In China micul dejun nu reprezinta un moment important al zilei. Desi se trezesc devreme, chinezii nu acorda multa atentie mesei de dimineata, chiar daca au mai mult timp la dispozitie. De obicei, chinezul modern isi cumpara in drum spre serviciu sau scoala diverse produse care pot fi mancate repede si care in acelasi timp sa fie si satioase. Micul dejun se serveste in China incepand cu ora 7 si rareori depaseste ora 8:30. Tipul de masa american “brunch” nu isi are locul aici si nici nu este privit cu ochi buni.
Chiar daca nu a apucat sa manance o masa mai consistenta de dimineata, chinezul va suporta cu stoicism senzatia de foame pana la ora 11:30 cand va incepe pranzul, masa cea mai bogata si masa principala a zilei.
Cum restaurantele sunt extrem de numeroase in China, micii vanzatori cu tarabe incearca sa le faca concurenta, vanzand pe strada produse proaspete si gatite pe loc sub ochii cumparatorilor. Astfel, in orice moment al zilei, strazile sunt intesate cu tarabe fixe sau montate pe carucioare mari care ofera clientilor produse ieftine si accesibile.
Desi considerat frugal, micul dejun chinezesc este unul foarte caloric. In general se consuma diferite tipuri de terci din orez, care pot fi dulci cu fasole si fructe confiate sau sarate cu carne si mazare (“congee” sau englezescul “porridge”)
Terci de orez cu pui si mazare (reteta curand)
sau terci de orez cu ciuperci (reteta o gasiti AICI )
de asemenea se mai consuma oua fierte sau omleta cu ceapa verde AICI
sau omleta cu rosii (reteta o gasiti AICI ).
Aluaturile prajite sunt si ele foarte apreciate:
gogosele din faina de orez glutinos cu pasta de fasole rosie si susan
turtite cu ceapa verde (reteta AICI ), sau baghete prajite.
Clatite chinezesti picante cu ceapa verde si ardei iute, reteta AICI
Produsele mai usoare care pot fi consumate dimineata sunt painicile fierte in aburi si chiflele umplute cu legume sau carne fierte in aburi. Uneori aluaturile sarate prajite sau fierte in aburi sunt insotite de sos de soia, sau chiar pasta de ardei iute.
Fructele, dulceata de fructe si cafeaua nu sunt agreate de catre chinezi dimineata, iar despre mezeluri si branzeturi nici nu poate fi vorba! De baut, ei prefera in general un pahar de lapte din soia sau o cana mare de ceai verde.
Enjoy!
Suuper arata micul tau dejun 🙂
Eu nu l-as refuza nici la pranz sau cina :))
Foarte interesant!!Imi place mult!Pup!
Foarte interesant! Cred ca e consistent si as gusta din fiecare cu siguranta, macarde curiozitate! Pupici
arata minunat! musai de incercat
te pup
Foarte gustos, imi place blogul tau pentru ca tot timpul gasesc ceva interesant 🙂
Hhmmm….!Cred ca vrei sa ma ucizi!
si eu as papa din tot ce e pe masuta ta 😉 , dar cel mai tare imi face cu ochiul omleta 😉 … o seara frumoasa!!!
Edith, adevarul e ca unele dintre preparatele de la micul dejun se mai gasesc din cand in cand si la pranz si se mai gasesc si la gustari 🙂
Licuta, iti multumesc! Seria de mancaruri chinezesti va continua 🙂
Corina, acest mic dejun este foarte consistent. Atunci cand eram in China le gustam si eu tot de curiozitate 🙂
Emily, multumesc! Da, trebuie neaparat sa le incerci!
Mihaela, te astept pe la mine cu drag oricand!
Elena, departe de mine acest gand! :))
Cat, omleta mi-a placut si mie cel mai mult! :)) Din cand in cand imi mai placeau si gogoselele alea cu susan.
Cu toate ca este vorba de mic dejun, eu voi incepe cu buna seara. Buna seara si mi-a facut placere sa descoper multe, multe retete chinezesti "traduse". Doresc sa adresez o intrebare referitoar ela micul dejun chinezesc si mai exact "o cana mare de ceai verde". adica… mi-ar placea sa pregates un astfel de ceai, iar aici nu vorbim de traditi ceaiului, obiceiuri si ritualuri. Ma refer doar la acea cana mare de ceia verde – cam ce tarie, ce cantitate de ceai, cum se pregateste, indulcit sa nu .. etc. Spe-mi poti raspunde si iti multumesc.
Mmm, ce de bunatati…cel putin omleta e super!!! Astept cu nerabdare reteta de terci cu pui si orez caci imi lasa gura apa cand vad cum arata! :)))
Buna,
Ai cumva reteta de la gogosele din faina de orez glutinos?
Am mancat la un restaurant Orez dulce cu susan, cu un sos mega cremos de vanilie…o combinatie absolut delicioasa…si as fi vrut sa le incerc si acasa 🙂
Multumesc!
Buna! Banuiesc ca ai mancat aceste galuste de orez glutinos cu susan, umplutura de pasta rosie si crema de ou, cum o numesc ei. Sincera sa fiu, in combninatia aceasta nu am mancat galustele, adica cu sosul de vanilie. Uneori, prin alte tari mai fac combinatii de acest gen. La noi nu am vazut inca si nici in China. Reteta de galuste nu o am, dar am sa o prepar si am sa o pun pe blog. Te imbratisez.