Tarta cu crema frangipane si smochine

6
903

 

Nu stiu despre voi, dar fructele copilariei mele sunt…smochinele! Nu merele, nu perele, nu caisele, nu prunele, ci…smochinele! Smochinele proaspete! Bunicul meu a avut in curte un smochin mare, asa ca eu de mica ma stiu cu smochinul ala langa casa. Facea niste smochine mici, mai inchise la culoare, cu miezul parfumat, dulce si de o culoare usor rozalie.
Multa lume intra in curtea bunicului si nu stia ce fructe sunt alea. Dar eu mancam aproape toata vara si pana catre sfarsitul toamnei.
Intr-o zi…smochinul bunicului s-a uscat si bunicul a trebuit sa-l taie. Insa pe langa smochin au rasarit alti lastari, din care a mai iesit un smochin. Smochinul acela este si acum in curtea bunicului si din care am mancat smochine si vara aceasta. Asa de tare m-am bucurat cand le-am vazut…am zis ca neaparat trebuie sa pregatesc si un dulce din ele
si m-am gandit ca le-ar sta foarte bine in aceasta tarta :).

 

Ingrediente:
pentru crusta:
150 g faina
120 g unt RECE
50-70 ml apa RECE
1 praf sare
pentru crema frangipane:
150 g migdale
100 g unt
100 g zahar
1 ou
zahar vanilat
+
10 smochine mici sau 5 smochine mari
Pentru crusta: intr-un robot de bucatarie puneti faina, untul RECE taiat bucati si sarea. Pulsati cateva secunde robotul pana ce obtineti o compozitie de faina cu bucatele de unt de marimea bobului de mazare. Turnati apa si porniti din nou blenderul. Veti obtine o compozitie lipicioasa si usor neomogena. (In functie de consistenta untului si a fainii, e posibil sa folositi mai multa sau mai putina apa). Daca aluatul vi se pare prea lipicios, presarati peste el inca 1 lingura de faina. Strangeti aluatul intr-o bila, inveliti-l in folie alimentara si dati-l la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Intre timp pregatiti crema frangipane:
Intr-un robot de bucatarie mixati migdalele pana ce obtineti o faina fina. Puneti faina obtinuta intr-un bol. Adaugati peste untul moale si amestecati. Adaugati apoi oul si zaharul vanilat. Amestecati si obtineti o compozitie compacta.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider. Presarati blatul de lucru cu faina si asezati aluatul desfacut din folie. Intindeti-l cu sucitorul, astfel incat sa obtineti un dreptungi potrivit pentru tava de tarta. Intindeti aluatul in tava, intepati-l cu furculita din loc in loc.
Turnati crema frangipane si nivelati bine cu ajutorul unei linguri. Taiati smochinele in sferturi si asezati-le in tava.

 

Dati tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

 

 

Lasati tarta sa se raceasca complet in tava.
Deasupra puteti sa mai presarati cateva migdale tocate si frunze proaspete de menta

 

 

Taiati tarta in felii potrivite si serviti cu smochine proaspete
Desi n-am incercat, am auzit ca altii au taiat tarta cat era calda inca si au servit-o cu inghetata alaturi. Daca faceti lucrul asta, sa-mi spuneti si mie cum vi s-a parut! 🙂

 

 

 

Noua ne-a placut asa cum a fost si o vom mai incerca si data viitoare.
Enjoy!
Previous articleBurgeri de somon cu salsa picanta de porumb
Next articleSos dulce iute-sweet chilli sauce
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

6 COMMENTS

  1. Eh, cate amintiri mi-ai trezit cu tarta asta! Iar acum, citind povestea ta, am simtit ca cineva imi intelege atat de bine dragostea pentru smochine!
    PS. Chiar merge cu inghetata alaturi 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 5 =