Porc dulce acrisor cu ananas este unul dintre cele mai indragite feluri de mancare din Europa atunci cand vine vorba despre bucataria chinezeasca. Acest fel de mancare imbina perfect aromele dulci date de catre dulceata ananasului cu cele acrisoare date de catre otetul de vin. Pentru mai multe retete chinezesti, puteti gasi pe blog lista mea AICI. De asemenea, tot pe blog, puteti gasi si reteta mea de pui in sos dulce acrisor cu ananas.
Pentru ca tot am intrat in Anul Porcului de pamant in zodiacul chinezesc, m-am gandit ca pentru astazi o reteta chinezeasca ar fi tocmai binevenita! :). Pentru a realiza acest fel de mancare trebuie sa respectam anumite reguli si anumiti pasi. Dupa cum spuneam, cele doua arome de dulce si acrisor se imbina perfect, insa pentru a realiza aceasta armonie intre ele trebuie sa folosim ingrediente de calitate. Un alt secret in obtinerea unui fel de mancare desavarsit este pregatirea carnii de porc, mai ales invelisul crocant al acesteia. Bucatile de ananas ii vor conferi acestei mancari nu doar o savoare aparte si un gust dulce, cat si o nota crocanta. In general pentru acest fel de mancare se foloseste ananas din conserva, ci nu ananas proaspat. Eu am folosit ananas bucati de la SunFood pentru ca imi place tare mult!
- Ingrediente:
- 1/2 conserva ananas bucati SunFood
- 400 g muschi de porc
- Pentru marinat carnea de porc:
- 1 lingura vin de orez (alcool de gatit)
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingurita ulei de susan
- 1/2 lingurita sare
- pentru aluatul carnii de porc:
- 1 ou
- 30g amidon de cartofi +30 g
- 30 g faina de orez
- 1/2 ardei gras verde
- 1/2 ardei gras rosu
- 2 morcovi medii
- 300 ml ulei vegetal pentru prajit
- pentru sos:
- 200 ml supa clara de pui (sau apa)
- 1 lingura sos de soia light
- 1 lingura sos de soia dark
- 2 linguri ketchup sau pasta de rosii
- 2 linguri zahar
- 2 linguri otet de vin alb
- 1 varf lingurita piper alb
- 2 lingurite ulei de susan
- sare
- 2 lingurite amidon de cartofi (pentru ingrosat sosul)
Desi sunt multe ingrediente, modul de preparare este destul de simplu si nu necesita tehnici de gatire speciale.
Pentru inceput marinati carnea de porc. Tocati carnea de porc in cuburi cu latura de 2 cm, puneti bucatile de carne intr-un bol si turnati peste alcoolul de gatit, sosul de soia light, uleiul de susan si sarea. Amestecati totul bine si lasati la marinat pentru 20 de minute.
Intre timp pregatiti legumele. Tocati ardeii cuburi de dimensiunea bucatilor de carne, iar morcovii rondele.
Desfaceti conserva de ananas, scurgeti bine de tot ananasul de lichid.
Intr-un bol amestecati toate ingredientele pentru sos, amestecati bine si lasati deoparte.
Pregatiti aluatul pentru carne: Intr-un bol bateti bine oul, treptat adaugati amidonul (30g) si faina de orez. Amestecati totul bine pana obtineti o compozitie omogena si groasa. Puneti pe o farfurie restul de amidon (celelalte 30 g). In acest moment carnea de porc deja este marinata si a capatat o culoare usor bruna.
Intr-o craticioara puneti uleiul la incins. Treceti fiecare bucata de carne prin amidon, scuturati usor de excesul de amidon, apoi treceti prin amestecul de ou. Cand uleiul este incins (sa nu depaseasca temperatura de 180 grade Celsius-puteti testa cu un termometru de bucatarie) puneti bucatile de carne in ulei, avand grija sa nu se lipeasca intre ele. Puneti la prajit cate 4-5 bucati, nu toate deodata! Exista riscul sa se lipeasca intre ele. Prajiti bucatile pe toate partile pentru 4-5 minute pana ce aluatul a capatat o culoare aurie. Scoateti-le pe un servet de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei.
Puneti ardeii si morcovii intr-o tigaie, adaugati 100 ml apa si puneti tigaia pe foc. Fierbeti la foc rapid 2-3 minute pana ce apa s-a evaporat complet.
Luati bolul cu sos, amestecati totul din nou bine, dupa care varsati continutul in tigaie peste legume.
Amestecati usor pana ce sosul incepe sa se ingroase. Adaugati bucatile de carne si bucatile de ananas.
Amestecati totul bine pana ce toate bucatile sunt incorporate in sos.
Serviti imediat pe un platou, alaturi de orez fiert.
Bucatile de carne vor fi crocante la exterior si moi si suculente la interior, invelite in sosul dulce acrisor.
Este nemaipomenit de bun!
Enjoy!
Am facut azi si a iesit delicios! Multumesc pentru reteta!
Ma bucur mult ca a fost pe gustul tau! Oricand cu drag!