Pachetele de primavara 春卷 cu aluat crocant si umplutura din legume cu taitei de orez. Sunt cele mai renumite gustari chinezesti care stau pe masa de sarbatoare in China!
新年快乐!Happy Chinese New Year! Dupa ce am povestit despre cea mai frumoasa sarbatoare din China, Sarbatoarea Primaverii -Anul Nou Chinezesc, se cuvine sa gustam si cateva dintre delicatesele pregatite in aceasta zi. Chinezii sarbatoresc timp de 2 saptamani Anul Nou, timp in care se delecteaza cu cele mai gustoase si mai pretioase mancaruri. La inceput de masa se servesc coltunasi fierti in aburi, taitei cati mai lungi pentru o viata lunga si fericita, adica Taitei chinezesti de casa .
Se numesc Pachetele de primavara, deoarece se pregatesc cu precadere in perioada de Anul Nou chinezesc sau Sarbatoarea Primaverii, atunci cand se consuma cu precadere legume proaspete. In plus, pachetelele de primavara clasice contin exclusiv legume, nu si carne. Desigur, exista si varianta cu carne de pui, porc sau legume, insa cele clasice, dupa cum spuneam, se pregatesc doar cu legume.
Salata de taitei lungi si picanti nu poate lipsi nici ea de pe masa de sarbatoare sau prajitura sarata cu ridichi albe.
Aceste pachetele de primavara nu sunt complicat de facut, doar ca sunt un pic mai migaloase din cauza modului de impachetare, insa, daca sunteti obisnuiti sa faceti sarmale, atunci procedeul o sa vi se para foate simplu si amuzant :).
La aceste pachetele de primavara, important nu este doar modul de impachetare, ci si umplutura, care trebuie sa nu fie prea umeda sau zemoasa, astfel incat sa nu iasa din pachetel in timpul prajirii.
Umplutura are ingrediente relativ usor de procurat, sau care se pot cumpara din magazinele cu specific asiatic sau online. Insa de-a lungul timpului multi m-au intrebat despre foile pachetelelor. Ma refer la acestea:
In China, aceste foi pentru pachetele se gasesc atat proaspete, cat si congelate. Cele proaspete sunt facute uneori manual sau cu ajutorul unor masinarii. Insa, la noi in tara se gasesc congelate in magazinele cu specific asiatic sau uneori online. A nu se confunda cu foile rotunde si transparente din orez caci nu sunt la fel si textura difera foarte mult!
Insa daca doriti sa faceti aceste pachetele si nu gasiti sub nicio forma foi speciale din acestea, puteti folosi foi subtiri de placinta (da, din acelea ca pentru baclava). Daca le puneti in strat dublu si le umpleti cu aceasta umplutura, vor iesi destul de asemanatoare la gust si textura cu preparatul original.
In mod traditional aceste pachetele se prajesc in baie de ulei. Insa, de-a lungul timpului am primit intrebari daca se pot praji si in ulei mai putin sau daca se pot coace si in cuptor. Da, se pot praji in baie de ulei, se pot praji in tigaie cu mult mai putin ulei, se pot coace in cuptor stropite cu putin ulei sau se pot gati la air fryer cu foarte putin ulei. Textura exterioara difera putin, insa gustul este acelasi.
Eu una, niciodata nu le-am prajit in baie de ulei, ci le-am prajit in tigaie cu putin ulei sau foarte rar la cuptor.
Ingredientele de mai jos sunt date pentru 20-22 pachetele de primavara. Un pachet de foi are 40 de bucati (cu latura de 21,5 x 21,5 cm) sau 50 de bucati (cu latura de 15×15 cm). Puteti folosi jumatate din foi, iar pe restul sa le congelati din nou. Daca doriti sa faceti toate pachetelele o singura data, dublati cantitatile ingredientelor. Dupa ce ati format toate pachetelele, puteti congela o parte din ele asa cum sunt. Cand doriti sa le pregatiti, le scoateti din congelator si le prajiti dupa cum doriti.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente (pentru 20-22 pachetele):
- 1 pachet foi pentru pachetele de primavara (sau foi subtiri pentru placinta)
- 2 lingurite ulei vegetal
- 2 catei usturoi tocati marunt
- 2 fire ceapa verde tocate marunt
- 5 foi varza chinezeasca taiata fasii subtiri
- 2 morcovi medii taiati fasii subtiri
- 100 g taitei de orez
- 5 ciuperci shiitake uscate
- 80 g muguri de bambus taiati fasii subtiri
- 2 lingurite sos de soia
- 2 lingurite ulei de susan
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper alb pudra
- 1 lingura amidon+2 linguri apa
- ulei pentru prajit