Eclere cu cafea

0
4772
Eclere cu cafea
image_pdfimage_print

Eclere cu cafea cu aluat crocant, crema cu cafea, glazura cu cafea. Eclere de casa minunate la gust cu multa aroma de cafea care se potrivesc perfect alaturi de o… ceasca de cafea :).

Daca ma urmariti de mai mult timp aici, stiti ca iubesc cafeaua si mai ales, deserturile cu cafea. Imi place cafeaua mai mult pentru gustul ei minunat decat pentru proprietatile ei recunoscute :). Nu as putea refuza nicicand o cafea buna si aromata!

Eclere cu cafea

Pe blog am mai pregatit si alte deserturi minunate cu cafea precum: prajiturele cu nuci si cafea, cheesecake cu cafea, tort cu ciocolata, zmeura si cafea, biscotti cu cafea.

Nu sunt la prima incercare de a face eclere cu cafea, am mai facut si mi-au placut. Asa ca de data aceasta, am zis sa le mai fac o data si sa le pozez caci isi merita locul aici pe blog! Sunt delicioase! Si de data aceasta am folosit cu succes faina grau alba Superioara 000 de la Baneasa care a dat rezultate excelente!

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

Ingrediente (pentru 25 bucati):

  • Pentru aluatul de eclere:
  • 80 ml apa
  • 80 ml lapte
  • 100 g unt 82% grasime
  • 1 varf lingurita sare
  • 150 g faina superioara Baneasa
  • 5 oua mari (220 g cantarite fara coaja)
  • pentru crema:
  • 200 ml lapte
  • 100 ml espresso tare
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar alb
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita pasta de vanilie (sau zahar vanilat)
  • 200 g mascarpone
  • 10 g cafea instant
  • pentru glazura:
  • 200 g zahar pudra
  • 30 ml cafea espresso tare
  • 5 g cafea instant
  • boabe intregi de cafea

Pentru aluatul de eclere: Intr-o craticioara turnati apa, laptele, untul si sarea, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere.

Turnati dintr-odata toata cantitatea de faina, luati craticioara de pe foc si amestecati energic cu ajutorul unei linguri de lemn. pana ce tot aluatul se strange.

Mai dati pe foc timp de 1 minut pentru a scoate toata umezeala din aluat.

Dati craticioara la o parte sa se racoreasca pentru 10 minute amestecand din cand in cand. Aici va puteti ajuta de un mixer. Folositi paleta tip frunza si amestecati cu ea compozitia pana ce se raceste.

Cand compozitia este calda, suportabila la deget, adaugati primul ou si amestecati foarte bine pana ce oul este incorporat.

Procedati la fel si cu celelalte oua, avand grija sa nu adaugati pe urmatorul pana ce primul nu este complet incorporat. La final trebuie sa obtineti un aluat moale care formeaza un V atunci cand cade de pe paleta.

Luati o punga speciala pentru patiserie, introduceti in ea un dui zimtat, taiati coltul pungii, dupa care umpleti punga cu compozitia de eclere.

Pentru coacere eclere: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.  Folositi tava mare a aragazului si tapetati-o cu hartie de copt. puneti in cele 4 colturi ale tavii putin aluat pentru a adera bine hartia de copt. Formati eclere lungi de 10 cm, lasand spatiu intre ele caci vor creste mult la copt.

 Dati tava la cuptorul incins si coaceti la 180 grade Celsius pentru 30-35 minute. NU deschideti usa cuptorului intre timp! Eclerele au tendinta sa se lasa imediat daca sufera soc termic! Dupa 30 de minute scoateti eclerele de la cuptor si lasati-le sa se raceasca complet. Puteti face cojile de eclere si cu cateva zile inainte. Ele trebuie sa fie complet reci si uscate in momentul in care le umpleti.

Pentru crema de cafea: 

Intr-o craticioara turnati laptele si espresso, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire amestecul de lapte si espresso fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.

Turnati compoztia inapoi in craticioara si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati pasta de vanilie sau zaharul vanilat si amestecati bine pana este complet incorporat. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet, apoi dati la frigider pentru 2-3 ore.

Scoateti compozitia de la frigider, amestecati cu mascarpone si cafeaua instant si mixati bine pana obtineti o crema fina. Puneti crema intr-un pos de patiserie in care ati pus un dui subtire.

Eclere cu cafea

Pentru glazura de cafea: intr-un bol turnati zaharul pudra. Amestecati espresso cu cafeaua instant pana ce cafeaua instant este complet dizolvata. Turnati treptat acest amestec peste zaharul din bol amestecand incontinuu. Este posibil sa nu fie nevoie de tot amestecul de cafea. Turnati treptat pana ce obtineti o compozitie lichida, dar usor vascoasa. Faceti glazura cu putin timp inainte de a glazura eclerele. Glazura are tendinta sa se usuce destul de repede, asa ca este indicat sa o pastrati acoperita cu o folie alimentara pana in momentul folosirii.

Montati eclerele. Cu ajutorul unui cutit intepati si faceti 3 mici orificii in partea de jos a cojilor de eclere (partea cu care au stat pe tava). Cu ajutorul posului de patiserie in care ati pus crema introduceti crema in cele 3 orificii create. Treceti partea de sus a fiecarui ecler prin glazura, lasati glazura sa se scurga bine de pe ecler tinand eclerul inclinat deasupra bolului de glazura.

Eclere cu cafea

Treceti usor cu degetul peste glazura pentru a forma o pelicula uniforma. Puneti eclerele pe un gratar de bucatarie.

Eclere cu cafea

Apoi pe deasupra puneti boabe intregi de cafea.

Eclere cu cafea

Pastrati eclerele la frigider pana in momentul servirii.

Sunt absolut delicioase!

Previous articleCornuri cu mere
Next articlePlacinta cu mere
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here