Coltunasi chinezesti 饺子

21
26022
image_pdfimage_print

 

 

新年快乐!La multi ani pentru Anul Nou Chinezesc!
Desi noi abia am terminat cu Sarbatorile, chinezii tocmai le incep! Si vor tine cam o luna de zile! Anul acesta chinezii sarbatoresc Anul Dragonului, un an de la care chinezii au multe sperante, avand in vedere ca dragonul in mitologia chineza este un personaj foarte respectat si iubit. Insa se spune despre acest an al Dragonului ca va fi un an tumultuos, plin de provocari si evenimente neprevazute, precum o barca pe valuri.  Despre Anul Nou chinezesc noi am mai vorbit in postarea Sarbatoarea Primaverii , si am mai povestit cate ceva legat de ea si atunci cand am postat Galusele cu pasta de susan negru.
Am povestit cateva si despre coltunasii chinezesti, un fel de mancare traditional, care se prepara in special in aceasta perioada a anului. Mai precis, am putea spune ca acesti coltunasi sunt pentru chinezi cum pentru noi sunt sarmalele.
La ei nu exista sarbatoare fara coltunasi. Coltunasii chinezesti nu doar ca sunt deliciosi, dar si au o semnificatie in traditia chineza: prosperitate. Se spune ca un chinez cu cat manananca mai multi coltunasi, cu atat mai multa prosperitate va avea in casa. Mai mult, forma unui coltunas aduce cu forma lingourilor de aur sau de argint din antichitate care se foloseau pe post de moneda. Lingourile respective aratau cam asa:

 

 

(poza nu este a mea, am gasit-o aici)
Forma unui coltunas este in general cea de semiluna, dar uneori la tara se pot gasi coltunsi cu desene in forma de spic de grau, ceea ce semnifica recolta bogata.  Umplutura coltunasilor difera: poate fi umplutura cu carne de proc, de pui cu praz, de oaie, sau cu legume, in special varza, sau mazare, telina sau morcov.  Reteta pe care am pregatit-o eu este cea mai raspandita in China si va spun ca este si preferata mea. Coltunasii cu aceasta umplutura sunt deosebiti si minunati!
Ne trebuiesc:
250 g faina alba de grau
150 g apa calda
1 praf sare
300 g carne porc semigrasa, tocata
3 foi varza chinezeasca
1 legatura ceapa verde
1 bucata ghimbir
2 lingurite amidon
1 varf lingurita piper
1 varf lingurita sare
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
Intr-un castron punem carnea de porc, oparim intr-o oala cu apa clocotita foile de varza, le scurgem bine, dupa care le tocam marunt, intocmai ca la Placintelele cu carne (le mai stiti, da? 🙂 ). Adaugam ceapa verde tocata marunt, sosul de soia, vinul de orez, sarea, piperul si amidonul.
Amestecam totul foarte bine cu mana. Trebuie sa obtinem o pasta compacta care sa nu se lipeasca de maini si sa nu fie prea moale, de aceea si adaugam amidonul. El va absorbi tot lichidul din umplutura. Daca umplutura este prea lichida, coltunasii se vor sparge la fiert si vor deveni prea moi.
Lasam umplutura deoparte si ne apucam de aluat
amestecam faina cu sarea, in mijlocul fainii facem o gropita in care turnam apa calduta.

 

Amestecam totul cu mana pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini. Formam o biluta de aluat pe care o lasam pe masa de lucru pentru 15 minute.
din biluta de aluat formam un sul de aluat lung de 15 cm

 

din sulul de aluat rupem bucati de aluat de marimea unei nuci
 din fiecare bucata de aluat facem cate o biluta

 

 turtim fiecare biluta cu podul palmei
 cu ajutorul facaletului intindem fiecare bucata de aluat
in centrul fiecarei bucati punem cam o lingurita din umplutura formata
 unim partea dinspre noi cu partea opusa a aluatului si inchidem aluatul, avand grija sa strangem bine ca sa sigilam partea de sus a coltunasului

 

nu stiu daca am reusit sa va explic prea bine, dar avem poze explicative 🙂 Lovely husband ne arata el cu manutzele lui! ♥
 pozitionam partea dreapta a coltunasului in incheietura dintre degetul mare si cel aratator si strangem aluatul bine

 

