Sarbatoarea Primaverii-Anul Nou Chinezesc 春节

0
10469
image_pdfimage_print

Sarbatoarea Primaverii este cea mai importanta sarbatoare din China. Aceasta sarbatoare dateaza in China inca de acum 4000 de ani. Dupa calendarul traditional chinezesc, se considera un an perioada in care luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie avand durate unei luni. Desi in general Sarbatoarea se afla in mijlocul iernii, ea totusi se numeste Sarbatoarea Primaverii 春节, ceea ce ne arata faptul ca asiaticii percep altfel trecerea anotimpurilor. Festivalul incepe in prima zi a lunii din calendarul traditional chinezesc si se termina odata cu Festivalul Lampioanelor, in ziua a 15 a.

Chinezii intampina cu mare fast Sarbatoarea Primaverii, pregatindu-se din timp pentru a avea totul gata odata cu trecerea in noul an. In primul si in primul rand, casa este curatita si imbracata de sarbatoare. Fiecare coltisor din casa este maturat si curatat cu mare strictete. Pe ferestre si usi se agata stampe facute din hartie rosie pe care sunt scrise diferite poeme din chineza clasica si urari de bine pentru noul an. Versurile sunt  cu rima, iar fiecare vers este alcatuit din 5 sau 7 caractere. Sunt scrise cu tus negru pe hartie rosie si simbolizeaza dorintelesau sperantele gazdei in noul an. Casa se decoreaza cu cat mai multe fructe si flori. Dupa toate acestea, chinezii isi ia bun ramas de la Zeul Bucatariei, zeul care vegheaza asupra fiecarei familii si se asigura ca tot timpul anului membrii familiei sunt respectuosi si decenti.

 

Despre chinezi se stie ca sunt tare superstitiosi, prin urmare, nici in aceasta perioada nu renunta la superstitii si trec prin adevarate ritualuri pentru a nu-s strica norocul, mai ales la trecerea dintre ani. Astfel, in prima zi din an sunt ascunse toate maturile, carpele, periile de curatat si orice obiect care este folosit pentru curatenie. In nici un caz nu vor matura caci dupa cum spun ei, “norocul se matura din casa” si ghinionul ii va urmari tot anul nou. Renumite sunt si pocnitorile si artificiile de anul nou, ele se aprind pentru a intampina noul an si a-si lua ramas bun de la anul ce tocmai trece.

Exact in secunda in care se marcheaza trecerea dintre ani, usile si geamurile caselor trebuie sa fie deschise pentru a permite simbolic vechiului an sa iasa din casa. Toate datoriile trebuiesc platite inainte de incheierea anului, si nici bani nu trebuiesc imprumutati in ziua de anul nou, altfel, chinezii sunt in pericol sa fie imprumutati sau sa se imprumute tot anul urmator. Copiii sunt foarte ascultatori si respectuosi, iar parintii foarte toleranti cu odraslele lor.
Chinezoaicele niciodata nu isi spala parul in ziua de anul nou pentru ca sa nu-si “spele norocul” pentru anul ce are sa vina. Semn bun intr-o casa chinezeasca este acela cand o floare din casa infloreste exact in ziua de anul nou. Semn rau este atunci cand saluti un om care sta pe pat. Acest lucru duce cu gandul la oamenii suferinzi la pat.

In bucataria chineza, de asemenea sunt o multime de superstitii. Se spune ca nu trebuiesc folosite cutitele, foarfecele si orice alt obiect ascutit pentru “a nu se taia norocul”.
Si pentru ca tot vorbim despre bucatarie, nu trebuie uitate si preparatele culinare care se consuma in aceste zile foarte importante. In China, nu exista An Nou fara coltunasii chinezesti cu carne, asa cum nici la noi nu exista Craciun fara sarmale. Coltunasii chinezesti, pe langa faptul ca sunt preparatul culinar reprezentativ pentru China, ei reprezinta si reuniunea familiei in casa stramoseasca.

De asemenea, in aceste zile se consuma mult peste. Pestele ocupa locul 2 in preferintele chinezilor in materie de carne, dupa carnea de porc, bineinteles. Dar mai mult, in aceasta perioada se consuma pestele deoarece numele de peste 鱼yu, este omonim cu cuvantul prosperitate 余, in felul acesta, mancand peste, chinezii vor avea un an prosper. Taiteii consumati in ziua de anul nou vor fi cat mai lungi si netaiati sau rupti pentru ca cel care ii serveste sa aiba o viata lunga si fara peripetii.

Apoi, un loc binemeritat il ocupa si pachetelele de primavara. Intotdeauna cu legume si fara carne.


La desert se mananca fructe, in special mandarine si pepene galben, iar ca preparat traditional dulce se mananca 年糕 niangao, o prajitura facuta din faina de orez glutinos si fructe uscate. Intre mese se consuma diferite tipuri de seminte, alune, nuci si alte tipuri de fructe uscate.

Ar mai fi multe de povestit despre aceasta cea mai frumoasa sarbatoare chinezeasca, dar ma opresc aici sa nu va plictisesc prea tare.
Odata cu venirea noului an chinezesc, Anul Iepurelui, eu va urez

恭贺新禧

Previous articleBriose cu dovleac
Next articlePachetele de primavara 春卷
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!