Chifle dulci cu afine coapte in cuptor, cu aluat pufos si aromat, umplutura de afine proaspete, pudrate cu zahar pudra. Aceste pufosenii au intrat rapid in topul preferintelor noastre!
Sunt sigura ca ati mai mancat pana acum chifle simple sau sarate. Ideea acestor chifle dulci umplute cu afine mi-a venit in momentul in care am vazut intr-un supermarket, la raionul de patiserie, niste gogosi umplute cu dulceata. Ideea de prajit aluaturi nu mi-a suras, asa ca preferat varianta coapta, desi afara erau 40 de grade Celsius! 🙂
Va spun, noua ne-au placut tare mult si abia astept sa se mai raceasca un pic vremea ca sa le fac din nou! Cred ca puteti incerca sa le faceti si cu caise proaspete, sa zicem, sau cu alte fructe, doar sa aveti grija ca fructele folosite sa nu fie foarte zemoase. Eu una sunt de parere ca aceste chifle sunt perfecte cu afine!
Pe blog mai gasiti si alte retete cu afine, precum cheesecake cu afine, tarta cu afine fara blat, prajitura cu lamaie si afine, tort entremet cu afine si zmeura.
Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
- Ingrediente:
- pentru aluat (pentru 14 chifle):
- 600 g faina cu procent mare de proteina (12)
- 7 g drojdie uscata
- 70 g zahar
- 200ml lapte cald
- 3 oua
- 100g unt moale
- coaja rasa de la 1 lamaie
- zahar vanilat
- 1/2 lingurita sare
- pentru umplutura:
- 300 g afine proaspete
- 100 g zahar granulat
- pentru finisat:
- 1 galbenus ou+1 lingura lapte
Intr-un bol cerneti faina si faceti o gropita in mijlocul ei. Intr-un castron bateti ouale impreuna cu zaharul, laptele si zaharul vanilat. Adaugati drojdia uscata si amestecati din nou bine. Lasati 5 minute deoparte.
Turnati amestecul peste faina si incepeti sa amestecati cu o lingura. Puteti face aluatul si la robotul de bucatarie, caz in care porniti robotul folosind carligul pentru aluat al robotului. Mixati totul pentru 2-3 minute pana ce aluatul incepe sa se adune putin. Adaugati sarea si coaja rasa de lamaie si mixati totul pana obtineti un aluat neted care nu se mai lipeste de maini.
Portionati untul in 4 bucati si adaugati la aluat prima bucata de unt. Mixati pana ce untul este incorporat. Adaugati pe rand celelalte bucati de unt, avand grija sa mixati bine dupa fiecare bucata de unt adaugata. Veti obtine un aluat usor moale si elastic. Mixarea trebuie sa dureze in jur de 20 de minute.
Puneti aluatul intr-un castron incapator, acoperiti-l cu folie alimentara si lasati-l la dospit pentru 1 ora.
Intre timp, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti afinele: spalati afinele sub un jet de apa rece, asezati-le pe un prosop si uscati-le foarte bine.
Dupa o ora puneti aluatul pe masa de lucru, cantariti bucati de 80 grame, deci veti obtine aproximativ 14-15 chifle. Dati forma rotunda fiecarei bucati de aluat, acoperiti-le cu o folie si lasati-le 5 minute la temperatura camerei.
Luati o prima bucata de aluat, cu ajutorul sucitorului intindeti un disc cu diametrul de 10 cm. In mijlocul discului de aluat puneti 1 lingura de afine proaspete si 1 lingura de zahar. Adunati marginile discului ca pe o punguta si strangeti aluatul bine astfel incat sa obtineti o mingiuta. Aveti grija sa sigilati bine pliurile ca sa nu riscati ca umplutura sa iasa din chifla in timpul coacerii.
Repetati operatiunea si cu celelalte bucati de aluat. Asezati chiflele in 2 tavi mari, pastrand spatiu intre ele caci vor creste la dospit si la copt. Dospiti chiflele pentru 30 de minute, direct in tavile de copt, acoperite cu folie alimentara.
Indepartati folia alimentara ungeti chiflele cu galbenus amestecat cu lapte. Dati tavile la cuptorul incins pentru 20-25 de minute, pana ce sunt aurii pe deasupra.
Lasati chiflele sa se raceasca, apoi le pudrati cu zahar pudra.
Le puteti servi usor calde sau reci. Se pastreaza bine la temperatura camerei acoperite cu un prosop de bucatarie.
Sunt delicioase!