Nuci fursecuri umplute sunt fusercurile copilariei noastre cu aluat fraged delicios si umplute cu ciocolata si nuca sau cu gem de prune sau gemul nostru preferat.
A durat ceva timp pana sa ma apuc si eu sa fac aceste nuci umplute pentru ca pur si simplu nu am gasit o forma buna de nuci in care sa le coc. Soacra mea mi-a tot spus ca avea o forma de nuci pe undeva dar nu mai stie pe unde este si am tot asteptat sa o gaseasca :). Apoi am cautat pe net sa cumpar un aparat de facut nuci din aceasta modern insa parca nu mai aveam loc prin casa si de el.
Asa ca intr-o zi, cand eram printr-un targ, am gasit la niste mesteri forme de nuci din aluminiu facute de ei. Bineinteles ca mai buna ar fi fost forma aceea veche din fonta, dar mesterii mi-au spus ca mai rar se gaseste asa ceva. Am cumparat forma cu inima putin indoita, dar m-am inselat. Forma de nuci a functionat de minune si nucile au iesit chiar de prima data!
Daca nu ati mai facut nuci fursecuri pana acum, sa stiti ca nu este un procedeu chiar atat de migalos precum pare, doar ca ia ceva timp pana se termina tot aluatul de copt :). Mai ales daca forma de nuci are 12 cavitati precum forma mea :). Una peste alta, cu putina organizare, puteti termina destul de rapid de copt nucile. Partea de umplut si lipit nu necesita o tehnica speciala, insa este nevoie de putina rabdare.
Pentru aluatul fraged, exista mai multe variante de pregatire, iar ingredientele pot sa difere putin. Am vazut variante de aluat cu untura, cu unt sau cu ulei. Grasimea (fie ca este untura, unt sau ulei) se amesteca cu zahar pudra si faina, ca la orice tip de fursec.
Desi marea majoritate a retetelor indica sa amesteci untul moale la temperatura camerei cu zahar, apoi ou si apoi faina, eu am optat pentru varianta de aluat fraged ca cel pentru tarte. In felul acesta aluatul nu se imprastie prea tare in forma de nuci, nu se lipeste de forma, iar nucile isi pastreaza bine forma.
Referitor la umplutura: le puteti umple cu ce doriti voi, poate sa fie crema de ciocolata cu nuci sau fara, magiun de prune, gemul preferat, caramel…etc. Important este sa le lasati sa se inmoaie dupa ce le-ati umplut ca sa devina fragede si moi. Imediat umplute sunt casante si destul de tari. Pentru un aspect final cat mai apropiat de nucile reale, am optat sa le pudrez cu zahar si putina cacao. Voi puteti sa le pudrati doar cu zahar sau puteti sa nu le puneti deloc zahar pudra.
Partea buna la aceste fursecuri este faptul ca puteti coace cojile de nuci cu cateva zile inainte, sa faceti crema si sa o pastrati la frigider tot cu cateva zile inainte. Iar cu 1-2 zile inainte de a dori sa le serviti puteti sa le umpleti si sa le pudrati cu zahar. Deci daca, sa zicem, vreti sa le faceti de Sarbatori, coptul cojilor si pregatitul cremei le puteti face si cu o saptamana inainte. Astfel nu va aglomerati cu pregatirile.
Nuci fursecuri umplute
Pe blog mai gasiti multe alte retete de fursecuri si biscuiti precum: piersici fursecuri, fursecuri cu nuci, fursecuri linzer cu zmeura, cornulete cu ciocolata si fistic, cornulete cu gem de gutui.
