Iata intr-un final si tortuletul pe care l-am pregatit cu ocazia implinirii unui an de blog. Va multumesc mult pentru mesaje si urari, si imi cer iertare pentru ca nu v-am raspuns la mesaje imediat, dar va asigur ca le-am citit pe toate pe nerasuflate si m-a bucurat fiecare cuvant scris de voi. Cam tarziu, ce-i drept vin cu reteta, dar eu zic ca nu strica sa o postez acum, pentru ca pe niste calduri de acest gen 🙂 aromele de menta si lamaie vor fi la mare cautare! 🙂 Pe scurt, am combinat o prajitura cu o inghetata si a iesit ceva teribil de bun :). Adica o reteta de lemon squares (care avea si blat si crema) cu reteta de inghetata de menta (in care am mai adaugat si ceva ciocolata cu menta) Iata ce s-a intamplat mai exact:
Pentru blaturi + crema de lamaie am folosit:
230 g unt
150 g zahar
280 g faina
1 praf sare
6 oua
4 lamai (cu tot cu coaja si suc)
300 g zahar
130 g faina
1 plic zahar vanilat
pentru crema:
250 ml lapte
150 g zahar
4 galbenusuri
1 manunchi de frunze de menta
400 g frisca
6 foi de gelatina
esenta de vanilie
1/2 cutie de ciocolata After Eight (optional)
untul la temperatura camerei l-am mixat bine de tot cu zaharul pana am obtinut o crema pufoasa
am adaugat si faina amestecata cu sarea
am obtinut o mingiuta de aluat
am impartit-o in doua bucati si am intins fiecare bucata intr-o forma de tort cu inel de tasabil de 24 cm Eu am avut 2 forme de tort de aceeasi dimensiune si am pus la copt ambele forme in acelasi timp. Daca nu aveti, atunci faceti cu randul 🙂
Am dat formele la cuptorul incins (170 grade) pentru 20 minute, intre timp am pregatit crema pentru blaturi.
Am razuit coaja de la lamai dupa care le-am stors
intr-un castron am amestecat cele 6 oua, zaharul, coaja rasa de lamaie si sucul rezultat
am adaugat si faina si am amestecat bine de tot pentru a nu se forma cocoloase
am scos blaturile (care erau acum ca niste biscuiti gigantici ) din cuptor si am turnat peste ele compozitia rezultata
am dat din nou blaturile la cuptor pentru 30 de minute (am scazut temperatura cuptorului la 140 grade)
am obtinut niste blaturi delicioase cu crema de lamaie, imi venea sa le mananc atunci pe loc! 🙂 Le-am lasat la racit si m-am apucat de crema de menta
intr-un castron am amestecat galbenusurile cu esenta de vanilie, zaharul si laptele, iar compozitia rezultata am transferat-o intr-un castron pe care l-am pus pe baie de abur
am amestecat incontinuu pana am obtinut o compozitie de consistenta unei smantani
am spalat menta si am uscat-o cu un servet curat, am tocat-o in bucati mari,
dupa care am adaugat-o imediat compozitiei de galbenusuri. Am lasat crema in jur de 40 de minute sa se infuzeze menta.
dupa 40 de minute crema se racise si capatase o aroma deosebita de menta proaspata. Am strecurat compozitia apasand bine cu lingura pe frunzele de menta. Am adaugat gelatina inmuiata in apa si apoi topita si am adaugat-o compozitiei
am mixat bine de tot frisca, am tocat bucatile de ciocolata After Eight (tinute in prealabil 20 de minute la congelator ca sa se taie mai bine)
am amestecat frisca cu crema de menta, iar peste am adaugat bucatile de ciocolata
pentru montat am pus primul blat cu crema de lamaie, apoi o jumatate din compozitia de menta, celalalt blat cu lamaie si apoi restul de crema de menta, am dat la frigider pentru 2 ore si iata:
cu ornatul a fost mai greu caci aveam si mari emotii, iar inspiratie ioc :)) asa ca m-am hotarat sa imbrac tortul in frisca, sa-i fac niste moatze pe deasupra si…aici totul a intrat in ceatza…ca n-am stiut ce sa-i mai fac :))
asa ca am mai ras coaja de la o lamaie, am amestecat-o cu 3 lingurite de zahar si am pus pe margini. Nu radeti ca mi-a luat ceva timp pana m-am decis sa fac treaba asta! :)))
deasupra am pus cateva frunzulite de menta si cam asta a fost 🙂
lipsit de inspiratie si facut cu mari emotii…:)
dar gustul a fost tare bun! in plus a fost foarte racoritor, nu foarte dulce si tare interesant
daca vi se pare prea puternic gustul de menta, puteti renunta la ciocolata After Eight, sotzul meu care e innebunit dupa acest tip de ciocolata, a zis ca am comis un scarilegiu! 🙂
murmura de zor ca am stricat bunatate de ciocolata pe tort :))
dar toti au zis ca a fost intr-un final o combinatie reusita
sper sa va placa
iar la urmatorul an de blog sa ne revedem sanatosi si voiosi!
