Taitei chinezesti de casa

2
1361
Taitei chinezesti de casa

Taitei chinezesti de casa sunt cei mai buni si mai gustosi taitei pe care ati putea sa ii faceti. Sunt destul de usor de facut si sunt foarte aromati si gustosi. Sunt taitei chiar facuti in casa, de la zero si au in compozitie doar apa, sare si faina. Au o textura densa si mai groasa, cu latime mai mare, iar impreuna cu sosul format, formeaza un fel de mancare delicios!

Am fost fascinata din prima clipa cand am vazut cum se prepara acesti taitei! Prima data am dat cu ochii de ei atunci cand am fost in China in regiunea Xi’An pentru a vedea minunatul sit arheologic Soldatii de Teracota. Pana sa ajung la situl arheologic am gasit niste tarabe la care erau chinezi care bateau de masa niste suluri lungi de aluat pentru a ne atrage atentia. Cand m-am intors din situl arhelologic, (la 7 ore dupa aceea!), fiind hamesita de foame, am poposit la o terasa unde se serveau astfel de taitei. Textura lor groasa si sosul picant cu ardei si piper Sichuan m-au cucerit pe indata!

Taitei chinezesti de casa

Povestea acestor taitei este una foarte interesanta si amuzanta. Acesti taitei se numesc de fapt…Biang Biang! Da, Taitei Biang Biang. Desi denumirea lor suna ciudat chiar si in limba chineza, exista o explicatie pentru acest nume al lor. De fapt, biang biang, este sunetul obtinut prin lovirea pe masa a fasiilor de aluat in momentul in care se formeaza taiteii. Poate traducerea in limba romana ar fi de Poc Poc, intocmai precum sunetul pocnitului. Sau, daca vreti sa va amuzati si mai mult, puteti sa ii numiti chiar…Zbang Zbang! :)). Ceea ce este si mai interesant la acest sunet Biang, este faptul ca pentru el s-a gasit in limba chineza si un caracter chinezesc. Se spune despre acest caracter chinezesc, Biang, ca este cel mai complicat caracter chinezesc din cate au existat vreodata, el insumand nici mai mult nici mai putin de 58 de trasaturi! In cateva randuri am incercat si eu sa caligrafiez acest caracter chinezesc si mereu l-am scris destul de stramb si scalambaiat si cred ca niciodata nu o sa-mi iasa perfect. Dar o sa mai incerc :). Caracterul chinezesc despre care va povesteam, arata asa:

 

Am ales sa impartasesc cu voi aceasta reteta in aceasta perioada pentru ca, dupa cum v-am mai spus si in postarea anterioara, China se pregateste cu mare fast de intrarea in Anul Nou Chinezesc, Anul Sobolanului de Metal. Si, dupa cum v-am mai povestit, in noaptea de Anul Nou, cu precadere se consuma taitei lungi, cat mai lungi, pentru o viata cat mai lunga. Iar pentru o viata cat mai prospera, se consuma multi coltunasi. Postarea o gasiti AICI. Iar despre coltunasii chinezesti, cat si reteta lor o gasiti  AICI.

Dupa cum spuneam, reteta nu este complicata, iar sosul este chiar usor de facut. Puteti folosi ulei picant aromat din reteta de AICI sau puteti merge pe o varianta mult mai rapida, facuta pe loc, dar la fel de aromata!

  • Ingrediente:
  • pentru taitei:
  • 150g faina cu procent mare de proteina (10-11%)
  • 70 ml apa calda
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 ml ulei vegetal
  • pentru sos si ulei:
  • 1 lingura boabe piper Sichuan
  • 8 teci ardei iute uscat
  • 1 bucata mica ghimbir proaspat
  • 2 fire ceapa verde
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri sos de soia light
  • 2 linguri otet de vin negru
  • 50 ml ulei vegetal
  •  100 ml supa clara de pui (optional)

Pentru inceput, pregatiti aluatul de taitei. Luati in calcul ca aveti nevoie in total de aproximativ 1,5 ore de asteptare pentru a permite aluatului sa isi dezvolte glutenul suficient de mult pentru a putea intinde taitei cat mai lungi.

