Dupa 2 saptamani de concediu si hoinareala iata-ma-s inapoi pe blog…Sincer, mi-a fost dor de voi si de blogulet. Dar despre peregrinarile mele in tara o sa vorbim intr-o postare ulterioara. Desi acum imi pica ochii in gura de somn, ma incapatanez totusi sa va arat o reteta de tortulet pe care am citit-o pe undeva, nu mai stiu pe unde. Ideea este ca am incercat-o la un moment dat si nu a iesit asa cum trebuia, pentru ca reteta nu a fost foarte explicita si pentru ca nu specifica anumite lucruri: intr-un final, compozitia tortuletului se va tine, insa va fi destul de lipicioasa si tortuletul nu se va putea taia feliute. Asa ca eu am modificat-o dupa cum am crezut eu de cuviinta. De data asta a iesit. Pe cat de simplu se face, pe atat de tricky este treaba :). Asta pentru ca va trebuie multa ciocolata alba si de buna calitate si rabdare sa se inchege tortul bine.
Incepe asa:
500 g ciocolata alba
175 g frisca lichida cu grasime 30%
250 g mascarpone
10 g gelatina granule
300 g zmeura
simplu, nu? 🙂 Stati sa vedeti cat de simplu este si modul de preparare! 🙂
Intr-o craticioara se incalzeste frisca lichida, dar nu se lasa la fiert. In frisca se adauga ciocolata alba rupta bucati si se amesteca pana ce toata ciocolata s-a topit.
Gelatina se pune intr-un castronel impreuna cu 3 linguri cu apa rece. Dupa ce gelatina s-a hidratat, se adauga compozitiei de ciocolata fierbinte. Se pune si mascarpone, se amesteca totul bine, se lasa deoparte.
Va rezulta o compozitie lichida, subtire si curgatoare.
Se ia o forma de tort cu diametrul de 15 cm, se stropeste usor cu apa rece si se tapeteaza cu folie alimentara.
In forma mai sus mentionata se aseaza zmeura spalata si curatata. Peste zmeura se toarna compozitia de ciocolata si mascarpone. Aici treaba se imparte in doua parti: 1. ori dati compozitia la frigider pana se intareste un pic si o turnati peste zmeura, dupa care nivelati compozitia, in felul asta la final veti avea un strat gros de zmeura deasupra tortului, ori turnati compozitia lichida direct peste zmeura si atunci veti avea un tortulet cu compozitia amestecata cu zmeura :). Asta pentru ca datorita lichidului care este mai greu, unele dintre zmeurele se vor ridica la suprafata. Si va iesi cam ce mi-a iesit mie:).
Se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se rastoarna forma cu fundul in sus direct pe platoul de servire si se indeparteaza folia alimentara. Daca ati lasat compozitia lichida, atunci puneti deasupra tortuletului si cateva zmeurele proaspete, decorati cu menta si gata! 🙂
rezulta o nebunie d-asta dulceeee
si zmeurita 🙂
nu va ramane decat sa taiati feliute din tort si sa le impartiti cu cei dragi
eu una inca n-am apucat sa le impart cu cei dragi, dar m-am jucat un pic cu pozele 🙂
s-aveti pofta! 🙂
si sa-mi ziceti daca v-a placut 🙂
Yours,
Andreea 🙂
Arata de nu se poate!
Daca punem la socoteala ca imi place la nebunie ciocolata alba si zmeura si mai si… pot numia sa-mi inchipui cit de awesome e prajitura asta 🙂
Arata bestial tortuletul asta 🙂 tare mult imi place si trebue musai sa-l incerc si eu…multumim Andreea si pupici!
Arata super bine, si-mi inchipui ce bun e.
Sa ai o zi faina.
Arata delicios, pur si simplu salivez doar le vederea imaginilor! Am si salvat aceasta reteta si il voi incerca cu siguranta!
arata extraordinar,imi ploua in gura!Felicitari!
