Tort cu ciocolată albă și zmeură

49
2944

 

 

 

Dupa 2 saptamani de concediu si hoinareala iata-ma-s inapoi pe blog…Sincer, mi-a fost dor de voi si de blogulet. Dar despre peregrinarile mele in tara o sa vorbim intr-o postare ulterioara. Desi acum imi pica ochii in gura de somn, ma incapatanez totusi sa va arat o reteta de tortulet pe care am citit-o pe undeva, nu mai stiu pe unde. Ideea este ca am incercat-o la un moment dat si nu a iesit asa cum trebuia, pentru ca reteta nu a fost foarte explicita si pentru ca nu specifica anumite lucruri: intr-un final, compozitia tortuletului se va tine, insa va fi destul de lipicioasa si tortuletul nu se va putea taia  feliute.  Asa ca eu am modificat-o dupa cum am crezut eu de cuviinta. De data asta a iesit. Pe cat de simplu se face, pe atat de tricky este treaba :). Asta pentru ca va trebuie multa ciocolata alba si de buna calitate si rabdare sa se inchege tortul bine.
Incepe asa:
500 g ciocolata alba
175  g frisca lichida cu grasime 30%
250 g mascarpone
10 g gelatina granule
300 g zmeura
simplu, nu? 🙂 Stati sa vedeti cat de simplu este si modul de preparare! 🙂
Intr-o craticioara se incalzeste frisca lichida, dar nu se lasa la fiert. In frisca se adauga ciocolata alba rupta bucati si se amesteca pana ce toata ciocolata s-a topit.
Gelatina se pune intr-un castronel impreuna  cu 3 linguri cu apa rece.  Dupa ce gelatina s-a hidratat, se adauga compozitiei de ciocolata fierbinte. Se pune si mascarpone, se amesteca totul bine, se lasa deoparte.
 Va rezulta o compozitie lichida, subtire si curgatoare.
Se ia o forma de tort cu diametrul de 15 cm, se stropeste usor cu apa rece si se tapeteaza cu folie alimentara.
In forma mai sus mentionata se aseaza zmeura spalata si curatata. Peste zmeura se toarna compozitia de ciocolata si mascarpone. Aici treaba se imparte in doua parti: 1. ori dati compozitia la frigider pana se intareste un pic si o turnati peste zmeura, dupa care nivelati compozitia, in felul asta la final veti avea un strat gros de zmeura deasupra tortului, ori turnati compozitia lichida direct peste zmeura si atunci veti avea un tortulet cu compozitia amestecata cu zmeura :). Asta pentru ca datorita lichidului care este mai greu, unele dintre zmeurele se vor ridica la suprafata. Si va iesi cam ce mi-a iesit mie:).
 Se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se rastoarna forma cu fundul in sus direct pe platoul de servire si se indeparteaza folia alimentara. Daca ati lasat compozitia lichida, atunci puneti deasupra tortuletului si cateva zmeurele proaspete, decorati cu menta si gata! 🙂
rezulta o nebunie d-asta dulceeee

 

 si zmeurita 🙂

 

 

 nu va ramane decat sa taiati feliute din tort si sa le impartiti cu cei dragi

 

eu una inca n-am apucat sa le impart cu cei dragi, dar m-am jucat un pic cu pozele 🙂

 

s-aveti pofta! 🙂

 

 

si sa-mi ziceti daca v-a placut 🙂

 

Yours,
Andreea 🙂
Previous articleMomente de neuitat la Cina Regala
Next articleCheesecake cu zmeura
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

49 COMMENTS

  1. Acum incepe vremea zmeurei! E foarte binevenita creatia ta, Andreea! Nu numai ca arata minunat, dar sunt convinsa ca si gustul e pe masura. Menta este din cea indiana, curgatoare? Eu am intr-o jardiniera si deja a inceput sa infloreasca. Cu siguranta ca voi mai gasi cateva varfuri pentru decor. Asa…o sa faca ramificatii si devine mai stufoasa 🙂 Merci de idee!