Nu uitati ca ma gasiti si pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente (pentru aprox. 40 de nuci)
- pentru aluat:
- 350g faina cu proteina 10
- 60 g zahar pudra
- 150g unt 82% grasime (rece de la frigider)
- 2 oua
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 praf sare
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 lingurite zahar vanilat
- pentru umplutura:
- 300 g ciocolata neagra
- 100 ml smantana lichida
- 30 g cacao
- 100 g zahar pudra
- 2 lingurite zahar vanilat
- 100 g unt moale la temperatura camerei
- 130 g miez nuca prajita
- 1 lingurita esenta de rom
Pentru inceput pregatiti aluatul: Intr-un bol cerneti faina impreuna cu sarea si praful de copt. Scoateti untul de la frigider, folositi-va de o razatoare si incepeti sa radeti untul pe partea cu ochiuri mari direct in amestecul de faina. Din cand in cand treceti bucata de unt prin faina pentru a fi mai usor sa o radeti.
Indepartati razatoare si cu mainile incepeti sa “frecati” untul intre palme impreuna cu faina pana obtineti o compozitie nisipoasa. Adaugati apoi zaharul pudra si zaharul vanilat si amestecati din nou. La final adaugati ouale si coaja de lamaie si framantati rapid un aluat care nu se mai lipeste de maini. Daca vi se pare ca aluatul este prea uscat, puteti adauga 1-2 linguri de apa sau lapte. Nu insistati cu framantatul, ci doar asigurati-va ca aveti un aluat omogen. Inveliti aluatul intr-o folie alimentara si dati-l la frigider pentru 1 ora.
Pregatiti umplutura de ciocolata: Intr-un ibric puneti la fiert smantana lichida. Puneti ciocolata rupta in bucati intr-un bol. Turnati smantana lichida peste ciocolata si lasati asa 2-3 minute. Apoi cu ajutorul unui tel incepeti sa amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Lasati deoparte sa se racoreasca. Intr-un alt vas mixati untul moale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, apoi continuati cu cacaoa. Incorporati treptat ciocolata neagra topita. Puneti nuca prajita in vasul unui blender si maruntiti nuca. Adaugati nuca maruntita peste compozitia de ciocolata, adaugati si esenta de rom si amestecati totul bine. Lasati deoparte.
Pregatiti cojile de nuci: Scoateti aluatul de la frigider si taiati din el bucati pe care le intindeti sub forma de sul. Portionati aluatul in bucati de 7 grame. Este bine sa va folositi de un cantar de bucatarie si sa cantariti aluatul astfel incat toate nucile sa iasa egale. Dati fiecarei bucati de aluat o forma alungita fix cat sa intre in cavitatile formei de nuci. Pe foc asezati forma de nuci, dati focul mediu. Ungeti bine cu ulei cavitatile formei de nuci. Asezati bucatile de aluat alungite in forma de nuci incinsa, acoperiti cu capacul si presati cu putere. Coaceti cam 2 minute pe fiecare parte in functie de cum va plac nucile de rumenite. Scoateti cojile de nuci din forma cu ajutorul unei spatule sau cu lama unui cutit. Lasati-le sa se raceasca complet. Daca cojile de nuci au exces de aluat pe margini le puteti curata cu un cutit. Puteti adauga excesul de aluat maruntit in compozitia de ciocolata.
Umpleti nucile: Puneti compozitia de ciocolata intr-un pos de bucatarie sau intr-o punguta alimentara pe care o taiati putin la un colt. Intoarceti cojile de nuci cu gura in sus si umpleti-le cu compozitia de ciocolata. Daca umplutura pare putin mai moale, dati-o cateva minute la frigider. Aveti nevoie de umplutura mai moale ca sa inmoaie cojile de nuci la final.
Daca lasati umplutura mai multe ore la frigider sau peste noapte, atunci crema se va intari mai bine si veti putea pune crema in nuci cu ajutorul unei lingurite mici.
Uniti jumatatile de nuci si lipiti-le bine. Atunci cand le lipiti, daca mai curge umplutura pe margini, ajutati-va de un servetel curat si stergeti imediat. Asezati-le pe un platou si lasati-le deoparte. La final treceti-le prin zahar pudra amestecata cu foarte putina cacao (1/2 lingurita) pentru un aspect final usor maroniu asemanator cu nucile reale.
Lasati nucile cateva ore bune sa se inmoaie aluatul inainte de a le consuma. Pastrati nucile la temperatura camerei intr-un vas acoperit.
Enjoy!