Tort de mere cu frisca cu mere caramelizate, blat pufos si imbracat cu frisca. Acesta este unul dintre torturile copilariei mele! Cu ingrediente putine, dar de calitate si care se potrivesc perfect ca gust. Merele caramelizate dau un gust fenomenal acestui tort, iar frisca vine sa completeze caramelul.
In special in aceasta perioada, octombrie-noiembrie mama pregatea des acest tort de mere, pentru ca este un tort de toamna cu gust bogat si placut. Mama folosea pentru acest tort o cratita, ceea mi se parea cam ciudat, insa, dupa atatia ani in care am facut si eu acest tort, va spun ca cel mai bine iese in cratita.
Pe scurt cum se prepara acest tort: pe fundul unei oale se caramelizeaza zaharul, dupa care se aseaza in straturi mere taiate sferturi, se toarna peste o compozitie de blat pufos asemanator pandispanului. Dupa coacere, se raceste complet, apoi se imbraca in frisca. Desi se face in etape, nu este greu de facut acest tort si nicidecum pretentios! O sa-l iubiti de la prima degustare!
In poze aici la mine se vede faptul ca proportia mere-blat nu este una egala, insa sotului meu asa ii place. Eu va las reteta cu mai multe mere, caci este pacat sa nu simtiti aroma lor asa cum se cuvine!
Despre mere: folositi mere Ionatan, Florina sau Idared, adica mere care sa reziste la copt. Nu folositi mere Golden sau Bot de iepure.
Despre servit: fiind un tort, se presupune ca se serveste rece si ca este ornat cu frisca rece. Insa, sa stiti, acest tort poate fi servit si usor cald alaturi de frisca rece. In acest caz, timpul de asteptare este mult mai mic si va puteti bucura de aroma merelor cat sunt inca calde si de contrastul cald-rece. :). Revin cu detalii mai jos, la partea de montat.
Pe blog mai gasiti o multime de retete cu mere precum: cornuri cu mere, placinta cu mere, tarta cu mere si crema de vanilie, placinta cu mere impletita, rulada de mere.
Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente pentru un tort cu diametrul 20-22 cm:
- pentru stratul de mere:
- 120 g zahar
- 50 g unt moale
- 1 kg mere
- pentru blat:
- 4 oua
- 1 varf lingurita sare
- 70 g zahar
- 2 lingurite zahar vanilat
- 50 ml ulei
- 100 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingura ulei (pentru uns peretii cratitei)
- pentru frisca:
- 400 ml smantana lichida pentru frisca 35% grasime
- 30 g mascarpone (optional)
- 50 g zahar pudra
- 1 lingurita zahar vanilat sau extract de vanilie
Pentru inceput, pregatiti caramelul: Folositi o cratita cu diametrul de 20-22 cm cu peretii inalti, caci aluatul se va coace direct in cratita peste mere si va creste. Puneti zaharul in cratita, distribuiti-l in strat uniform si puneti cratita pe foc. Caramelizati zaharul la foc mic pana ce capata culoare usor aramie. Supravegheati-l atent si nu amestecati in el cu spatula sau lingura. Lasati zaharul sa se topeasca incet. Din cand in cand puteti roti usor cratita daca observati ca are tendinta sa se arda pe margini, iar in mijloc inca ramane zahar.
Stingeti focul si trageti cratita deoparte. Cat caramelul inca este fierbinte (cu mare grija!) rotiti cratita incet, astfel incat caramelul sa ajunga putin si pe marginile cratitei, cam 2 cm deasupra fundului cratitei. Lasati cratita deoparte si lasati caramelul sa se raceasca complet.
Intre timp, pregatiti merele si incingeti cuptorul: Setati cuptorul la 200 grade Celsius cu functia de gatit sus-jos, fara ventilatie. Curatati de coaja si cotor merele, taiati-le in sferturi.
Pregatiti stratul de mere: Peste caramelul intarit puneti untul moale. Ungeti toata suprafata caramelului cu unt. (Acest lucru va ajuta ca merele sa nu se lipeasca de cratita si sa se dezlipeasca usor atunci cand vom rasturna tortul de mere pe platou. 😉 ). Peste caramel asezati sferturile de mere in straturi. Veti avea cam 3 straturi de mere si probabil cratita se va umple cam pe jumatate. Nu va temeti, dupa coacere, merele vor scadea mult in volum. Dati cratita cu mere la cuptorul incins pentru 20 de minute.
