Snickerdoodles-fursecuri cu scortisoara

20
1891
Cam tarziu, ce e drept, incep si eu maratonul pregatirilor de Craciun. Nu ma voi pregati prea mult anul acesta, avand in vedere ca nu avem multe zile libere de care sa ne bucuram cu ocazia Sarbatorilor. Dar voi imparti cu voi unul dintre simbolurile culinare de Craciun: fursecurile. Pentru ca sunt mici, dragute, pentru ca ne plac, pentru ca le putem imparti cu cei dragi si putem rasplati colindatorii cu ele. Voi alege unele mai speciale, iar la sfarsitul postarilor despre fursecuri si prajiturele (asta va fi undeva pana in Ajunul Craciunului), voi posta niste prajiturele de suflet, cu dedicatie pentru voi.
Dupa cum spuneam, incep astazi cu Snickerdoodles. Sunt niste fursecuri foarte populare in America, desi nu sunt suta la suta amerciane, ci se pare ca au origini germane sau olandeze, inca se mai discuta pe tema asta :). Oricum, eu va spun ca daca le faceti, va veti indragosti pe data de ele. Sunt dulci, crocante, gustoase si mai presus de toate, mirosul de scortisoara va va umple casa cu aroma de sarbatoare.
Ne trebuiesc urmatoarele:
220g faina
110 g unt
150 g zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
esenta de vanilie dupa gust sau un plic de zahar vanilat
iar pentru hainuta lor cea maronie:
2 lingurite scortisoara praf
2  linguri zahar
Modul de preparare este foarte simplu,
Incingem cuptorul la 180 grade Celsius
cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea
intr-un castron mixam untul cu cele 150 g de zahar si zaharul vanilat pana obtinem o crema pufoasa
adaugam apoi si oul
mixam bine, apoi adaugam faina, sarea si praful de copt
obtinem un aluat lipicios pe care il dam la frigider pentru o ora
dupa o ora scoatem aluatul de la frigider si din el formam mici bilute, cam cat o nuca mai mica
intr-un castronel amestecam cele 2 lingurite de scortisoara si cele 2 linguri de zahar
tavalim cate o biluta din aluat prin acest amestec
 apoi o transferam pe o suprafata plana
cu ajutorul unui pahar o turtim, apasand usor pe pahar
si iata forma ei
continuam si cu restul de aluat, apoi transferam fursecurile pe o tava acoperita cu hartie de copt, vom lasa un pic distanta intre ele caci vor mai creste un pic la copt
Le dam la cuptorul incins pentru 15 minute.  Nu va spun ce miros dulce de copilarie se imprastie in casa in acest rastimp! Le lasam sa se raceasca complet.
iata-le!
iar scortisoara usor intepatoare este nemaipomenita!
Spor la rontzait!

 

Previous articleTarta cu praz si somon afumat
Next articleFursecuri de catifea
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

20 COMMENTS

  1. Am mai auzit de reteta aceasta, pe un forum rusesc, tin minte ca m-a amuzat denumirea. Vad ca se fac extrem de simplu, si imi imaginez ce aroma innebunitoare pluteste in aer in momentul coacerii.

  2. Florin, la 180 C le-am bagat si au iesit cam 2 tavi caci le-am facut mai mici. Cuptorul meu arde cam tare si de teama sa nu se arda am dat focul pe cea mai mica treapta. Asa ca intr-un cuptor normal cred ca se fac si mai repede.

  3. hai ca le-am facut si eu in seara asta si mi-au iesit cam asa 🙂 data viitoare o sa le las mai putin in cuptor (acum le-am lasat cam 16-17 min ca mi s-au parut nefacute) si o sa le las putin mai groase, sa ramana moi la mijloc (acum au iesit foarte crocante dupa ce s-au racit complet). mersi pt pont :))

  4. Florin, la mine au iesit crocante si prima tura si a doua tura, moi nu stiu daca o sa iasa daca le lasi mai putin la copt. Au totusi sanse sa se faca un pic mai moi a doua sau a treia zi.

  5. La ingrediente nu scrieti nimic de zahar pudra,iar la modul de preparare scrieti ca se amesteca untul cu zaharul si cu zaharul pudra…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 9 =