Pachetele de primavara 春卷

0
66739
Pachetele de primavara
image_pdfimage_print

Pachetele de primavara 春卷 cu aluat crocant si umplutura din legume cu taitei de orez. Sunt cele mai renumite gustari chinezesti care stau pe masa de sarbatoare in China!

新年快乐!Happy Chinese New Year! Dupa ce am povestit despre cea mai frumoasa sarbatoare din China, Sarbatoarea Primaverii -Anul Nou Chinezesc, se cuvine sa gustam si cateva dintre delicatesele pregatite in aceasta zi. Chinezii sarbatoresc timp de 2 saptamani Anul Nou, timp in care se delecteaza cu cele mai gustoase si mai pretioase mancaruri. La inceput de masa se servesc coltunasi fierti in aburi, taitei cati mai lungi pentru o viata lunga si fericita, adica Taitei chinezesti de casa . 

Se numesc Pachetele de primavara, deoarece se pregatesc cu precadere in perioada de Anul Nou chinezesc sau Sarbatoarea Primaverii, atunci cand se consuma cu precadere legume proaspete. In plus, pachetelele de primavara clasice contin exclusiv legume, nu si carne. Desigur, exista si varianta cu carne de pui, porc sau legume, insa cele clasice, dupa cum spuneam, se pregatesc doar cu legume.

Salata de taitei lungi si picanti nu poate lipsi nici ea de pe masa de sarbatoare sau prajitura sarata cu ridichi albe.

Aceste pachetele de primavara nu sunt complicat de facut, doar ca sunt un pic mai migaloase din cauza modului de impachetare, insa, daca sunteti obisnuiti sa faceti sarmale, atunci procedeul o sa vi se para foate simplu si amuzant :).

La aceste pachetele de primavara, important nu este doar modul de impachetare, ci si umplutura, care trebuie sa nu fie prea umeda sau zemoasa, astfel incat sa nu iasa din pachetel in timpul prajirii.

Umplutura are ingrediente relativ usor de procurat, sau care se pot cumpara din magazinele cu specific asiatic sau online. Insa de-a lungul timpului multi m-au intrebat despre foile pachetelelor. Ma refer la acestea:

In China, aceste foi pentru pachetele se gasesc atat proaspete, cat si congelate. Cele proaspete sunt facute uneori manual sau cu ajutorul unor masinarii. Insa, la noi in tara se gasesc congelate in magazinele cu specific asiatic sau uneori online. A nu se confunda cu foile rotunde si transparente din orez caci nu sunt la fel si textura difera foarte mult! 

Insa daca doriti sa faceti aceste pachetele si nu gasiti sub nicio forma foi speciale din acestea, puteti folosi foi subtiri de placinta (da, din acelea ca pentru baclava). Daca le puneti in strat dublu si le umpleti cu aceasta umplutura, vor iesi destul de asemanatoare la gust si textura cu preparatul original.

In mod traditional aceste pachetele se prajesc in baie de ulei. Insa, de-a lungul timpului am primit intrebari daca se pot praji si in ulei mai putin sau daca se pot coace si in cuptor. Da, se pot praji in baie de ulei, se pot praji in tigaie cu mult mai putin ulei, se pot coace in cuptor stropite cu putin ulei sau se pot gati la air fryer cu foarte putin ulei. Textura exterioara difera putin, insa gustul este acelasi.

Eu una, niciodata nu le-am prajit in baie de ulei, ci le-am prajit in tigaie cu putin ulei sau foarte rar la cuptor.

Ingredientele de mai jos sunt date pentru 20-22 pachetele de primavara. Un pachet de foi are 40 de bucati (cu latura de 21,5 x 21,5 cm) sau 50 de bucati (cu latura de 15×15 cm). Puteti folosi jumatate din foi, iar pe restul sa le congelati din nou. Daca doriti sa faceti toate pachetelele o singura data, dublati cantitatile ingredientelor. Dupa ce ati format toate pachetelele, puteti congela o parte din ele asa cum sunt. Cand doriti sa le pregatiti, le scoateti din congelator si le prajiti dupa cum doriti.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).