Pregatiti blatul: Separati galbenusurile de albusuri. Puneti galbenusurile intr-un bol mai mic, iar albusurile puneti-le in vasul unui robot de bucatarie sau intr-un vas mai mare daca folositi un tel de mana. Peste albusuri presarati sarea si incepeti sa mixati albusurile pana incep sa capete putin volum. Apoi adaugati zaharul si zaharul vanilat. Mixati pana ce obtineti o spuma lucioasa. Adaugati pe rand galbenusurile, dupa care uleiul. La final, incorporati incet si cu grija faina amestecata cu praful de copt, ajutandu-va de o spatula. Faceti cu spatula miscari largi de sus in jos in vasul in care amestecati pentru a nu scoate tot aerul format. Astfel veti avea un blat usor si aerat.
Scoateti cratita de la cuptor, merele sunt pe jumatate coapte si au mai scazut in volum. Cu mare grija sa nu va ardeti, picurati uleiul (cei 50 ml) pe marginile cratitei, folosindu-va de o pensula ungeti usor peretii cratitei. Acest lucru va va ajuta ca blatul sa se desprinda usor de pe marginile cratitei. Dati cratita din nou la cuptorul incins, scadeti temperatura la 180 grade Celsius. Coaceti timp de 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea nu iese curata, atunci mai lasati la copt inca 5 minute.
Desi toate retetele de tort spun ca blatul tortului se elibereaza din forma atunci cand blatul este racit, la acest tort blatul impreuna cu merele se elibereaza din cratita cat sunt inca fierbinti. Daca se racesc, atunci caramelul se intareste din nou si se va putea scoate din cratita.
Scoateti cratita de la cuptor. Treceti cu lama unui cutit printre marginile cratitei si blat pentru a va asigura ca se desprinde bine. Pregatiti o farfurie sau platoul de servit. Fixati farfuria sau platoul cu gura in jos pe suprafata cratitei. (Folositi manusile de bucatarie, caci cratita este foarte fierbinte!). Cu o miscare ferma rasurnati cratita cu fundul in sus, astfel incat blatul sa fie in farfurie, iar merele deasupra. In acest moment, ar trebui sa simitit cum blatul se desprinde de cratita. Cu mare grija ridicati incet cratita. Blatul ar trebui sa fie perfect desprins, iar merele sa stea bine asezate. Daca totusi mai sunt mere prinse pe fundul cratitei, le puteti pune si pe ele pe deasupra fara probleme. Tortul se va intari odata ce se va raci, in plus, pe deasupra veti veni cu un strat de frisca si nu se vor vedea imperfectiunile ;).
Lasati tortul la temperatura camerei sa se raceasca complet. Apoi puteti sa il ornati cu frisca. Eu obisnuiesc sa dau tortul la frigider asa cum este, iar apoi sa il ornez cu frisca in momentul servirii. Asa frisca se fixeaza mai bine pe tort si nu risca sa se topeasca daca tortul nu este complet racit.
Mama obisnuia sa orneze tortul cat era putin cald, caci ii place contrastul de tort usor cald si frisca rece :). In acest caz, lasati tortul sa se racoreasca pana este usor cald, si puneti separat intr-un bol frisca batuta. Serviti felii de tort alaturi de cateva linguri de frisca rece.
Pentru montat tortul: Bateti spuma frisca impreuna cu mascarpone, zaharul pudra si extractul de vanilie sau zaharul vanilat. Mascarpone este optional insa el ajuta sa se stabilizeze frisca mai bine si sa reziste montata pe tort mai mult timp. Cu ajutorul unui pos de bucatarie si cu un dui sau cu o spatula distribuiti frisca pe tort. Aici puteti sa faceti orice model doriti voi: rozete de frisca, margini de frisca, orice doriti voi! :). Pe deasupra eu am presarat si foarte putina scortisoara.
Serviti cel mai bine rece. Dar, dupa cum am spus, puteti sa il serviti si usor cald, si sa serviti frisca separat.
Enjoy!