Enjoy!
o nebunie! cit de tare e aroma de menta rezultata? sint sigura ca e delicios tortul
Cris, aroma dupa ce se infuzeaza menta nu este foarte tare. Mai tare a devenit ulterior de la ciocolata After Eight! 🙂 Data viitoare ori pun mai putina ciocolata, ori renunt la menta, inca ma mai gandesc cum sa fac :).
Deci tortul asta pentru mine e ucigator.. Ai pus After Eight in tort?? si tona aia de menta…Pai Andreea.. eu inteleg ca tu stai prin Bucuresti.. dar unde mai exact?? imi ploua in gura continuuuuuu….
ce delicios trebuie sa fie
Arata minunat !! La multi ani inca o data si iti promit ca ma voi razbuna. :))) Imi curg ochii dupa o felie de tort… :))) Termin eu dieta…SI vezi tu… :))))
Pupicei scumpica mea!!!
xoxoxoxo
un tort foarte aromat! nu am incercat! cu siguranta a iesit un tort delicios!
Decorul este senzational! Imi lasa gura apa!
E un deliciu, arata minunat si dupa ingredientele folosite cred ca-i foarte gustos si racoritor. O zi frumoasa!
Anto, draga mea, si asa m-a certat sotzul ca am stricat bunatate de ciocolata pe tort! :)Asa ca nu mai pune si tu paie pe foc! 😛
Yaya, a iesit un tort foarte racoros!
Multumesc Ana dear! La dieta sa stii ca am fost si eu si inca sunt, dar din cand in cand mai gust cate una-alta prin bucatarie 🙂 Iar din acest tort chiar am papat o felie intreaga! 🙂
Adela este un tort foarte aromat! Poti injumatati cantitatile de menta daca ti se pare prea puternic gustul de menta. Insa la cel de lamaie eu una nu as renunta 🙂
Lady, draga, sa stii ca nu ma pricep deloc la decorat, noroc cu spritzul ca ma mai scoate din incurcatura uneori 🙂
Multumesc de vizita Sara&Miki! Tortul a fost un deliciu. Va pup!
AAHA!
Ia uite ce-am ratat! La multi ani blog special! Felicitari Andreea 🙂
Tortul e superb si ideea geniala. Musai de bookmark-uit.
Te pup!
Multumesc pentru urari draga mea Andreea! Stai linistita, petrecerea e inca deschisa!:) Te astept oricand pe la mine cu mare drag! Te pup!
cred ca e delicios si aromat! felicitari pentru anul de blog!
bai eu sunt nesim… iti zic la multi ani cu intarziere… dar niciodata nu-i prea tarziu nu? .. mi-a luat mintile ciocolata aia.. am o scuza ce-i drept !! Pupici
trebuie probat , neaparat…. si de inspiratie…pare destul de inspirat si colorat. felicitari si suntem cu ochii pe retete.
trebuie neaparat probat…..
si de inspiratie….are o culoare desebita
sunt cu chi dupa retete desebite si asta chiar e speciala ( pt mine cel putin )
felicitari si asteptam retete noi !
mai bine iti cumperi masina de spalat vase… asta-i reclama mascata la masina de vase! ALTCEVA NU OBTII DECAT VASE MURDARE!
uff… lamaie si cioco , menta… Doamne, cu ce am gresit?!?!?!!?!? VREAU SI EU !
Spune-mi te rog, cat dureaza pana se leaga crema de oua? Aproximativ…
Buna Anonim! Crema aceasta se lasa pe foc nu mai mult de 5 minute. Amesteci incontinuu ca sa nu se prinda de fundul vasului si vei observa ca este gata atunci cand se va tine usor de lingura. Nu te speria ca este mai lichida, atunci cand se va raci, va fi mai ferma, ca o budinca.
Spune-mi te rog , 6 foi de gelatina, cu cate plicuri de gelatina Dr O , echivaleaza? Multumesc! ERIKA Pupici
Exact un plic de gelatina granule de 10 g 🙂
Andreea, esti o dulcica, precum bunatatile ce ni le impartasesti cu atata pasiune! Multumesc pt raspunsul primit, pupicei dulci…Erika
Cu mare drag, Erika! Sper sa il incerci si sa-ti placa! Sa-mi spui cum ti-a iesit! Pup!
Din comoditate, m-am abatut usor de la reteta, dar n-am cuvinte sa-ti multumesc ce bunatate a iesit!!!!!! Mii de multumiri binemeritate pentru ideile ce ni le sugerezi si pupicei dulci ….. ERIKA
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Nu cred ca gustul s-a schimbat prea mult daca zici ca te-ai abatut usor de la reteta :). Asa ca nu pot decat sa ma bucur din suflet ca ti-a reusit si ca te-ai delectat cu el! Pup!
Nu stiu daca am inteles bine, dupa ce se coc cele doua blaturi, se imparte crema in doua si se coc SEPART cele doua blaturi cu crema?! si frisca ptr ornat este din cele 400 g ptr. crema? Multumesc!