Turtite chinezesti dulci cu dovleac si pasta de fasole rosie 南瓜并

21
13443

 

 

Desi chinezul este deschis la suflet si ar gasi in orice moment un prilej de sarbatoare, poate imprumuta cu usurinta Craciunul, Anul Nou, Sf. Valentin, (chiar si Pastele! 🙂 ), insa cand este vorba despre Halloween, nu prea! Asta pentru ca aceasta sarbatoare implica vrajitoare, stafii, spirite rele, Necuratul, draci, morti si alte chestii de care chinezul este oripilat pe deplin! Prin urmare, chinezul “uita” de aceasta sarbatoare si isi vede mai departe de viata lui fericita.
Nici eu nu ma dau in vant dupa Halloween, dar profit de aceasta perioada cand dovleacul este mai bun ca niciodata si va prezint unul dintre putinele dulciuri traditionale pe care chinezul le serveste cu mare placere. Despre dulciuri am mai vorbit intr-o postare pe la inceputurile blogului meu :), adica in postarea asta https://andreeachinesefood.ro/despre-desertul-chinezesc/ , si ca si atunci spun ca dulciurile in general sunt prajite, foarte dulci si cam ciudate pentru gustul unui european. Dar astazi va spun ca turtitele astea sunt preferatele mele. Ce-i drept, nu le gaseam prin toate restaurantele chinezesti, dar acolo unde le gaseam, comandam cate 2 portii ca sa fiu sigura ca ma satur de ele 🙂
Prepararea in sine, este foarte usoara, insa mai complicat este la pasta de fasole dulce. Daaa, fasole! La dulciuri! Adica asta!
Pasta de fasole dulce se gaseste in China si in America la conserve deja preparata, eu una nu am gasit asa ceva in magazinele chinezesti, asa ca mi-am preparat-o singura acasa. In China, traditional se prepara in casa, dar ca in orice timpuri moderne, mai rapida e varianta din magazin 🙂 Ea reprezinta un fel de umplutura universala pentru dulciuri (sau inghetata! 🙂 dar asta e un subiect pe care o sa-l tratam aparte ), asa ca luati bine aminte la pasta asta caci o sa o folosim mult si bine de aici incolo la dulciurile noastre chinezesti. 🙂
Revenim la turtitele noastre delicioase:
Ne trebuiesc urmatoarele:
150 g pulpa dovleac de placinta
200 g faina de orez
150 g zahar
4 lingurite seminte susan
ulei pentru prajit
iar pentru pasta de fasole:
1 cutie fasole rosie boabe (350g)
150 g zahar
1 lingurita ulei vegetal
Mai intai taiem dovleacul, il curatam de coaja si de seminte

 

il taiem bucati si il punem la fiert pe aburi (nu fiert in apa, nu copt!)

 

 intre timp pregatim pasta de fasole rosie:scurgem bine de tot fasolea din conserva

 

o maruntim bine de tot in blender pana obtinem o crema. Crema obtinuta o trecem printr-o strecuratoare fina pentru a scapa de toate cojile boabelor de fasole.

 

acest proces necesita mai multa rabdare, insa rezultatul va fi unul bun. Dupa ce pasam toata pasta de fasole, vom obtine o pasta usor rozalie spre lila, cremoasa si foarte fina.

 

 

turnam pasta intr-o craticioara si o amestecam cu zaharul

 

punem craticioara pe foc si amestecam continuu, avand grija ca pasta sa nu se lipeasca de fundul craticioarei

 

amestecam continuu pana pasta incepe sa se ingroase

 

pe moment ce lichidul din pasta scade, pasta se va ingrosa si va capata o culoare rosiatica

 

cand pasta se ingroasa si incepe sa se lipeasca de peretii craticioarei, adaugam lingurita de ulei, amestecam bine si luam pasta de pe foc. O lasam sa se raceasca complet.

