Strudel cu ciuperci

0
481
Strudel cu ciuperci

Strudel cu ciuperci, aluat facut in casa cu foi fine si crocante, umplutura delicioasa de ciuperci cu patrunjel si parmezan. Un aperitiv sau o gustare calda.

Atunci cand auzim de strudel nu putem decat sa ne gandim la acel strudel cu mere pudrat cu zahar. Sau eventual la cel cu branza dulce. In orice caz, este mereu strudel dulce, nu sarat. Insa, bineinteles ca exista si variante sarate.

Strudel cu ciuperci

Pe blog v-am lasat anul trecut varianta dulce de Strudel cu pere si fistic. A iesit o minune de strudel si l-am mai pregatit si in alte dati pentru ca ne-a placut mult.

Astazi va aduc varianta sarata a acestui strudel si anume cu ciuperci. Aici depinde de voi ce ciuperci alegeti. Puteti opta pentru ciuperci champignon si atat, insa v-as sugera mai degraba un mix de ciuperci (champignon, hribi, galbiori…) caci este mult mai aromat si mai placut la gust.

Ca si la cel dulce, aluatul este acelasi, doar ca de data aceasta eu am pregatit un singur strudel, deci am injumatatit cantitatile. Acum, daca tot pregatiti aluatul acesta, eu va sfatuiesc sa faceti cantitate dubla si sa pregatiti un strudel sarat si unul dulce J. Umplutura o alegeti voi.

Strudel cu ciuperci

Inainte de a va apuca de aluat, insist din nou asupra calitatii la faina. Aici va trebuie o faina cu procent mare de proteina, sau faina pentru paine. Cu cat procentul de proteina este mai mare, cu atat glutenul se va dezvolta mai bine si aluatul va fi mai elastic si mai bun la intins.

Despre aluatul de strudel se stie ca este un aluat care trebuie intins foarte foarte subtire pana se face ca o foaie de ceapa si poti citi ziarul prin el. Aceasta operatiune de a intinde aluatul este una destul de migaloasa, insa nu imposibila! In plus, veti avea unt topit cu care sa stropiti aluatul pe masura ce il veti intinde, ceea ce va va ajuta sa il puteti intinde si mai mult!

Asadar, inarmati-va cu rabdare si o fata de masa mai veche pe care sa intindeti aluatul. Pentru ca intr-un final aluatul devine atat de subtire, este imposibil de rulat cu mainile direct pe masa de lucru. Veti avea nevoie de aceasta fata de masa pentru a putea rula aluatul asa cum se cuvine si fara a-l rupe in timpul rularii.

Nu uitati ca ma gasiti si pe pagina mea de Instagram unde postez si alte retete si idei dragute in Stories :).

  • Ingrediente (pentru 1 strudel):
  • 150 g faina cu procent 12% proteina
  • 60 ml apa calda
  • 30 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita otet
  • 50 g unt topit
  • pentru umplutura:
  • 500 g mix ciuperci
  • 30 g unt
  • 30 ulei de masline
  • 1 ceapa mica alba
  • 1 catel usturoi
  • ½ legatura patrunjel
  • 1 ou
  • 30 g parmezan ras
  • 100 g cascaval ras
  • Sare
  • Piper

Pentru inceput pregatit aluatul: intr-un bol incapator puneti faina cernuta faceti o gropita in mijlocul ei. Intr-un castron turnati apa, uleiul, otetul, spargeti oul si amestecati totul foarte bine.

Turnti acest lichid in mijlocul fainii si incepeti sa amestecati. Incorporati faina incet incet pana ce obtineti un aluat compact. Framantati aluatul 10-15minute pana obtineti un aluat foarte neted si elastic care nu se mai lipeste de maini. Pentru ca glutenul sa se dezvolte si mai bine, trantiti aluatul de masa de 50 de ori. Veti observa ca aluatul este si mai fin si mai elastic.

Aplatizati aluatul, ungeti-l cu ulei pe ambele parti si asezati-l pe o farfurie. Infoliati farfuria cu folie alimentara si lasati aluatul sa se odihneasca pentru cel putin o ora.

Intre timp pregatiti umplutura:  curatati ciupercile si tocati-le. Tocati marunt catelul de usturoi. Intr-o tigaie incingeti untul si uleiul de masline, adaugati  ceapa si usturoiul tocat si sotati 2 minute, avand grija sa nu se arda. Adaugati ciupercile feliate si sotati-le pana ce toata apa lasata din ele se evapora. Potriviti de sare si piper si lasati deoparte sa se racoreasca.

Tocati marunt patrunjelul si adaugati-l peste umplutura, apoi oul, cascavalul ras si parmezanul. Amestecati bine si lasati deoparte.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Desfaceti folia alimentara de pe farfuria cu aluat. Veti observa ca aluatul a devenit destul de elastic si fin la atingere, veti putea sa il indindeti destul de usor. Pregatiti fata de masa si asezati-o pe blatul de lucru. Pudrati faina pe fata de masa.

Cu ajutorul unui sucitor incepeti si intindeti aluatul pe planul de lucru cat de mult puteti. Stropiti aluatul cu unt topit si intindeti-l usor cu mana pe suprafata aluatului. Apoi, usor si delicat trageti de marginile aluatului pana ce acesta devine subtire ca foaia de ceapa. Din cand in cand mai stropiti aluautl cu unt topit. Daca sub foaia de aluat puneti o pagina de carte si puteti sa cititi prin aluat, atunci veti sti ca foaia este indeajuns de subtire.

Strudel cu ciuperci

Nu va speriati! Aluatul se intinde foarte usor, nu veti avea probleme! Chiar daca pe alocuri se mai rupe, nu este nicio problema, se va rezolva pe parcurs :).

Cand aluatul este indeajuns de subtire, va opriti cu intinsul. Veti observa ca marginile sunt inca usor mai groase. Le puteti taia cu un cutit sau cu o foarfeca.

Distribuiti in mod egal amestecul de ciuperci pe latura mai lunga a foii dreptunghiulare. Ajutandu-va de fata de masa, incepeti sa rulati strudelul de la un capat, tragand de fata de masa catre voi. Rulati aluatul pana la capt astfel incat sa obtineti un strudel. Puneti strudelul obtinut pe o tava de copt acoperita cu hartie de copt. Ungeti strudelul cu unt topit.

Dati tava la cuptor pentru 25-30 de minute pana ce capata o culoare aurie.

Strudel cu ciuperci

Scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca. Presarati putin parmezan ras pe deasupra, daca doriti. Serviti cald alaturi de un pahar de vin alb la aperitiv, sau ca gustare sau ca mic dejun.

Enjoy!

Previous articlePlacinta cu mere impletita
Next articleGofre de Liège
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + one =