  2. Arata minunat si as vrea sa-l fac maine pentru prieteni, in contul zilei mele de nastere care tocmai a trecut. Si as avea o intrebare: ce marca de ciocolata ai folosit? N-as vrea sa zbarcesc tortul tocmai din cauza ciocolatei. Multumesc frumos si felicitari pentru blog! Sunt un vizitator fidel. Sau ma rog…fidea 🙂 Mult succes. Georgiana

  3. Vonheizer, si eu abia asteptam sa apara zmeura proaspata! Am in cap atatea idei de dulciuri cu zmeura, nici nu stiu pe care sa o postez mai repede! :). Menta indiana nu am, de unde ai luat-o? Pup!

  4. Dragilor Daiana si Cosmin, tocmai am vazut ca o sa gazduiti voi Provocarea lunii iulie, asa ca daca tot ati ales zmeura, o sa postez si eu cateva retete cu zmeura. Abia astept! 🙂

  5. Magda, inca aleg la pozele din vacanta, nici nu stiu pe care sa le pun mai repede! 🙂 Si eu abia astept sa pun poze din timpul hoinarelilor! :))

  6. Foarte bine arata, pacat ca vorbesti tu cu atatea diminutive, parca te adresezi unor copii prosti, in fine… enervant

  7. Multumesc frumos pentru raspuns. Intre timp l-am "executat" si intamplator chiar cu ciocolata Milka. A fost de-li-cios! 🙂 Data viitoare voi dubla cantitatile.Asa mi s-a cerut. Multumiri inca o data pentru toate bunatatile publicate (cu descrieri si detalii) si…keep up the good work! Numai bine.
    Georgiana

  8. Draga Anonim, 2 iulie 2012, 15:48, ma bucur ca iti place cum arata insa totusi tin sa-ti mentionez ca acesta este un blog culinar, nu un blog de filologie sau lectii de gramatica. Retrage-ti te rog exprimarea cu "copii prosti" ca nu-si are locul aici. Si daca doresti sa gasesti o reteta scrisa fara diminutive, iti sugerez sa-ti cumperi o carte de bucate, poate aceea nu va fi "enervanta". Si inca ceva: ar fi politicos sa te si semnezi cu un nume dupa ce lasi comentarii pe bloguri. O zi minunata iti doresc!

  9. Am primit azi tava de 18 si ghici cu ce o inaugurez?!?! Ti-am povestit cand ne-am vazut ca l-am facut si eu…este divin, se cere repetat…esti plina de inspiratie si talent, felicitari! Te pup

    • Mihaela, ingredientele acestui tort sunt foarte putine. Ciocolata ii da consistenta. Daca nu ar avea atata ciocolata, nu ar putea sa se sustina ca si tort. Mie una imi place tare mult ciocolata alba, deci nu mi s-a parut asa multa :). Daca totusi vrei sa pui mai putina ciocolata alba in compozitie, atunci, creste cantitatea de mascarpone. Mult succes!

  10. Buna Andreea. As vrea si eu sa fac tortul asta pt ziua mea,dar vroiam sa intreb….frisca de 30% grasime poate fi inlocuita cu smantana pt frisca de 35% grasime? Alina

    • Alina, e ok sa folosesti si smantana pentru frisca 35%. Aici chiar nu conteaza pentru ca frisca aceea o incalzim pe foc, ci nu o mixam ca sa iasa pufoasa ca o frisca normala. Mult succes!

  11. Buna Andreea aseara am facut tortul si l-am pus la frigider! Ma bucur ca s-a inchegar si ca gelatina si-a facut treaba ! Am gustat aseara compozitia si e super ! Eu am folosit pe langa zmeura , cateva mure , coacaze negre si rosii(am luat de la Lidl o punga cu fructele acestea congelate 1 kg) ! O zi buna sa ai ! O sa mai revin sa-ti spun cum a iesit(inca nu l-am turnat pe platou) ! Cosmin Lazar

    • Buna Cosmin! Ah, deci tu esti unul dintre norocosii care a mai gasit o punguta de fructe de padure de la Lidl! 🙂 Eu am umblat pe la 3 magazine Lidl si tot n-am mai gasit :(. Am gasit in schimb, zmeura congelata, pe care ma gandeam sa o folosesc intr-un tort din asta! :). Sincera sa fiu, nu am mai incercat sa fac acest tort cu fructe inghetate, dar cred ca totul e ok. Sper sa va placa tortul si sa va bucurati de el. Ah, o poza ai? Ca tare m-ai facut curioasa! :D. Mult spor in bucatarie sa ai! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × three =