Iaca dupa atatea sarbatori, ma intorc la wok-ul chinezesc, caci taaare mult mi-a lipsit! Dar ce vorbesc eu despre wok aici? Azi nu folosim wok-ul, dar gatim tot chinezeste. Servim niste placintele delicioase renumite in zona de nord a Chinei si foarte renumite si in zona cea mai de sud a Chinei, zona Guangzhou. In bucataria cantoneza, ele fac parte din preparatele gen “dim sum”, preparate care au in componenta lor diferite tipuri de aluaturi din faina de grau, fierte sau prajite.
Avem nevoie de:
300 g faina de grau
170 ml apa calda
250 g carne de porc
3 foi varza chinezeasca
3 fire de ceapa verde
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
2 lingurite amidon
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
1 praf sare
1 praf piper
cca 100 ml ulei pentru prajit
mai intai de toate punem la fiert o oala cu apa, cand apa a fiert scufundam pentru 2 minute foile de varza
le scoatem din apa, le scurgem bine de apa, dupa care le tocam marunt, tocam si ceapa verde marunt
tocam marunt usturoiul si ghimbirul
tocam carnea de porc si adaugam peste ea sarea, piperul, amidonul, sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan
adaugam peste carne ceapa, varza tocata si scursa bine de apa, usturoiul si ghimbirul
amestecam totul foarte bine pentru a obtine o pasta consistenta. Este foarte important ca pasta noastra sa nu lase lichid, daca este prea moale, atunci mai adaugam un pic de amidon. Lasam compozitia deoparte si ne ocupam de aluat.
pe masa de lucru cernem faina si facem in centrul ei o gropitza, adaugam apa calda
incepem sa amestecam faina cu apa pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini, il lasam sa se odinheasca 10 minute
rupem din aluat bucati de marimea unui ou
turtim cu podul palmei bucata de aluat, dupa care o intindem usor cu sucitorul
luam cam o lingura din compozitia de carne si o asezam in centrul cercului de aluat
incepem si strangem marginile aluatului
formand intr-un final o bocceluta de aluat umplut
intoarcem bocceluta invers, astfel incat inchizatura ei sa vina pe masa de lucru
turtim usor bocceluta cu podul palmei
si cu ajutorul sucitorului indem usor de tot aluatul pentru a forma o placintica, avand grija sa nu apasam prea tare pe aluat, astfel incat sa nu iasa umplutura afara
vom obtine o placintica relativ subtire cam cat o farfurioara pentru ceasca de ceai
continuam cu restul de aluat si compozitie pana terminam de facut toate placintelele. Incingem uleiul in tigaie si prajim placintelele pe ambele parti la foc mic pana aluatul se rumeneste, presand din cand in cand pe aluat cu ajutorul unei lopatzele de bucatarie pentru a ajuta si carnea din compozitie sa se gateasca
le scoatem pe un servetel de bucatarie dupa care le servim imediat
le putem servi alatui de sos de soia, sau pasta de ardei iute si boabe de soia
garnisite cu ceapa verde
sau cu sosuri dulci
dar neaparat calde!
reprezinta un aperitiv grozav la o masa chinezeasca
sau pot fi servite la pranz
adevarat va spun si nu va mint,
sunt un deliciu!
Enjoy!