 

 repetam operatiunea si pentru partea stanga a coltunasului

 

apoi cu amandoua mainile strangem ambele capete ale coltunasului pentru a fi siguri ca aluatul este bine lipit si umplutura nu iese afara din coltunas. La sfarsit indoim usor capetele coltunasului pentru a-i da forma specifica

 

repetam miscarile cu restul de aluat pana facem o armata de coltunasi 🙂

 

desi ii fac de ani de zile, eu una nu am reusit sa le dau niciodata o forma foarte frumoasa, intotdeauna i-am facut parca un pic cam “grasuti”, dar sunt sigura ca voi va veti descurca de minune si ii veti face foarte frumosi 🙂

 

oricum, atunci cand vor fierbe coltunasii isi vor modifica usor forma

 

o alt fel de impachetare a coltunasilor ar mai fi acesta, dar este considerat a fi “neconventional”, intrucat forma nu mai este cea traditionala 🙂

 

punem o oala cu apa la fiert, cand apa a dat in clocot

 

punem in apa cate 6-7 coltunasi, dar nu mai mult de 10, altfel riscam sa ni se lipeasca coltunasii intre ei. Imeidat ce dam drumul coltunasilor in apa, e posibil ca acestia sa se lipeasca de fundul oalei, trecem prin oala o lingura de lemn ajutand coltunasii sa se dezlipeasca de fundul oalei.
dupa cateva minute, coltunasii se vor ridica la suprafata
in acest moment nu scoatem coltunasii din oala, ci turnam un polonic de apa rece peste ei. Cand apa va fierbe din nou, vom turna din nou un polonic de apa rece. Aceasta operatiune o vom face in total de 3 ori. In acest fel umplutura coltunasilor va fi fiarta, iar aluatul coltunasilor nu va fi lipicios. In traditia chineza, acest lucru se numeste “revenirea norocului”
scoatem coltunasii din oala si ii asezam intr-un castron pentru a fi serviti imediat.
Se servesc alaturi de amestec de sos de soia, otet de vin, ulei de susan si usturoi tocat sau sos de ardei iute.
 Traditional, in China in timpurile stravechi se serveau 3 boluri cu coltunasi.
Primul bol era oferit stramosilor in semn de respect si de aducere aminte pentru acestia.
Al doilea bol de coltunasi era oferit divinitatilor protectoare ale casei, spre exemplu Zeul Bucatariei sau Geniul Casei.
Al treilea bol este mancat de catre membri casei. Toti cei serviti cu coltunasi trebuie sa manance toti coltunasii oferiti.
In general se ofera un numar par de coltunasi, asa cum cere traditia.
La sfarsitul mesei, pe platoul de servit trebuie sa mai ramana cativa coltunasi.
In felul acesta se spune despre gazda ca nu este zgarcita si ca toti cei de la masa vor avea parte de bani in anul ce va veni.

 

龙年快乐!La multi ani pentru Anul Dragonului!
Iar povestea continua cu alte mancaruri servite de catre chinezi in aceasta perioada a anului.:)
Previous articleIdei de retete pentru cura de detoxifiere
Next articleBombonele cu migdale
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

21 COMMENTS

  1. Buna Iubito !!!
    Tocmai ce-am facut 4 ore de cand stau pe blogul tau.
    Mi-a amortit o oarece parte dar se merita pe deplin!!!
    Ai un blog extraordinar!!!( Se vede ca pui mult suflet
    Ai retete dementiale !!! si foarte bine explicate
    Dar… m-ai dat gata cu cu acele sfaturi, interdictii, explicatii si sugestii din postul '' Cum sa gatim mancarea chnezeasca perfecta''
    Nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru acel post : serios, sincer si cu foarte mult bun-simt vis-a-vis de aceasta arta.
    Inca o data felicitari !!! Multumesc !!! Si La Mai Multe Retete!!!!
    o singura intrebare : celalat sos care se vede in poza cu ''coltunasii chinezesti…ce e si cum se face ? (Pt. ca imi doresc sa realizez tot meniul)
    Si cu riscul de a te plictisi as mai avea o rugaminte : nu ai puteasa grupezi acele retete in meniuri ca noi muritorii de rand sane dam seama care si cu ce se mananca….
    Marturisesc ca am comandat mancare chinezeasca si am luat doua feluri care sincer nu prea s-au potrivit intre ele desi pot sa spun ca iubesc mancarea chinezeasca.
    Sa ai o seara frumoasa!

