Placinta greceasca cu spanac cu foi subtiri sau placinta greceasca Spanakopita. Straturi subtiri de foi unse cu ulei de masline umplute cu branza feta si spanac.
Placinta aceasta este atat de gustoasa, mai ales calda, dar la fel de buna cand este si rece. Este un aperitiv minunat la o masa de Paste sau la o masa festiva. Poate fi la fel de bine si o gustare intre mese sau la micul dejun.
Cand am fost in Grecia in vacante, mereu cautam la brutarii si patiserii placinta aceasta cu spanac caci ne placea tare mult! Aveau atatea sortimente incat nu stiam din care sa alegem! Insa placinta cu spanac-Spanakopita nu ne lipsea niciodata!
Fiind vorba despre o placinta greceasca, am folosit foi subtiri din cele cumparate. Si ca sa fie totul cat mai autentic, am cumparat foile chiar din Grecia. Sunt un pic mai groase si mai rustice, insa puteti face placinta si cu foi subtiri cumparate de la noi.
Pe blog mai gasiti si alte retete delicioase cu spanac precum Placinta cu spanac si branza, clatite cu spanac, Naut cu spanac si oua , tarta cu spanac si somon, chiftelute vegane cu linte si spanac.
Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente pentru o tava 23×25 cm:
- 16g foi subtiri pentru placinta
- 500 g spanac proaspat
- 200 g branza feta
- 1/2 legatura marar
- 3 fire ceapa verde
- 3 oua
- sare
- piper
- 100 ml ulei de masline
Pentru inceput, pregatiti foile de placinta. Daca sunt congelate, scoateti-le de cu seara de la congelator si lasati-le sa se dezghete incet in frigider peste noapte. Daca sunt refrigerate, pastrati-le sigilate in ambalaj pana in momentul pregatirii.
Pregatiti spanacul: spalati bine spanacul si scurgeti-l bine de apa. Tocati grosier spanacul, deci nu foarte marunt. Puneti spanacul tocat intr-un vas incapator. Peste el adaugati mararul tocat, firele de ceapa verde tocate, branza feta zdrobita, ouale, sarea si piperul.
Amestecati totul cu mainile, cu miscari rotunde ca si cum ati framanta o paine, pana ce spanacul incepe sa se mai lase un pic. Desi pare greu de amestecat la inceput, continuati 2-3 minute si o sa observati ca spanacul se lasa si totul devine o compozitie omogena. Lasati umplutura deoparte.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti tava: cu ajutorul unei pensule ungeti tava cu putin ulei de masline. Apoi incepeti sa asamblati foile de placinta. Desfaceti din ambalaj foile de placinta, acoperiti-le cu un prosop de bucatarie usor umezit. In felul acesta, foile nu se vor usca prea tare pana sa le folositi.
Luati o prima foaie de placinta, intindeti-o in tava si ungeti-o cu putin ulei de masline folosind pensula de bucatarie. Continuati in acest fel cu inca 7 foi. Deci pentru stratul de jos veti avea in total 8 foi de placinta. Turnati toata compozitia de spanac, nivelati totul bine. Apoi continuati cu restul de 8 foi ungand fiecare foaie cu ulei de masline.
Ungeti ultima foaie cu ulei de masline, apoi cu ajutorul unui cutit, taiati placinta in bucati potrivite. Faptul ca taiati placinta acum, va asigura faptul ca placinta se va coace uniform in cuptor si se va patrunde si la interior.
Dati placinta la cuptorul incins pentru 30-35 de minute pana cand este rumena pe deasupra.
Taiati bucatile de placinta (se vor mai lipi putin la copt) in locurile unde ati taiat placinta inainte de copt.
Serviti calda ca aperitiv sau rece ca gustare. Placinta se pastreaza la frigider pentru 2-3 zile. La nevoie, o puteti incalzi putin la cuptorul cu microunde.
Enjoy!