Desi gurile rele spun despre sosul dulce-iute ca nu este chinezesc, ci mai degrabă provine din Thailanda sau Vietnam, el se gaseste totusi si in bucataria chinezeasca. Gustul sau dulce si picant in acelasi timp i-a cucerit si pe chinezi, astfel ca de multe ori, am gasit in restaurante, alaturi de anumite preparate si acest sos.
Si la noi in tara se gaseste acest tip de sos, la sticla sau la borcan (la borcan chiar are culoare dubioasa si miros ciudat, daca ar fi sa ma intrebati pe mine :D), contine pe langa ingredientele de baza, cantitati mari de zahar, coloranti, E-uri si alte cate mai. In plus, pretul este si el unul destul de piperat. Si atunci vine intrebarea: de ce sa nu vi-l faceti singuri acasa?
In plus, puteti sa va faceti sosul dupa placul vostru: adica sa decideti cat de dulce doriti si cat de picant suportati. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca, in afara de zahar si amidon, contine ingrediente naturale si sanatoase.
Sosul acesta este cel mai potrivit pentru Pachetelele de primavara, Coltunasi chinezesti, Turtite cu ceapa verde, sau Placintele cu carne. Ba chiar ati putea sa-l mai acompaniati si la Omleta cu ceapa verde sau Clatite chinezesti pentru micul dejun.
Partea rea la aceasta reteta este ca nu am poze din timpul prepararii :(. Sa mai iertati, dar pur si simplu nu am avut timp. Insa partea buna este faptul ca sosul se prepara extrem de repede si simplu, deci nu aveti nevoie de prea multe explicatii :).
Deci? Ce mai asteptati?
Ingrediente:
200 ml apa
100 g zahar
100 ml vin de orez (alcool de gatit)
4 ardei rosii iuti
1 bucata ghimbir cat o nuca
2 catei de usturoi
1 praf sare
1 lingura amidon
Intr-o oala puneti la fiert apa impreuna cu zaharul. Amestecati pana ce zaharul se topeste complet, apoi lasati sa fiarba pana ce pregatiti restul ingredientelor.
Spalati ardeii si ii curatati de cotor. Daca doriti sosul mai iute, atunci pastrati si semintele. Eu am pus 2 ardei cu seminte, 2 fara seminte. Intr-un robot de bucatarie puneti ardeii, ghimbirul, si usturoiul. Porniti robotul si lasati-l sa-si faca treaba pentru cateva secunde, pana ce ingredientele sunt tocate, de marimea bobului de orez. Eu am vrut ca sosul meu sa aiba bucatele de ardei in el, asa ca nu am transformat ingredientele in pasta.
Turnati ingredientele tocate in oala de pe foc, adaugati sarea si vinul de orez. Lasati sa clocoteasca. Dizolvati amidonul intr-o lingura de apa si turnati-l in oala. Aici puteti decide consistenta sosului. Daca doriti un sos mai gros si mai consistent, atunci mai lasati pe foc pana ce sosul mai scade. De asemenea, puteti creste cantitatea de amidon.
Se pastreaza in recipiente de sticla inchise ermetic, la frigider si rezista pana la 2 saptamani.
Multumim pentru reteta!!! Foodie kid mereu ma roaga sa ii cumpar sosul asta dar nu pot ca are tone de zahar si chestii dubioase cum zici si tu. Acum o sa ii fac in casa, va fi super fericit!
Monica, sper sa va placa! La mine a iesit tare bun prima data! A doua oara a iesit mai putin colorat, probabil ca din cauza ardeilor. Dar dupa cum ziceam, poti jongla cu cantitatile de ardei si zahar in timp ce fierbe sosul. Sa-mi zici cum ti-a iesit! 🙂
Eu am o reteta in care pun si ardei gras, dar trebuie neapart sa o incerc si pe a ta!
Ardei gras rosu mai pun si eu ca ca sa capete o culoare frumoasa :). Dar iute sa fie! Iutele conteaza! 🙂
Super reteta! Cu ce pot inlocui/ unde gasesc vin de orez?
Mai poti pune otet de vin romanesc, dar nu-i acelasi lucru. Incearca sa gastesti totusi vin de orez. Il gasesti si on line sub denumirea de otet de orez. Succes!
Eu l-am gasit la Mega Image- Rice Vinegar.
Sosul dulce acrisor e mai bun facut in casa.
Vinul de orez cu ce se poate inlocui , ceva mai usor de gasit ? multumesc
Ai putea inlocui si cu vin alb sec, mai putin aromat. Sper sa-ti placa! 🙂
Super sos ! Baietii mei sunt super-incantati, mai ales cand le fac si pachetele de primavara 🙂 Mi s-a intamplat sa nu am suficient otet de orez si atunci am adaugat vin alb demi-sec … delicios !
Carmen, cu vin alb demisec nu am incercat niciodata :). Dar daca a fost pe gustul vostru, ma bucur tare mult! Va mai astept pe blog!
Buna Carmen! Asa e ca e mai bun sosul acesta facut in casa ca cel cumparat? Il poti adapta dupa gustul tau.