  2. Buna ziua,
    Site-ul http://www.pentrugatit.ro si magazinele KitchenShop (Bucuresti, Constanta, Oradea si in curand Timisoara si Brasov) va propun o colaborare in sistem barter .
    Dorim sa promovam produsele si site-ul http://www.pentrugatit.ro pe blogul dumneavoastra. Pentru aceasta promovare noi va oferim in sistem barter orice produs din magazinele Kitchen Shop sau de pe site de o valoare pe care sa o stabilim de comun acord.
    Promovarea consta in prepararea de catre dvs. a trei retete culinare in care sa utilizati unul dintre produsele noastre. Pasul urmator este descrierea vasului/unealta folosita, sa mentionati punctele forte (descriere tip articol). Si nu in ultimul rand, sa existe un link de legatura de pe blogul dumneavoastra + pagina de Facebook catre site-ul http://www.pentrugatit.ro si pagina Facebook KitchenShop la momentul promovarii articolului.

    Daca sunteti de acord cu aceasta propune de colaborare, va rog sa ma contactati pe aceasta adresa de mail.
    Va multumesc si spor la gatit!

    Astept un raspuns la adresa de email: [email protected]

  3. Daniela, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Am pornit acest blog pentru ca am dorit sa arat iubitorilor de mancare asiatica o parte din experienta mea culinara in China. Am cules in timp retetele chinezesti de pe unde am fost si le-am expus aici cu drag. Primul sos, adica cel din stanga este cel pe care l-am descris in postare: sos de soia, otet de vin, ulei de susan, usturoi si eventual ceapa verde. In partea dreapta este sos de ardei iute.
    Initial, cand am inceput blogul, nu stiam ca am sa postez atat de multe retete chinezesti, asa ca acum am sa incerc sa le clasific si pe ele, probabil ca vor fi ceva de genul "mancaruri cu pui" "mancaruri cu porc" "taitei chinezesti"…etc…Mancarurile chinezesti sunt si ele la randul lor asortate si merg consumate oricum. Dar cu timpul te vei obisnui cu ele. Iti multumesc mult pentru vizita! Pup cu drag!

  4. Andreea, of, cat am "suferit" privind la coltunasi! Tare bine mai arata, dar nu stiu daca sunt in stare de asemenea meticulozitate la preparare. Sun o provocare pentru mine, dar eu nu dau inapoi in fata nici unei provocari. Tare iti mai multumesc si pentru explicatii. Si eu am venit cu un premiu pentru tine. Sper sa-ti placa mesajul lui, pentru ca eu il ofer cu mare bucurie.

  5. Ceau Andreea, numele meu este Corina si sunt din Arad. Felicitari pentru blog!
    Am testat cateva retete simple, pt. ca la noi nu gasesc toate ingredientele necesare.
    Te rog sa-mi spui daca pot folosi sake in loc de vin de orez si daca exista si vin de orez colorat. Multumesc mult.

  6. Buna Andreea!
    Felicitari pentru blog, fie sa-ti pastrezi "apetitul" chinezesc.
    Saptamana trecuta am fost in Dragon sa-mi iau condimente chinezesti si coltunasi, toufu, etc. Am gasit la tine aceasta reteta deosebita, dar pt ca nu mananc carne te-ar ruga, daca intr-un post viitor, detaliat sau chiar aici ai putea sa detaliezi continutul coltunasilor cu legume si condimentele aferente. Din Dragon am luat, piper Sechuan, 5 arome, 13 arome… vreunul din acestea se foloseste la coltunasi?
    Merci!
    Un 2013 apetisant!
    Alexandru

  7. buna!eu am mancat acest gen de coltunasi ,dar erau fierti si apoi pusi pe plita incinsa…oare e aceiasi reteta???ms mult si felicitari pentru blog !

    • Buna! Nuuu…aceia sunt coltunasi prajiti! Adica sunt coltunasi proaspeti pusi la prajit in tigaie pentru cateva minute, apoi se toarna apa, se pune capacul, scade apa si apoi se prajesc iar :), ciudata metoda nu? :)) Mie imi plac mai mult acei coltunasi decat acestia :). Am sa postez si reteta aceea intr-o zi! Multumesc mult!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here