 

pasam cu furculita dovleacul gatit pe aburi si racit

 

adaugam zaharul

 

si apoi faina de orez
in functie de consistenta dovleacului s-ar putea sa mai fie nevoie sa mai adaugam faina de orez. Ideea e sa obtinem un aluat neted, moale si nelipicios
din aluatul obtinut formam bilute de marimea unei mingi de ping-pong

 

luam fiecare biluta de aluat in parte, o aplatizam cu podul palmei dupa care facem o adancitura in mijlocul ei, astfel incat aluatul sa capete o usoara forma de palariuta

 

in golul palariutei punem cate o lingurita de pasta de fasole rosie
inchidem palariuta dandu-i din nou forma de mingiuta de ping-pong

 

aplatizam usor cu podul palmei fiecare mingiuta, pana obtinem o turtita
trecem toate turtitele prin susan

 

dupa care le prajim in ulei incins

 

le scoatem pe servetele de bucatarie

 

le asezam pe platouase si farfurioare cum stim noi mai bine

 

ne minunam un pic de frumusetea lor

 

dupa care le savuram

 

textura e in felul urmator: crocante pe dinafara
aluatul este dens si lipicios, glutinos

 

intervine pasta de fasole rosie, ai putea jura ca e ciocolata! 🙂

 

navaleste gustul de dovleac delicios

 

si totul devine simfonie! 🙂

 

sper sa va placa

 

Enjoy!
Previous articleTort cu mure, scorţişoară şi alune de pădure
Next articleMicul dejun chinezesc
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

21 COMMENTS

  1. Mihaela, ma bucur ca iti plac! Pentru multi dintre noi, pasta asta de fasole pare ciudata, dar pentru chinezi, ea este precum ciocolata in prajituri la noi 🙂

  2. Andreea astea-s minunatiile de care imi ziceai nu??? Mie mi-au placut si alea de la restorant;) dar daca tu zici c-ar trebui sa fie si mai bune decat alea, cred ca astea sunt dementiale!! le-ai mancat singura ai??? hmmmmmmmm;(((((((

  3. Cand am vazut titlul eram sigura ca dau peste azuki beans:)) Tocmai am reusit sa le gasesc si vroiam sa le folosesc la ceva desert,asa ca sunt super fericita ca am dat peste tehnica. Arata foarte apetisante turtitele si ai dreptate cu gustul neobisnuit al deserturilor. Eu am reusit sa ma obisnuiesc cu ele:)) O seara placuta.

  4. Anto, da, astea sunt turtitele alea de la restaurant. Sa stii ca mie alea nu mi-au placut. Nu aveau pasta de fasole rosie inauntru si nici nu aveau pe dinafara susan. Turtitele pe care le stiu eu si pe care le mancam in China sunt ca astea. Data viitoare te invit sa le papi la mine 🙂

  5. Adina, azuki beans este pasta de fasole. La inceput si mie mi-au parut tare ciudate deserturile cu pasta de fasole, dar apoi m-am obisnuit cu ele. Acum chiar imi plac!

  6. pasta de fasole rosie imi este cunoscuta.si aici este folosita destul de des la prepararea dulciurilor.arata tare fain turtitele.cred ca sunt bune rau.pupici

  7. Hi there,

    I'd like to introduce to you a new website http://www.foodepix.com that we have
    just recently launched. Foodepix is a photo gallery of delicious and mouth
    watering food.

    We've seen your blog and we love your pictures and recipes. We would love
    to invite you to register with foodepix.com and upload your images.

    Hope to see you there. 🙂

    Thanks.

    • La cuptor nu am incercat si nu cred ca ies. Dar sa stii ca e nevoie de o cantitate foarte mica de ulei. Faina de orez nu absoarbe ulei aproape deloc. In plus, turtitele se prajesc foarte repede, ai sa vezi. Eu pun 2-3 linguri de ulei in tigaie si le prajesc la foc mic. Sper sa-ti placa asa! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here