Placintele chinezesti cu carne

19
10399
image_pdfimage_print

Iaca dupa atatea sarbatori, ma intorc la wok-ul chinezesc, caci taaare mult mi-a lipsit! Dar ce vorbesc eu despre wok aici? Azi nu folosim wok-ul, dar gatim tot chinezeste. Servim niste placintele delicioase renumite in zona de nord a Chinei si foarte renumite si in zona cea mai de sud a Chinei, zona Guangzhou. In bucataria cantoneza, ele fac parte din preparatele gen “dim sum”, preparate care au in componenta lor diferite tipuri de aluaturi din faina de grau, fierte sau prajite.

Avem nevoie de:
300 g faina de grau
170 ml apa calda
250 g carne de porc
3 foi varza chinezeasca
3 fire de ceapa verde
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
2 lingurite amidon
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
1 praf sare
1 praf piper
cca 100 ml ulei pentru prajit
mai intai de toate punem la fiert o oala cu apa, cand apa a fiert scufundam pentru 2 minute foile de varza
le scoatem din apa, le scurgem bine de apa, dupa care le tocam marunt, tocam si ceapa verde marunt
tocam marunt usturoiul si ghimbirul
tocam carnea de porc si adaugam peste ea sarea, piperul, amidonul, sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan
adaugam peste carne ceapa, varza tocata si scursa bine de apa, usturoiul si ghimbirul
amestecam totul foarte bine pentru a obtine o pasta consistenta. Este foarte important ca pasta noastra sa nu lase lichid, daca este prea moale, atunci mai adaugam un pic de amidon. Lasam compozitia deoparte si ne ocupam de aluat.
pe masa de lucru cernem faina si facem in centrul ei o gropitza, adaugam apa calda
incepem sa amestecam faina cu apa pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini, il lasam sa se odinheasca 10 minute
rupem din aluat bucati de marimea unui ou
turtim cu podul palmei bucata de aluat, dupa care o intindem usor cu sucitorul
luam cam o lingura din compozitia de carne si o asezam in centrul cercului de aluat
incepem si strangem marginile aluatului
formand intr-un final o bocceluta de aluat umplut
intoarcem bocceluta invers, astfel incat inchizatura ei sa vina pe masa de lucru
turtim usor bocceluta cu podul palmei

 

si cu ajutorul sucitorului indem usor de tot aluatul pentru a forma o placintica, avand grija sa nu apasam prea tare pe aluat, astfel incat sa nu iasa umplutura afara

 

vom obtine o placintica relativ subtire cam cat o farfurioara pentru ceasca de ceai

 

continuam cu restul de aluat si compozitie pana terminam de facut toate placintelele. Incingem uleiul in tigaie si prajim placintelele pe ambele parti la foc mic pana aluatul se rumeneste, presand din cand in cand pe aluat cu ajutorul unei lopatzele de bucatarie pentru a ajuta si carnea din compozitie sa se gateasca
le scoatem pe un servetel de bucatarie dupa care le servim imediat
le putem servi alatui de sos de soia, sau pasta de ardei iute si boabe de soia
garnisite cu ceapa verde
sau cu sosuri dulci
dar neaparat calde!

 

 

reprezinta un aperitiv grozav la o masa chinezeasca

 

sau pot fi servite la pranz

 

adevarat va spun si nu va mint,

 

sunt un deliciu!

 

Enjoy!
Previous articlePungute gustoase
Next articleNegresa cu sos de capsune
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

19 COMMENTS

  1. Imi place ff mult ceea ce faci …. iar pe mine ma leaga ceva de China , tatal meu a fost trimis sa munceasca in China un an de zile si avem amintiri fff frumoase de acolo , asta a fost acum mai bine de 20 de ani …. sper cat de curand sa ma hotarasc la una din retetele postate de tine si sa-i fac o surpriza 😉

  2. Vai ce biune trebuie sa fie.
    As manca vreo trei,poate patru,sau mai bine doar ma uit.:)
    Daca dau iama in placinte,sunt greude oprit.Eu si Bruce Willis.:)))

  3. Ce placintele gustoase ai facut.Mi se pare foarte interesanta ideea sa le aplatizezi dupa ce le-ai umplut. Uite cum am aflat o tehnica noua! Mersic pt reteta.

  4. Pansy, cred ca sunt bune si a doua zi, dar eventual sa le incalzesti. Sincera sa fiu, de fiecare data le-am servit imediat dupa ce au fost gatite.

  5. Anonim, 2 mai 2011, 13:40 : m-as bucura tare mult sa stiu ca ai facut o surpriza tatalui tau gatind una din retetele mele! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept pe la mine.

  6. Alina, multumesc. Si iti multumesc si pentru invitatie! Nu am reusit niciodata sa particip la o Provocare, poate reusesc de data asta. Pup!

  7. Lia, sunt tare bune! Ti-as trimite una macar sa gusti, sa vezi cat sunt de bune! Cat despre faza cu Bruce Willis, si eu simt uneori treaba asta! 🙂

  8. Gabi, esti o dulce! Sa stii ca sunt mai simplu de facut decat pachetelele, asa ca poti sa le faci oricand. Ah, m-ai terminat azi cu tortuletul tau! Vezi ca vin iar pe geam la tine sa fur o felie, sa nu mai inchizi geamul! 🙂 Te pup.

  9. Nil, eu mereu le-am facut asa pentru ca umplutura asta e specifica pentru placintelele astea. Dar sigur poti inlocui carnea de porc cu altceva. Am mai vazut in China (dar nu am mancat) cu umpluturi din carne de vita sau cu creveti. Cred ca sunt si alea o nebunie!

  10. Brandusa, tehnica asta este arhicunoscuta in China, in felul acesta umplutura se gateste uniform in interiorul placintei, carnea nu ramane cruda, iar exteriorul devine crocant. Si tehnica aceasta ne mai demonstreaza inca o data oroarea chinezului fata de carne cruda, sau negatita cum trebuie.

  11. Buna! Vreau sa iti fac o propunere de colaborare. Trimite-mi un mail pe cristina.avadanei[@]sanomahearst.ro.
    Merci!
    O zi minunata!

  12. Sunt mandra de mine:)) am gatit o groaza de retete de pe blogul tau. Mancarea chinezeasca mi se pare extrem de gustoasa si mult mai usoara decat mancarea noastra romaneasca.
    Acum m-am hotarat sa incerc si aceste placintele , iar pentru ca tot se lasa cu aluat o sa fac si turtitele cu ceapa cam in acelasi timp. Daca tot se lasa cu aluat, macar sa fie un deliciiu pana la capat.
    Iti multumesc ca ai rabdarea sa impartasesti si cu noi aceste retete.

  13. Lacramioara, nici nu stii cat ma bucur ca incerci retetele chinezesti! Daca faci si aceste placintele, sa-mi spui cum ti-au iesit, sunt sigura ca o sa-ti placa! Turtitele cu ceapa neaparat sa le faci cu aluat oparit cu apa fiarta, altfel nu vor iesi la fel de gustoase. Astept detalii! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here