  •  Ingrediente (pentru 20-22 pachetele):
  • 1 pachet foi pentru pachetele de primavara (sau foi subtiri pentru placinta)
  • 2 lingurite ulei vegetal
  • 2 catei usturoi tocati marunt
  • 2 fire ceapa verde tocate marunt
  • 5 foi varza chinezeasca taiata fasii subtiri
  • 2 morcovi medii taiati fasii subtiri
  • 100 g taitei de orez
  • 5 ciuperci shiitake uscate
  • 80 g muguri de bambus taiati fasii subtiri
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite ulei de susan
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper alb pudra
  • 1 lingura amidon+2 linguri apa
  • ulei pentru prajit
Pentru inceput, hidratati ciupercile Shiitake. Ele se gasesc mai mereu in forma uscata. Puneti ciupercile intr-un castron incapator, turnati peste ele 250 ml apa fiarta si lasati-le sa se rehidrateze pentru 30 de minute. Puteti face acest lucru si cu cateva ore inainte sau chiar de seara. Rezista foarte bine in apa. Dupa ce s-au rehidratat, indepartati piciorusul cel lemnos si taiati-le fasii subtiri.
Pentru taiteii de orez: puneti taiteii intr-un bol incapator. Fierbeti 400 ml apa si turnati peste ei. Lasati-i in apa fierbinte pentru 10 minute, amestecand din cand in cand. Apoi scoateti taiteii din apa si treceti-i printr-un jet de apa rece, lasati-i deoparte.
Acum ca avem toate ingredientele pregatite si tocate, putem pregati umplutura:
Intr-o tigaie sau intr-un wok incingeti uleiul vegetal: adaugati usturoiul tocat si ceapa verde. Sotati cateva secunde pana ce capata miros placut.
Adaugati morcovii, varza, ciupercile, bambusul si gatiti totul pana ce legumel se inmoaie usor.
Condimentati cu sare, piper alb si amestecati din nou.
Adaugati taiteii si amestecati din nou. La final adaugati sosul de soia si uleiul de susan. Stingeti focul si lasati deoparte sa se raceasca complet.
Desfaceti foile pentru pachetele din folie. Ca sa nu se usuce puneti pe deasupra lor un prosop usor umed. Din amidon si apa pregatiti un amestec cu care veti lipi inchizatura pachetelelor la final.
Daca folositi foi pentru placinta, taiati foi patrate cu latura de 15×15 cm. Folositi cate 2 foi suprapuse pentru a fi siguri ca nu se rup in timpul manevrarii.
intr-un colt al patratului puneti o lingura din umplutura de legume
rulati foaia impreuna cu umplutura strans pana la jumatatea patratului
indoiti marginile din stanga si din dreapta, intocmai ca pe un plic, apoi rulati strans inainte pana formati pachetelul

Ungeti coltul ramas cu amestec de amidon si apa pentru a fi siguri ca nu se desface in timpul prajirii.
repetati operatiunea si cu restul pachetelelor de primavara

Daca folositi foi mici cu latura de 15 cm, pachetelele vor iesi mai mici si vor avea mai putin aluat. Daca folositi foi cu latura de 21,5 cm, pachetelele vor fi (evident) mai mari, vor avea putin mai mult aluat.
Gatiti pachetelele de primavara: aici puteti alege ce metoda doriti. Eu, dupa cum am mai spus, prefer sa le prajesc in tigaie cu putin ulei.
Prajiti pachetelele pe ambele parti la foc mic spre mediu, avand grija sa nu se arda. Aveti nevoie sa prajiti doar exteriorul, intrucat umplutura este deja gatita.
Pachetele de primavara 春卷
Scoateti pachetelele pe servetele absorbante de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei. Se consuma neaparat calde alaturi de un sos dulce iute -(sweet chilli sauce) sau alaturi de sos de soia, otet de orez negru si usturoi.
Pachetele de primavara 春卷
Pentru sosul dulce picant aveti o reteta pe blog si AICI.
Se pastreaza bine in ziua gatirii si se pot reincalzi usor la cuptorul cu microunde. A doua zi devin moi datorita umpluturii, de aceea, este indicat sa gatiti cate pachetele considerati ca puteti consuma la o masa.
Pachetele de primavara 春卷
Dupa cum spuneam, cel mai bine este sa impachetati toate pachetelele o data si sa congelati o parte din ele. Asezati pe o tava pachetelele lasand spatiu intre ele. Dati tava la congelator pana ce sunt congelate complet. Dupa care, le puteti pune asa congelate cum sunt in pungi cu ziplock pe care sa le pastrati la congelator.
Pachetele de primavara 春卷
In momentul in care doriti sa le gatiti, scoateti de la congelator cat considerati ca puteti consuma, lasati-le la temperatura camerei aproximativ 15 minute, dupa care le puteti gati dupa cum doriti.
Pachetele de primavara 春卷
POSTARE REVIZUITA SI REACTUALIZATA ASTAZI, 23.01.2023!! 
Enjoy!
Previous articleSarbatoarea Primaverii-Anul Nou Chinezesc 春节
Next articleBanane chinezesti prajite
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!