Piersici fursecuri

0
1314
Piersici fursecuri

Piersici fursecuri dulci, colorate, cu miez de ciocolata si nuca. Crocante pe deasupra, aromate cu rom, usor date prin zahar.

Cine nu iubeste piersicutele? Va aduc aminte de copilarie? Mie da, cu siguranta! Cred ca prin anii ’80 aceste piersicute era la moda si foarte cautate. Imi aduc aminte ca nu era sarbatoare de Paste sau de Craciun sa nu le vad pe mese, ba chiar le mai vedeam si pe la nunti! :).

Pana sa ajunga aici pe blog aceasta reteta am testat-o de cateva ori ca sa fiu sigura ca va aduc cea mai buna varianta. Si, trebuie sa va mai spun ca anul acesta fac aceste piersici fursecuri pentru prima data! Insa mi-am dat seama ca anul acesta oamenii au avut tendinta de a se intoarce la deserturile copilariei.

Piersici fursecuri

In general, reteta aluatului este destul de simpla. Insa umplutura poate diferi putin. Am auzit despre umpluturi cu crema de ciocolata, sau de vanilie, branza, gem de caise si altele. Le puteti umple cu orice doriti voi, atat timp cat nu este o umplutura foarte lichida. “Machiajul” acestor piersici este insa unul special. Traditional, pentru a reda culori cat mai apropiate de realitate, aceste fursecuri necesita colorant alimentar.

Daca doriti o varianta mai sanatoasa, puteti folosi pe post de rosu, pudra de sfecla sau suc de sfecla (in acest caz se schimba usor gustul), sau suc de zmeura iar pentru culoarea galben puteti opta pentru sofran (da, cel mai scump condiment din lume) sau pudra de turmeric (curcuma).

Pentru ca zaharul sa adere, piersicutele sunt trecute printr-un lichid care sa le si inmoaie putin in acelasi timp. Cu timpul piersicutele se usuca si devin crocante, intocmai ca un fursec.

Piersici fursecuri

Referitor la lichid: varianta pentru copii- puteti opta pentru un suc natural, sa zicem suc de portocale sau doar apa cu zahar si vanilie, esenta sau ce mai doriti voi. In acest caz este indicat sa insiropati foarte rapid fursecurile, folosindu-va de o pensula, astfel incat fursecurile sa nu devina prea moi. Varianta pentru adulti: un tip de alcool. Aici alcoolul poate varia: poate fi lichior de piersici, amaretti, rom brun, cognac, wiskey…ce mai doriti voi. Oricum, in timp alcoolul se evapora.

Nu va ascund faptul ca eu am folosit alcool la aceste fursecuri. Si aici am avut 2 motive: 1. alcoolul se evapora si nu lasa un gust ciudat. 2. alcoolul se comporta mai bine cand este absorbit de fursecuri si nu le inmoaie prea tare.

Am spus mai sus ca aluatul este unul simplu si se prepara destul de repede. Ca orice aluat de fursecuri, are nevoie de ceva timp la frigider pentru ca apoi sa poata fi modelat foarte usor. Insa, ceea ce este crucial atunci cand pregatiti aceste fursecuri, este temperatura de coacere. O temperatura prea mare va face fursecurile sa se crape si sa capete un aspect urat. Oricat de ciudat vi s-ar parea coaceti fursecurile la 150 grade Celsius si nu mai mult de atat daca nu doriti fursecuri crapate!

Dupa coacere, fursecurile nu capata prea multa culoare ( ceea ce este chiar de dorit pentru ca le vom vopsi oricum dupa aceea !) si vor parea usor necoapte. Fara griji, scoateti-le din cuptor, lasati-le sa se racoreasca 5-7 minute, dupa care puteti sa le scobiti. Cat sunt prea fierbinti sunt tare greu de manevrat. Insa nici nu este de dorit sa le lasati sa se raceasca complet, caci apoi va fi greu sa le scobiti pentru a scoate mijlocul lor.

Referitor la scos mijlocul fursecurilor: am incercat sa le scot cu ajutorul unui cutit, caz in care am reusit sa le patrund cam mult si le-am crapat. Cea mai simpla varianta mi s-a parut sa folosesc o ustensila de scos cotorul de la mere. Daca nu stiti la ce fel de ustensila ma refer, va las AICI un link cautat la repezeala pe net.

