Tort de lamaie cu menta

31
2465

Iata intr-un final si tortuletul pe care l-am pregatit cu ocazia implinirii unui an de blog. Va multumesc mult pentru mesaje si urari, si imi cer iertare pentru ca nu v-am raspuns la mesaje imediat, dar va asigur ca le-am citit pe toate pe nerasuflate si m-a bucurat fiecare cuvant scris de voi. Cam tarziu, ce-i drept vin cu reteta, dar eu zic ca nu strica sa o postez acum,  pentru ca pe niste calduri de acest gen 🙂 aromele de menta si lamaie vor fi la mare cautare! 🙂 Pe scurt, am combinat o prajitura cu o inghetata si a iesit ceva teribil de bun :). Adica o reteta de lemon squares (care avea si blat si crema) cu reteta de inghetata de menta (in care am mai adaugat si ceva ciocolata cu menta)  Iata ce s-a intamplat mai exact:

Pentru blaturi + crema de lamaie am folosit:
230 g unt
150 g zahar
280 g faina
1 praf sare
6 oua
4 lamai (cu tot cu coaja si suc)
300 g zahar
130 g faina
1 plic zahar vanilat
pentru crema:
250 ml lapte
150 g zahar
4 galbenusuri
1 manunchi de frunze de menta
400 g frisca
6 foi de gelatina
esenta de vanilie
1/2 cutie de ciocolata After Eight (optional)
untul la temperatura camerei l-am mixat bine de tot cu zaharul pana am obtinut o crema pufoasa
am adaugat si faina amestecata cu sarea

 

am obtinut o mingiuta de aluat

 

am impartit-o in doua bucati si am intins fiecare bucata intr-o forma de tort cu inel de tasabil de 24 cm Eu am avut 2 forme de tort de aceeasi dimensiune si am pus la copt ambele forme in acelasi timp. Daca nu aveti, atunci faceti cu randul 🙂
Am dat formele la cuptorul incins (170 grade) pentru 20 minute, intre timp am pregatit crema pentru blaturi.
Am razuit coaja de la lamai dupa care le-am stors
 intr-un castron am amestecat cele 6 oua, zaharul, coaja rasa de lamaie si sucul rezultat
am adaugat si faina si am amestecat bine de tot pentru a nu se forma cocoloase
am scos blaturile (care erau acum ca niste biscuiti gigantici ) din cuptor si am turnat peste ele compozitia rezultata
 am dat din nou blaturile la cuptor pentru 30 de minute (am scazut temperatura cuptorului la 140 grade)
am obtinut niste blaturi delicioase cu crema de lamaie, imi venea sa le mananc atunci pe loc! 🙂 Le-am lasat la racit si m-am apucat de crema de menta
intr-un castron am amestecat galbenusurile cu esenta de vanilie, zaharul si laptele, iar compozitia rezultata am transferat-o intr-un castron pe care l-am pus pe baie de abur
am amestecat incontinuu pana am obtinut o compozitie de consistenta unei smantani
 am spalat menta si am uscat-o cu un servet curat, am tocat-o in bucati mari,
dupa care am adaugat-o imediat compozitiei de galbenusuri. Am lasat crema in jur de 40 de minute sa se infuzeze menta.
dupa 40 de minute crema se racise si capatase o aroma deosebita de menta proaspata. Am strecurat compozitia apasand bine cu lingura pe frunzele de menta. Am adaugat gelatina inmuiata in apa si apoi topita si am adaugat-o compozitiei
am mixat bine de tot frisca, am tocat bucatile de ciocolata After Eight (tinute in prealabil 20 de minute la congelator ca sa se taie mai bine)
am amestecat frisca cu crema de menta, iar peste am adaugat bucatile de ciocolata
pentru montat am pus primul blat cu crema de lamaie, apoi o jumatate din compozitia de menta, celalalt blat cu lamaie si apoi restul de crema de menta, am dat la frigider pentru 2 ore si iata:
cu ornatul a fost mai greu caci aveam si mari emotii, iar inspiratie ioc :)) asa ca m-am hotarat sa imbrac tortul in frisca, sa-i fac niste moatze pe deasupra si…aici totul a intrat in ceatza…ca n-am stiut ce sa-i mai fac :))
asa ca am mai ras coaja de la o lamaie, am amestecat-o cu 3 lingurite de zahar si am pus pe margini. Nu radeti ca mi-a luat ceva timp pana m-am decis sa fac treaba asta! :)))
deasupra am pus cateva frunzulite de menta si cam asta a fost 🙂
lipsit de inspiratie si facut cu mari emotii…:)
dar gustul a fost tare bun! in plus a fost foarte racoritor, nu foarte dulce si tare interesant

