Clatite cu marar si naut sunt o alternativa pentru un mic dejun satios si delicios. Daca v-ati saturat de oua ochiuri, omleta sau clatite dulci, puteti opta pentru aceasta varianta. Va asigur ca o sa va placa. Desi sunt satioase, sunt tare bune la gust, mai ales ca puteti condimenta umplutura dupa gustul vostru. Daca suportati condimente mai puternice dimineata, atunci puteti pune in umplutura si putin chimion sau ceapa sau usturoi, ba chiar si putin ardei iute. Pentru inceput, eu zic sa incercati varianta aceasta, dupa care sa ajustati gustul si umplutura dupa cum doriti.
Compozitia de clatite este una de baza, fara adaos de zahar. Pentru mai multe detalii si idei gasiti AICI o postare completa. Fiind clatite sarate, le-am facut putin mai groase, ci nu asa subtiri cum obisnuiesc sa le fac atunci cand optez pentru clatite dulci.
Pentru umplutura am optat pentru nautul de la SunFood pentru ca mi-am dorit si o nota crocanta si o textura interesanta.
Ingrediente pentru 5-6 clatite cu marar si naut:
- 600 ml lapte gras
- 3 oua
- 200-250 g faina
- 4 linguri ulei
- 2 linguri apa calda
- 1 lingurita sare
- 1/2 legatura marar tocat
- ulei pentru prajit clatitele
pentru umplutura:
- 1 conserva naut SunFood
- 1 catel usturoi
- 1 lingura bulion
- 50 g parmezan ras
- sare
- piper
- 1 lingura ulei vegetal
- 1/2 legatura patrunjel
Pentru inceput intr-un castron incapator adaugati ouale, sarea si uleiul. Amestecati totul bine pana ce ouale sunt incorporate complet, apoi completati cu putin lapte. Amestecati din nou. Puneti o parte din faina si amestecati incet-incet pana ce incorporati complet.
Adaugati restul de lapte si mixati in continuare. Apoi restul de faina.
Veti obtine o compozitie subtire ca o smantana lichida.
Dati castronul cu compozitie la frigider pentru 30 de minute pentru ca glutenul din faina sa se dezvolte. Dupa 30 de minute veti observa ca aluatul se va fi ingrosat putin, ceea ce este bine.
Intre timp pregatiti umplutura. Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati usturoiul tocat marunt.
Caltiti usor pana acesta devine auriu, avand grija sa nu se arda! Desfaceti conserva de naut, scurgeti bine de tot de apa.
Adaugati nautul in tigaie.
Caliti 2-3 minute, apoi adaugati bulionul
Mai caliti 1-2 minute pana ce bulionul se gateste, iar nautul capata o culoare rosiatica placuta. Adaugati parmezanul ras, patrunjelul tocat marun si condimentati de sare si piper.
Lasati compozitia deoparte si pastrati la cald.
Scoateti aluatul de la frigider si adaugati mararul tocat marunt. Amestecati bine. Incingeti tigaia de clatite, dati focul mediu, adaugati cateva picaturi de ulei, distribuiti uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unei pensule sau a unui servetel. Turnati un polonic mic de compozitie in tigaie, rotiti tigaia astfel incat sa distribuiti aluatul pe toata suprafata tigaii.

Coaceti clatita pe o parte pentru 1 minut pana ce se rumeneste usor. Intoarceti pe partea cealalta si mai gatiti 1 minut pana ce se rumeneste.

Repetati operatiunea si cu restul compozititiei.

Umpleti clatitele cu nautul gatit.

Rulati clatitele. Sau impaturiti-le in patru.
Pentru ca umplutura nu este asa legata, in acest caz, eu obisnuiesc sa impaturesc clatitele in patru.

Pe deasupra mai presarati putin parmezan ras, garnisiti cu frunze proaspete de marar

Serviti alaturi de o ceasca de ceai cald.

Sunt delicioase!
