luati jumatate din compozitia de faina si ulei din castronelul pus deoparte si ungeti cu o pensula sau cu mana in mod uniform pe toata suprafata foii de aluat. (urmariti pozele pas cu pas de la placinta cu ciuperci si spanac). Apucati de o margine a aluatului si incepeti sa rulati aluatul strans pana obtineti un sul lung si subtire. Apucati de un capat al sulului si rotiti-l in interior, astfel incat sa obtineti un melc mare.
Repetati operatiunea si cu cealalta bucata de aluat: intindeti in foaie foarte subtire, ungeti cu restul de amestec de faina si ulei, rulati aluatul intr-un melc.
Lasati cei doi melci la frigider pentru 1 ora. Intre timp pregatiti umplutura de mere: curatati merele de coaja, tocati-le cuburi si puneti-le intr-o cratita. Adaugati peste zaharul, zeama de lamaie si amidonul, amestecati foarte bine. Puneti cratita pe foc si caliti merele 4-5 minute. La sfarsit adaugati zaharul vanilat si scortisoara. Lasati umplutura sa se racoreasca complet.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti un melc de aluat de la frigider, intindeti aluatul intr-o foaie subtire dreptunghiulara. De data aceasta veti observa ca foaia nu se va mai intinde atat de mult, insa va avea straturi formate. Presarati jumatate din cantitatea de nuci pe toata suprafata foii apoi pe latura mai lunga a foii dreptunghiulare puneti jumatate din cantitatea de umplutura cu mere. Rulati aluatul astfel incat sa obtineti un strudel. Puneti strudelul obtinut pe o tava de copt acoperita cu hartie de copt.
Repetati operatiunea si cu cealalta bucata de aluat folosind restul de nuci si umplutura de mere.
Dati cele doua strudele la cuptorul incins pentru 25 de minute pana ce capata o culoare aurie. Lasati sa se racoreasca la temperatura camerei.
Presarati zahar pudra pe deasupra, taiati felii generoase, serviti! Este cel mai bun dulce gustat de mine din ultima perioada!
Enjoy!