Sos dulce iute-sweet chilli sauce

10
14585

 

 

Desi gurile rele spun despre sosul dulce-iute ca nu este  chinezesc, ci mai degrabă provine din Thailanda sau Vietnam, el se gaseste totusi si in bucataria chinezeasca. Gustul sau dulce si picant in acelasi timp i-a cucerit si pe chinezi, astfel ca de multe ori, am gasit in restaurante, alaturi de anumite preparate si acest sos.

 

 

Si la noi in tara se gaseste acest tip de sos, la sticla sau la borcan (la borcan chiar are culoare dubioasa si miros ciudat, daca ar fi sa ma intrebati pe mine :D), contine pe langa ingredientele de baza, cantitati mari de zahar, coloranti, E-uri si alte cate mai. In plus, pretul este si el unul destul de piperat. Si atunci vine intrebarea: de ce sa nu vi-l faceti singuri acasa?
In plus, puteti sa va faceti sosul dupa placul vostru: adica sa decideti cat de dulce doriti si cat de picant suportati. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca, in afara de zahar si amidon, contine ingrediente naturale si sanatoase.
Sosul acesta este cel mai potrivit pentru Pachetelele de primavara, Coltunasi chinezesti,  Turtite cu ceapa verde, sau Placintele cu carne. Ba chiar ati putea sa-l mai acompaniati si la Omleta cu ceapa verde sau Clatite chinezesti pentru micul dejun.
Partea rea la aceasta reteta este ca nu am poze din timpul prepararii :(. Sa mai iertati, dar pur si simplu nu am avut timp. Insa partea buna este faptul ca sosul se prepara extrem de repede si simplu, deci nu aveti nevoie de prea multe explicatii :).
Deci? Ce mai asteptati?
Ingrediente:
200 ml apa
100 g zahar
100 ml vin de orez (alcool de gatit)
4 ardei rosii iuti
1 bucata ghimbir  cat o nuca
2 catei de usturoi
1 praf sare
1 lingura amidon
Intr-o oala puneti la fiert apa impreuna cu zaharul. Amestecati pana ce zaharul se topeste complet, apoi lasati sa fiarba pana ce pregatiti restul ingredientelor.
Spalati ardeii si ii curatati de cotor. Daca doriti sosul mai iute, atunci pastrati si semintele. Eu am pus 2 ardei cu seminte, 2 fara seminte. Intr-un robot de bucatarie puneti ardeii, ghimbirul, si usturoiul. Porniti robotul si lasati-l sa-si faca treaba pentru cateva secunde, pana ce ingredientele sunt tocate, de marimea bobului de orez. Eu am vrut ca sosul meu sa aiba bucatele de ardei in el, asa ca nu am transformat ingredientele in pasta.
Turnati ingredientele tocate in oala de pe foc, adaugati sarea si vinul de orez. Lasati sa clocoteasca. Dizolvati amidonul intr-o lingura de apa si turnati-l in oala. Aici puteti decide consistenta sosului. Daca doriti un sos mai gros si mai consistent, atunci mai lasati pe foc pana ce sosul mai scade. De asemenea, puteti creste cantitatea de amidon.
Se pastreaza in recipiente de sticla inchise ermetic, la frigider si rezista pana la 2 saptamani.
Previous articleTarta cu crema frangipane si smochine
Next articleMini gogosi coapte cu ananas si scortisoara
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

10 COMMENTS

  1. Multumim pentru reteta!!! Foodie kid mereu ma roaga sa ii cumpar sosul asta dar nu pot ca are tone de zahar si chestii dubioase cum zici si tu. Acum o sa ii fac in casa, va fi super fericit!

    • Monica, sper sa va placa! La mine a iesit tare bun prima data! A doua oara a iesit mai putin colorat, probabil ca din cauza ardeilor. Dar dupa cum ziceam, poti jongla cu cantitatile de ardei si zahar in timp ce fierbe sosul. Sa-mi zici cum ti-a iesit! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 5 =