Intr-un castron turnati faina cernuta si amestecati cu sarea. Faceti o gropita in mijlocul fainii si turnati apa. Incepeti si amestecati apa impreuna cu faina incet pana ce incorporati toata apa,  dupa care incepeti sa framantati pana obtineti o bila de aluat. Daca vi se pare ca aluatul este mult prea uscat, mai puteti adauga o lingura de apa.  Aveti nevoie de un aluat destul de tare si de ferm. Puneti aluatul in bol si lasati-l sa se odihneasca pentru 20 de minute, acoperit cu folie alimentara.

Taitei chinezesti de casa

Scoateti bila de aluat din bol, framantati din nou. Veti observa ca deja aluatul este mai moale si mai elastic si il veti putea manevra mai usor. Impartiti aluatul in 5 bucati egale.

Taitei chinezesti de casa

Cu ajutorul unui sucitor intindeti usor fiecare bucata de aluat, dandu-i o forma lunguiata cu lungimea de 10 cm.

Taitei chinezesti de casa

Ungeti cu ulei o farfurie intinsa. Ungeti cu ulei pe ambele parti o fasie de aluat si asezati-o pe farfurie. Repetati operatiunea si pentru restul fasiilor de aluat, suprapunandu-le unele peste altele. Acoperiti fasiile de aluat cu folie alimentara si lasati-le sa se odihneasca pentru 1 ora.

Taitei chinezesti de casa

Intre timp, pregatiti sosul si uleiul. Puneti tecile de ardei iute intr-o tigaie impreuna cu piperul Sichuan. Asezati tigaia pe foc si prajiti la foc mic pentru 1-2 minute pana ce capata un miros placut, avand grija sa nu le ardeti.

Puneti ardeii si piperul Sichuan intr-un mojar si pisati pana obtineti o pudra. Puteti sa le puneti si intr-un blender, dar apoi aveti grija sa spalati foarte bine blenderul.

Tocati marunt ceapa verde, usturoiul si dati pe razatoarea mica ghimbirul. Lasati deoparte.

Pregatiti taiteii: luati o prima fasie de aluat si intindeti-o usor tragand de capetele ei.

Cu ajutorul unui betisor chinezesc presati centrul fasiei de aluat.

Urma lasata de betisor pe mijlocului aluatului va arata asa:

Ridicati fasia de aluat si trageti usor de capetele ei, si in acelasi timp, batand fasia de aluat de masa de cateva ori.

Aici este de fapt ideea de Zbang Zbang! :))

Veti observa cum fasia de aluat se intinde destul de mult. Trageti de ambele capete pana obtineti o fasie lunga de aproape 50 de cm!

Despicati pe mijloc fasia de aluat in locul format pe dunga. Veti obtine cei mai lungi taitei pe care i-ati facut vreodata! :).

Taitei chinezesti de casa

Repetati operatiunea si cu celelalte fasii de aluat. Taiteii astfel formati se vor fierbe imediat in apa sau in supa. Nu pot fi lasati prea mult timp in stare cruda, pentru ca au tendinta sa se lipeasca. Deci pe masura ce ii formati, puteti sa ii puneti deja in oala cu apa fiarta.

Puneti pe foc o oala cu apa impreuna cu putina sare. Cand apa a dat in clocot puneti taiteii proaspeti si fierbeti pentru 1-2 minute. Scoateti taiteii in boluri individuale.

Taitei chinezesti de casa

Pe deasupra taiteilor puneti dupa gust ceapa verde tocata, usturoi, ghimbir si pudra de ardei iute si piper Sichuan.

Taitei chinezesti de casa

Daca stiti ca suportati mai putin iute, puneti doar putina pudra de ardei si piper.

Intr-un ibric puneti uleiul si lasati-l sa se incinga foarte bine. Cu FOARTE MARE grija (sa nu va ardeti) turnati uleiul peste condimentele de deasupra taiteilor.

Veti observa cum uleiul incins sfaraie peste condimente si le gateste putin, eliminand un miros delicios. Pe deasupra turnati sos de soia si otet de vin negru.

Taitei chinezesti de casa

Amestecati bine taiteii cu condimentele si serviti imediat.

Taitei chinezesti de casa

Daca doriti o textura nu atat de uscata a taiteilor, puteti adauga dupa dorinta supa clara de pui.

Taitei chinezesti de casa

Enjoy!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − ten =