Acum incepe vremea zmeurei! E foarte binevenita creatia ta, Andreea! Nu numai ca arata minunat, dar sunt convinsa ca si gustul e pe masura. Menta este din cea indiana, curgatoare? Eu am intr-o jardiniera si deja a inceput sa infloreasca. Cu siguranta ca voi mai gasi cateva varfuri pentru decor. Asa…o sa faca ramificatii si devine mai stufoasa 🙂 Merci de idee!
vreau si eu putina nebunie d-astaaa…sau..mai multa ??????? 🙂
Un deliciu… Pup!15
WoW ce bunatate!!!!
Arata minunat si as vrea sa-l fac maine pentru prieteni, in contul zilei mele de nastere care tocmai a trecut. Si as avea o intrebare: ce marca de ciocolata ai folosit? N-as vrea sa zbarcesc tortul tocmai din cauza ciocolatei. Multumesc frumos si felicitari pentru blog! Sunt un vizitator fidel. Sau ma rog…fidea 🙂 Mult succes. Georgiana
Este o nebunie….combinatia de ciocolata alba si zmeura! Excelenta prezentare! O zi frumoasa in continuare!
Mmm, arata minunat!Am mai prins si eu o feliuta?:)Pupici!
Foarte frumoasa realizare!
Felicitari!
De data aceasta se pare ca tortuletul tau a iesit perfect , bravo!!!!
PS.Astept postarea cu hoinareala !!! 😉
The Wondering…:) da, este super prajiturica asta! Atata cioco alba si zmeura la un loc…si se face si foarte repede! 🙂
Lia, neaparat sa-l incerci! Este o bunatate!
Maria, ma bucur ca iti place! Pup!
Andrea, daca il incerci sa-mi spui cum ti-a iesit. Eu zic ca o sa-ti placa! Succes!
Ana, iti multumesc! Si mie imi place cum a iesit! Pup!
Vonheizer, si eu abia asteptam sa apara zmeura proaspata! Am in cap atatea idei de dulciuri cu zmeura, nici nu stiu pe care sa o postez mai repede! :). Menta indiana nu am, de unde ai luat-o? Pup!
Coco, sigur mai este o feliuta si pentru tine! Pofta buna! 🙂
Sara&Miki pui si eu! Dau la schimb cu o prajiturica din aceea cu menta! 🙂
Bubu, ma bucur ca iti place! 🙂
Georgiana, am folosit ciocolata Milka, a fost ok si s-a comportat bine. Sper sa-ti placa!
Dragilor Daiana si Cosmin, tocmai am vazut ca o sa gazduiti voi Provocarea lunii iulie, asa ca daca tot ati ales zmeura, o sa postez si eu cateva retete cu zmeura. Abia astept! 🙂
Licuta, ai picat la tzanc! 🙂 Sunt destule feliute pentru toata lumea! 🙂
Angelica, ma bucur ca iti place! Pup!
Magda, inca aleg la pozele din vacanta, nici nu stiu pe care sa le pun mai repede! 🙂 Si eu abia astept sa pun poze din timpul hoinarelilor! :))
Foarte bine arata, pacat ca vorbesti tu cu atatea diminutive, parca te adresezi unor copii prosti, in fine… enervant
arata demential si tare as lua o bucatica din tortuletu´cu ciocolatica:)).
Te pup si sa ai o zi minunata.
Multumesc frumos pentru raspuns. Intre timp l-am "executat" si intamplator chiar cu ciocolata Milka. A fost de-li-cios! 🙂 Data viitoare voi dubla cantitatile.Asa mi s-a cerut. Multumiri inca o data pentru toate bunatatile publicate (cu descrieri si detalii) si…keep up the good work! Numai bine.
Georgiana
Mmmm ce bine arata.
