Placinta cu mere

0
24427
Placinta cu mere
image_pdfimage_print

Placinta cu mere de casa, placinta copilariei, cu aluat fraged, umplutura de mere rase, asa cum o faceau mamele noastre.

Nu stiu pe cineva care sa nu cunoasca placinta asta cu mere. Multi dintre noi am crescut cu placinta asta cu mere, alaturi de gogosi si clatite. Cu precadere, placinta asta se pregatea toamna cand erau mai multe mere, se facea mai mult aluat, iar jumatate din el se pregatea cu mere, jumatate cu dovleac.

Placinta cu mere

Chiar acum cand scriu aceasta postare, savurez o bucata de astfel de placinta alaturi de o ceasca de cafea si va spun sincer, la mine in casa e toamna si miroase a mar copt. Cam ce iti poti dori mai mult de atat?

Eu am facut placinta intr-o tava de aproximativ 23×25 cm ca sa iasa placinta putin mai inalta, dar voi puteti sa folositi o tava putin mai mare daca doriti o placinta mai subtirica. Insa, sa stiti ca este nevoie de multe mere. Adica mai bine de 1,5 kg mere pentru toata tava, eu am pus 1,8 kg mere, iar daca vreti si mai multa umplutura, nu va sfiiti sa puneti si 2 kg mere. par multe mere, insa dupa ce le decojiti si le scoateti cotoarele, apoi dupa ce le stoarceti de suc, o sa fie considerabil mai putine mere.

Pe blog am strans o intreaga colectie cu mere, asa ca va las aici cateva idei: cornuri cu mere, rulada de mere, cheesecake cu mere, gogosi la cuptor cu mere coapte, placinta cu mere impletita.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente (tava de aproximativ 23×25 cm)
  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 150 ml ulei
  • 3 oua
  • 70 g zahar
  • 150 g iaurt
  • 10 g praf de copt
  • ½ lingurita sare
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1,8 kg mere
  • 100 g zahar
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 30 g amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 2 lingurite scortisoara pudra

Incepeti cu merele caci ele trebuiesc calite si apoi sa se raceasca: Spalati si curatati merele de coaja si cotor. Cu ajutorul unei razatoare radeti merele pe razatoarea cu gauri mari. Stoarceti in pumni merele rase pentru a elimina cat mai mult din sucul merelor. Puteti bea acest suc sau il puteti folosi la alte dulciuri. Puneti merele rase si stoarse intr-o cratita impreuna cu zaharul, amidonul si sucul de lamaie si fierbeti totul pana ce merele sunt calite si usor moi. Stingeti focul, adaugati zaharul vanilat si scortisoara, amestecati bine. Lasati deoparte sa se raceasca complet.

Placinta cu mere

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.

Pregatiti aluatul: Eu obisnuiesc sa fac aluatul direct pe blatul de lucru si il framant cu mana. Dar puteti face aluatul si la robotul de bucatarie. In orice caz, pregatirea aluatului chiar nu dureaza mult! Va las in continuare ambele metode de preparare si framantat de mana si framantat la robot:

Aluatul framantat cu mana (10 minute): Cerneti faina pe blatul de lucru. Luati un castron, puneti-l in mijlocul gramezii de faina si rotiti-l de cateva ori, facand astfel un cerc gol in mijloc. Indepartati castronul si in spatiul creat puneti uleiul, ouale, zaharul, iaurtul, praful de copt si sarea. Cu ajutorul unei furculite amestecati toate aceste ingrediente pana ce devin o masa omogena. Apoi, treptat incorporati faina cu ajutorul furculitei sau cu ajutorul unei raclete de bucatarie. La final framantati rapid cu mainile tot aluatul pana ce obtineti o bila compacta de aluat.

Aluatul framantat la robot (5 minute): In vasul robotului adaugati uleiul, ouale, zaharul, iaurtul, sarea. Amestecati cu paleta frunza a robotului 2 minute pana ce toate sunt amestecate. Adaugati faina amestecata cu praful de copt si porniti din nou robotul timp de 2-3 minute pana ce faina este complet incorporata si se formeaza un aluat compact.

Dupa framantare (oricare dintre metode) impartiti aluatul in 2 parti egale, acoperiti-le cu un prosop si lasati-le pentru 10 minute sa se odihneasca.

Placinta cu mere

Intre timp, pregatiti tava si asigurati-va ca aveti cuptorul incins.

Pregatiti placinta: presarati foarte putina faina pe blatul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindeti prima bucata de aluat intr-o foaie cu dimensiunile tavii. Puneti prima foaie in tava. Daca se intampla ca foaia sa se mai rupa pe ici pe colo, nu e problema, lipiti-o la loc, sau luati bucati de pe marginea foii si completati unde este nevoie. Luati umplutura de mere racita si distribuiti-o uniform pe toata suprafata foii. Intindeti si cealalta bucata de aluat cu aceleasi dimensiuni si asezati foaia peste umplutura de mere. Cu ajutorul unei furculite intepati din loc in loc foaia pentru o coacere uniforma.

Dati placinta la cuptorul incins pentru 35-40 de minute pana este rumena pe deasupra. Scoateti placinta de la cuptor si lasati-o sa se raceasca complet (asta daca puteti rezista! :))) ).

Pudrati placinta cu zahar si serviti. Rezista foarte bine si 3-4 zile. Adica se poate pastra la temperatura camerei, dar din proprie experienta, va spun ca nu rezista mai mult de 2 zile, dispare, nu stiu ce se intampla cu ea :))).

Placinta cu mere

Enjoy!

Previous articleEclere cu cafea
Next articlePaste cu lamaie si salvie
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!