Paella cu fructe de mare

0
11515
image_pdfimage_print

Prima data cand am mancat Paella cu fructe de mare a fost acum vreo 14 ani cand am fost in Barcelona. Sincera sa fiu, nu mi s-a parut un preparat de exceptie, mai ales cand am simtit textura orezului si m-am gandit ca este o greseala din partea bucatarului sa-mi serveasca un orez fiert partial. Insa gustul a fost deosebit. Erau atat de multe arome ascunse pe acolo, iar fructele de mare foarte proaspete. Cum la noi in tara se gaseau  doar fructe de mare congelate cu un gust tare ciudat, aici mancand  pentru prima data din cele proaspete mi-am schimbat complet parerea. Erau foarte proaspete si miroseau a mare. De atunci am mai mancat si pe la restaurantele noastre paella si cu timpul am inceput sa o indragesc tare mult! Am inceput din ce in ce mai mult sa recunosc aromele acelea deosebite de paprika afumata, sofran, chorizo si mai ales orezul arborio al dente, nu fiert peste poate!

Pentru ca vara ne bate deja la usa si a inceput sa mi se faca dor de mare, am inceput sa imi gatesc acasa mai multe preparate cu fructe de mare proaspete. Pe blog mai gasiti si o supa toscana cu fructe de mare,  sau fructe de mare in sos de sofran. Si astazi a venit randul delicatei paella. Exista mult mai multe variante de paella cu amestec de chorizo si pui, cu pui si fructe de mare, sau doar cu fructe de mare.

Pentru astazi eu am preparat paella cu fructe de mare si rosii intregi din conserva de la SunFood. Eu am primit de la oamenii acestia dragi de la SunFood o tigaita speciala pentru paella. Voi, daca nu aveti asa ceva, puteti folosi o tigaie normala cu fund mai gros.

Ingrediente:

  • 1 cana orez arborio (sau orez cu bob mare)
  • 1 conserva rosii intregi SunFood
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa alba
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • amestec fructe de mare (5 creveti proaspeti, 5-6 inele calamari, 10 midii proaspete)
  • 500 ml supa de pui sau legume sau de peste
  • 1 lingurita paprika afumata
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute
  • 1 varf lingurita sofran
  • sare
  • piper
  • lamaie
  • 1/2 legatura patrunjel proaspat

Pentru inceput curatati si tocati legumele: ceapa, usturoiul si ardeiul rosu.

La partea de condimente, neaparat sa alegeti paprika sau boia afumata de buna calitate si un sofran de buna calitate. Desi este mai scump, putin sofran va aduce o savoare aparte mancarii, asa ca nu sariti peste el.

Fructe de mare, puteti pune cam ce doriti, insa alegeti cel putin 3 feluri. De asemenea, puteti pune si bucati de peste alb daca doriti.

Intr-o tigaie incingeti uleiul de masline si adaugati usturoiul tocat marunt si ceapa.

Calit la foc mic pret de 1-2 minute pana acestea sunt usor rumenite

Adaugati ardeiul gras tocat marunt si mai sotati pret de 1 minut

Adaugati inelele de calamar si sotati-le si pe ele timp de 1 minut

Adaugati restul de condimente: boiaua afumata, fulgii de ardei iute, sarea si piperul.

Desfaceti conserva de rosii, zdrobiti rosiile intregi cu ajutorul unei furculite si adaugati-le peste inelele de calamari

Apoi adaugati supa de pui si sofranul

Lasati sa fiarba toate la foc mic timp de 10 minute pana ce supa incepe sa scada

Adaugati oreul arborio, amestecati usor cu o lingura si lasati sa mai fiarba timp de 10 minute. Din acest moment, nu mai amestecati deloc in tigaie! Lasati orezul sa stea pe fundul tigaii si sa se gateasca asa cum este.

Puneti fructele de mare pe deasupra, aranjati-le dupa cum doriti, acoperiti cu un capac sau o folie de aluminiu. Dati focul foarte mic.

Dupa 10 minute, fructele s-au gatit, crevetii au capatat o culoare tare draguta, iar midiile s-au deschis. Stingeti focul.

In acest moment, orezul va fi inca nefiert, iar supa nu va fi complet absorbita. Acoperiti din nou tigaita cu folie de aluminiu, iar pe deasupra puneti un prosop curat. Lasati timp de 10-15 minute ca aromele sa se intrepatrunda, iar orezul sa absoarba lichidul.

 

Garnisiti cu felii de lamaie proaspata si patrunjel proaspat tocat.

Aromele de sofran si paprika afumata sunt incredibile!

Iar fructele de mare proaspete sunt o incantare! Paella cu fructe de mare este gata! O sa va duca cu gandul imediat pe malul marii!

Enjoy!

Previous articleEntremet cu zmeura si fructul pasiunii
Next articlePlacinta cu iaurt si stafide
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here