Eu am renuntat la dulciuri pentru o detoxifiere de vara.;))
Draga Anonim, 2 iulie 2012, 15:48, ma bucur ca iti place cum arata insa totusi tin sa-ti mentionez ca acesta este un blog culinar, nu un blog de filologie sau lectii de gramatica. Retrage-ti te rog exprimarea cu "copii prosti" ca nu-si are locul aici. Si daca doresti sa gasesti o reteta scrisa fara diminutive, iti sugerez sa-ti cumperi o carte de bucate, poate aceea nu va fi "enervanta". Si inca ceva: ar fi politicos sa te si semnezi cu un nume dupa ce lasi comentarii pe bloguri. O zi minunata iti doresc!
Georgiana, nici nu stii ce ma bucur ca v-a placut tortuletul cu zmeura! Este intr-adevar delicios! Daca iti face placere, poti sa incerci si cheesecake-ul cu zmeura, sigur o sa va placa si acesta! 🙂 http://andreeachinesefood.blogspot.ro/2012/07/cheesecake-cu-zmeura.html
Girl Pearl, mult succes cu dieta de detoxifiere! Cand termini cu ea, te astept la o feliuta de tort! 🙂
Minunat din nou! M-a fascinat blogul tau, e super! Felicitari!
Am primit azi tava de 18 si ghici cu ce o inaugurez?!?! Ti-am povestit cand ne-am vazut ca l-am facut si eu…este divin, se cere repetat…esti plina de inspiratie si talent, felicitari! Te pup
Iti multumesc mult Poliana! Te mai astept pe la mine! Am sa te vizitez si eu mai des! Pup!
Anca, ce ma bucur ca intr-un final ai primit tava! Este foarte utila, mai ales cand sunt putini membri ai familiei in casa :). Pup!
Sunt intr adevar ff tentata sa incerc acest tort insa nu este totusi prea multa ciocolata alba?? Mihaela
Mihaela, ingredientele acestui tort sunt foarte putine. Ciocolata ii da consistenta. Daca nu ar avea atata ciocolata, nu ar putea sa se sustina ca si tort. Mie una imi place tare mult ciocolata alba, deci nu mi s-a parut asa multa :). Daca totusi vrei sa pui mai putina ciocolata alba in compozitie, atunci, creste cantitatea de mascarpone. Mult succes!
Ma refeream gust,nu este prea dulce chiar daca in rest nu mai punem zahar?Mihaela
Pentru gustul meu a fost un pic mai dulce, insa mai este si zmeura acrisoara care contrabalanseaza senzatia de dulce.
Buna Andreea. As vrea si eu sa fac tortul asta pt ziua mea,dar vroiam sa intreb….frisca de 30% grasime poate fi inlocuita cu smantana pt frisca de 35% grasime? Alina
Alina, e ok sa folosesti si smantana pentru frisca 35%. Aici chiar nu conteaza pentru ca frisca aceea o incalzim pe foc, ci nu o mixam ca sa iasa pufoasa ca o frisca normala. Mult succes!
Buna Andreea aseara am facut tortul si l-am pus la frigider! Ma bucur ca s-a inchegar si ca gelatina si-a facut treaba ! Am gustat aseara compozitia si e super ! Eu am folosit pe langa zmeura , cateva mure , coacaze negre si rosii(am luat de la Lidl o punga cu fructele acestea congelate 1 kg) ! O zi buna sa ai ! O sa mai revin sa-ti spun cum a iesit(inca nu l-am turnat pe platou) ! Cosmin Lazar
Buna Cosmin! Ah, deci tu esti unul dintre norocosii care a mai gasit o punguta de fructe de padure de la Lidl! 🙂 Eu am umblat pe la 3 magazine Lidl si tot n-am mai gasit :(. Am gasit in schimb, zmeura congelata, pe care ma gandeam sa o folosesc intr-un tort din asta! :). Sincera sa fiu, nu am mai incercat sa fac acest tort cu fructe inghetate, dar cred ca totul e ok. Sper sa va placa tortul si sa va bucurati de el. Ah, o poza ai? Ca tare m-ai facut curioasa! :D. Mult spor in bucatarie sa ai! 🙂
Foarte buna reteta si asa de simplu!
Chiar ca e simpla reteta asta! :). Ma bucur mult ca ti-a placut, Cosmina! Pup!