Tort cu caise

0
1102
Tort cu caise
image_pdfimage_print

Tort cu caise este un tort absolut senzational, de vara cu multe caise si ciocolata alba. Este usor de pregatit, fresh, cu multe arome de cardamom, portocale, fistic si vanilie.

Ideea acestui tort a pornit de la un cheesecake, insa este atat de frumos si festiv, incat l-am numit tort 😊. Iubesc caisele in toate formele lor, iar acest tort nu poat decat sa exprime iubirea pentru ele.

Pe scurt, acest tort cu caise are: la baza are un blat rapid de biscuiti cu unt si fistic (voi puteti alege sa faceti un blat de pandispan, spre exemplu, daca nu doriti blat de biscuiti), dupa care un strat cu piure de caise caramelizate si ciocolata alba. La final, mascarpone, zahar si putina frisca, iar pe deasupra caise caramelizate la cuptor.

Caisele caramelizate sunt ceva divin! O sa va placa tare mult! Ideea aceasta de caise o puteti folosi si la alte deserturi usoare de vara. Le puteti consuma ca atare alaturi de putina frisca si un biscuite, spre exemplu. Sau peste clatite, sau pancakes. Si in multe alte deserturi!

Pe blog mai puteti gasi si alte idei de tort precum: tort Padurea Neagra, Tort de clatite cu lamaie si mac, tort cu trufe de ciocolata si portocale, tort cu cocos si fructe de padure

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :). Tot aici puteti vedea si video pentru aceasta reteta.

Din ingredientele de mai jos eu am obtinut un tort cu caise mic, cu diametrul de 18 cm. Pentru o forma de tort de 22-24 cm, dublati cantitatile.

  • Ingrediente:
  • Pentru blat:
  • 250 g biscuiti digestivi
  • 80g unt topit si racit
  • 80 g fistic tocat
  • Pentru caisele caramelizate:
  • 10 caise proaspete taiate jumatati
  • Coaja si sucul de la 1 portocala netratata
  • 70 g zahar
  • 10 pastai cardamom
  • 1/2 pastaie vanilie
  • Pentru stratul de caise:
  • 7 caise caramelizate (14 jumatati caise coapte cu siropul format)
  • 300 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina granule
  • Pentru stratul de mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 30 g zahar pudra
  • 50 ml frisca lichida
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru topping:
  • 3 caise caramelizate (6 jumatati cu putin sirop)
  • Fistic tocat

Pregatiti caisele caramelizate: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o tava puneti caisele taiate jumatati peste care presarati zaharul, pastaile de cardamom, pastaia de vanilie. Cu ajutorul unei ustensile pentru curatat cartofii taiati coaja portocalei, astfel incat sa aveti fasii mari. Puneti cojile de portocala peste caise, apoi stoarceti sucul portocalei peste caise. Dati la cuptorul incins pentru 25-30 de minute. Aveti nevoie de caise moi dar si ferme care sa isi pastreze forma atunci cand le puneti pe tort.

Scoateti tava cu caise de la cuptor si lasati sa se raceasca complet. Puteti face acest lucru de cu seara, sau cu o zi inainte, pastrati tava cu caise la frigider pana in momentul folosirii.

Intre timp, pregatiti blatul de biscuiti: intr-un robot de bucatarie maruntiti biscuitii digestivi pana obtineti o compozitie nisipoasa. Turnati compozitia intr-un bol, peste care adaugati untul topit si racit si fisticul tocat. Turnati amestecul intr-o tava cu fund detasabil cu diametrul de 18 cm. Nivelati compozitia si presati usor cu ajutorul unei linguri sau cu fundul unui pahar. Dati tava la frigider pana ce pregatiti compozitia.

Pregatiti stratul de caise: Hidratati gelatina granule in 3 linguri de apa.

Intr-un bol puneti frisca lichida si dati la cuptorul cu microunde pentru 1 minut pana ce frisca se incalzeste bine. Peste ea puneti ciocolata alba rupta bucati. Lasati 1 minut, dupa care adaugati gelatina hidratata, amestecati bine cu un tel sau cu ajutorul unui blender vertical.

Din tava cu caise caramelizate indepartati coaja de portocala si boabele de cardamom. Pastaia de vanilie o puteti pastra pentru la final la décor.

Pastrati deoparte 6 jumatati de caise si 1-2 linguri de sirop pentru topping. Puneti  restul de caise caramelizate (14 jumatati) intr-un bol cu restul de sirop. Cu ajutorul unui blender vertical pasati caisele.

Turnati piureul de caise peste amestecul de frisca si ciocolata alba. Amestecati bine cu ajutorul unui tel.

Montati totul: Scoateti de la frigider forma de tort cu blat. Pe margini puneti o folie de acetat pentru a va fi mai usor sa scoateti tortul din forma la final. In forma pregatita turnati amestecul de caise, nivelati bine cu ajutorul unei spatule. Dati la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte.

Pregatiti stratul de mascarpone: intr-un bol puneti mascarpone impreuna cu zaharul, frisca lichida si zaharul vanilat. Mixati pana obtineti o compozitie usoara si aerata.

Pe deasupra asezati cele 6 jumatati de caise caramelizate pastrate impreuna cu putin sirop.

La final presarati fistic tocat. Ca décor mai puteti pune si pastaia de vanilie.

Acest tort cu caise este un tort absolut minunat!

Aromele sunt de-a dreptul superbe!

Caisele caramelizate sunt divine! O sa va placa mult de tot!

Enjoy!

Previous articleOrez prajit chinezesc
Next articleClatite cu spanac si branza
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here