Din categoria fursecurilor, pe blog mai gasiti fursecuri Linzer cu zmeura, cornulete cu ciocolata si fistic, fursecuri cu nuci si multe altele.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente:
  • 2 oua
  • 125 g zahar
  • 125 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 330 g faina
  • 1 praf sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • pentru umplutura:
  • 70 g unt
  • 100 g ciocolata neagra
  • 30 g cacao
  • 70 g zahar
  • 100 g nuci prajite si macinate
  • 1 lingura esenta rom
  • pentru insiropat:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar
  • 50 ml rom brun (alcool)
  • colorant alimentar rosu
  • colorant alimentar galben
  • pentru finisat:
  • 100 g zahar
  • frunze proaspete de menta

Pentru inceput faceti aluatul: Intr-un bol amestecati faina cernuta cu praful de copt si lasati deoparte. Intr-un bol amestecati ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul, sarea si coaja de lamaie si bateti bine pana ce zaharul este topit complet.

Adaugati faina amestecata cu praful de copt si incepeti sa incorporati pana ce obtineti un aluat neted. Inveliti aluatul intr-o folie alimentara si dati la frigider pentru 2 ore.

Intre timp, puteti face crema de ciocolata: Intr-o craticioara topiti untul, adaugati ciocolata, zaharul si cacaoa si amestecati totul bine pana obtineti o crema. Trageti craticioara de pe foc si adaugati nuca prajita si macinata impreuna cu esenta de rom. Amestecati totul bine, acoperiti cu folie alimentara si lasati deoparte sa se raceasca complet.

Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider si incepeti sa formati fursecurile. Pentru a obtine fursecuri egale cel mai bine este sa cantariti aluatul. Fiecare fursec sa aiba aprox. 15-16 grame. Daca vi se pare prea migaloasa aceasta operatiune, formati bilute de aluat de marimea unei nuci.

Luati o bucata de aluat intre palme si rotiti bine pana obtineti o bila de aluat perfect rotunda fara denivelari. Asezati bila de aluat pe o tava de copt acoperita cu hartie de copt. Repetati operatiunea pana ce ati terminat tot aluatul. Cu podul palmei aplatizati usor bilutele de aluat pentru a nu deveni prea bombate la copt.

Dati tava la cuptorul incins pentru 15 minute. Fursecurile vor avea o culoare palida si vor parea usor necoapte si moi. Insa dupa ce se racesc se intaresc destulde bine, deci scoateti-le fara problema.

Cat inca sunt calde fursecurile, scobiti interiorul lor pe partea plata , avand grija sa nu fortati foarte mult caci riscati sa le crapati. Dupa cum spuneam mai sus, cel mai usor mi-a fost sa folosesc o ustensila de curatat cotorul merelor. In felul acesta am obtinut o scobitura perfecta in mijlocul fiecarui fursec. Nu lasati fursecurile sa se raceasca complet! Se vor intari si va fi greu sa le scobiti dupa aceea!

Pentru montarea piersicilor: Dupa ce ati scobit toate fursecurile, puteti sa incepeti sa le umpleti. Pentru ca operatiunea de umplere a fursecurilor este si ea ceva mai migaloasa, cel mai bine este sa folositi un pos de cofetarie sau o punguta de plastic pe care o taiati la un colt. Umpleti gaurile formate in mijlocul fursecurilor cu amestecul de ciocolata. Uniti cate doua fursecuri pe partea plata avand grija sa le lipiti bine. Ca sa le lipiti bine va puteti ajuta de crema de ciocolata si nuci.

Pregatiti siropul: intr-un ibric adaugati apa si zaharul si fierbeti pana ce zaharul este complet topit. Luati de pe foc si lasati deoparte sa se raceasca complet. Apoi adaugati alcoolul. Impartiti cantitatea in mod egal in doua castroane mici. In primul castron adaugati colorant alimentar rosu, in celalalt castron adaugati colorant alimentar galben.

Piersici fursecuri

Treceti rapid fursecurile lipite prin siropul galben, apoi prin siropul rosu. Asezati-le pe un servet de bucatarie si lasati-le sa absoarba siropul pentru 5 minute. Nu le lasati prea mult caci se usuca si apoi nu se mai lipeste zaharul de ele.

Pentru finisaj: treceti piersicile prin zahar si asezati-le pe o tava ca sa se usuce. Pe fiecare piersicuta puneti cate o frunza de menta proaspata. Daca le daruiti, puneti menta chiar inainte de a inchide recipientul in care le asezati pentru ca menta se usuca foarte repede.

Rezista la temperatura camerei si o saptamana.

Enjoy!

Previous articleBabka cu zmeura
Next articleCiocolata alba cu trandafiri si fistic
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × five =