 

daca vi se pare prea puternic gustul de menta, puteti renunta la ciocolata After Eight, sotzul meu care e innebunit dupa acest tip de ciocolata, a zis ca am comis un scarilegiu! 🙂

 

murmura de zor ca am stricat bunatate de ciocolata pe tort :))

 

dar toti au zis ca a fost intr-un final o combinatie reusita

 

sper sa va placa

 

iar la urmatorul an de blog sa ne revedem sanatosi si voiosi!
Enjoy!
Previous articleUn an de blog! Happy blogging day!
Next articlePui cu curry si caju 咖喱鸡
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

31 COMMENTS

  1. Cris, aroma dupa ce se infuzeaza menta nu este foarte tare. Mai tare a devenit ulterior de la ciocolata After Eight! 🙂 Data viitoare ori pun mai putina ciocolata, ori renunt la menta, inca ma mai gandesc cum sa fac :).

  2. Deci tortul asta pentru mine e ucigator.. Ai pus After Eight in tort?? si tona aia de menta…Pai Andreea.. eu inteleg ca tu stai prin Bucuresti.. dar unde mai exact?? imi ploua in gura continuuuuuu….

  3. Arata minunat !! La multi ani inca o data si iti promit ca ma voi razbuna. :))) Imi curg ochii dupa o felie de tort… :))) Termin eu dieta…SI vezi tu… :))))
    Pupicei scumpica mea!!!
    xoxoxoxo

  4. Multumesc Ana dear! La dieta sa stii ca am fost si eu si inca sunt, dar din cand in cand mai gust cate una-alta prin bucatarie 🙂 Iar din acest tort chiar am papat o felie intreaga! 🙂

  5. Adela este un tort foarte aromat! Poti injumatati cantitatile de menta daca ti se pare prea puternic gustul de menta. Insa la cel de lamaie eu una nu as renunta 🙂

  6. Multumesc pentru urari draga mea Andreea! Stai linistita, petrecerea e inca deschisa!:) Te astept oricand pe la mine cu mare drag! Te pup!

    • mai bine iti cumperi masina de spalat vase… asta-i reclama mascata la masina de vase! ALTCEVA NU OBTII DECAT VASE MURDARE!

    • Buna Anonim! Crema aceasta se lasa pe foc nu mai mult de 5 minute. Amesteci incontinuu ca sa nu se prinda de fundul vasului si vei observa ca este gata atunci cand se va tine usor de lingura. Nu te speria ca este mai lichida, atunci cand se va raci, va fi mai ferma, ca o budinca.

  7. Spune-mi te rog , 6 foi de gelatina, cu cate plicuri de gelatina Dr O , echivaleaza? Multumesc! ERIKA Pupici

  8. Andreea, esti o dulcica, precum bunatatile ce ni le impartasesti cu atata pasiune! Multumesc pt raspunsul primit, pupicei dulci…Erika

  9. Din comoditate, m-am abatut usor de la reteta, dar n-am cuvinte sa-ti multumesc ce bunatate a iesit!!!!!! Mii de multumiri binemeritate pentru ideile ce ni le sugerezi si pupicei dulci ….. ERIKA

    • Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Nu cred ca gustul s-a schimbat prea mult daca zici ca te-ai abatut usor de la reteta :). Asa ca nu pot decat sa ma bucur din suflet ca ti-a reusit si ca te-ai delectat cu el! Pup!

  10. Nu stiu daca am inteles bine, dupa ce se coc cele doua blaturi, se imparte crema in doua si se coc SEPART cele doua blaturi cu crema?! si frisca ptr ornat este din cele 400 g ptr. crema? Multumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + two =